Kevesebb bónuszt kap a Microsoft-vezér

Microsoft, Office 2013, Steve Ballmer
Vágólapra másolva!
A tavalyinál kevesebb éves jutalmat kap Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. A cégvezető a Windows-részleg csökkenő bevételei, és a társaság online szolgáltatásainak gyenge teljesítménye miatt kap az előző évnél kevesebb jutalmat. Pedig Ballmer szerint a Microsoft egyre jobban hasonlít a rivális Apple-re.
Vágólapra másolva!

A New York Times amerikai napilap technológiai blogjának értesülései szerint Steve Ballmer teljesítményét a Microsoftnál éves fizetésének legfeljebb kétszáz százalékával lehet jutalmazni minden évben. Az idén júniusban zárult üzleti évben Ballmer fizetése 685 ezer dollár, vagyis közel 151 millió forint volt, éves bónuszát pedig a maximális helyett 91 százlékban állapították meg, így jutalmul 620 ezer dollárt, vagyis nagyjából 136 millió forintban állapították meg - derül ki az amerikai tőzsdefelügyeletnek leadott jelentésből.

Míg tavaly Steve Ballmer összesen 1,4 millió dollárt, vagyis közel 309 millió forintnak megfelelő összeget tehetett zsebre, a legutóbbi üzleti év végén a cégvezető fizetése a bónusszal együtt 1,3 millió dollárra, vagyis 286 millió forintra csökkent.

Forrás: Microsoft
Steve Ballmer az új Office-t méltatja

Kevesebb pénz jött a Windowsból

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Ballmer jutalmát a Microsoft Windows-részlegének csökkenő bevételei, a Windows Phone okostelefonos szoftver elterjedésének gyatra bővülése, illetve a cég nternetes szolgáltatásainak visszafogott bővülése miatt kurtította meg a vállalat igazgatótanácsa. A csökkentett jutalomhoz az is hozzájárult, hogy az Európai Unió vizsgálatot indított a Microsoft ellen azért, mert egy korábbi vállalása ellenére nem jelenítette meg minden felhasználó PC-jén az alap Internet Explorer böngésző leváltását lehetővé tevő böngészőválasztó képernyőt.

Ez utóbbi, és a Windows-részleg három százalékkal csökkenő bevételei miatt az azt vezető Steve Sinofsky bónuszát 60 százalékban állapította meg az igazgatótanács, pedig ő éves fizetésének legfeljebb 150 százalékát is zsebre tehette volna jutalmul.A vállalat hagyományos számítógépekre és táblagépekre szánt új operációs rendszere, a Windows 8 a hónap végén jelenik meg, ezért ennek teljesítményét csak a jövő évben fogja értékelni a Microsoft igazgatótanácsa.