Mélyen a bóvliba került Ciprus

Vágólapra másolva!
Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal, mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Ciprus kormánykötvény-kötelezettségeinek kockázati besorolását a Moody's, a ciprusi bankrendszerben mutatkozó jelentős problémákra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, hétfőn éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi Ba3-ról - a köztes B1 és B2 fokozatok kihagyásával - B3-ra rontotta a ciprusi államkötvény-osztályzatot, ráadásul az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ha a Moody's innen is tovább rontaná a ciprusi osztályzatot, azzal Ciprus szuverén adósbesorolása a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető Caa kategóriába kerülne át.

Ciprus adósbesorolása eddig is a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - sávban volt a Moody's módszertana szerint, ám a mostani leminősítés előtt csak három fokozat választotta el a befektetői kategória alsó szélétől, most már viszont hat. Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében a hitelminősítő közölte, hogy a meredek leminősítés első számú tényezője a ciprusi bankrendszer súlyos állapota, amelyet a görögországi és a ciprusi gazdasági kondíciók romlása idézett elő.

A Moody's szerint ahhoz, hogy a ciprusi bankrendszer tőkeellátottsága megfelelő szinten maradhasson, valószínűleg a ciprusi kormánynak kell pénzügyi segítséget nyújtania, ez azonban az államadósság-teher fenntarthatóságát sodorhatja veszélybe.

A hitelminősítő közölte, hogy központi előrejelzési forgatókönyve alapján a három legnagyobb ciprusi banknak több mint 8 milliárd euró - a ciprusi hazai össztermék (GDP) 47 százalékát meghaladó - kormányzati tőkepótlásra lesz szüksége. Ilyen mértékű állami tőkeinjekció esetén a Moody's számításai szerint a GDP-érték 140 százaléka fölé emelkedne a ciprusi államadósság-ráta.