Vágólapra másolva!
Imádták Szegeden, de ott is egyre többen fordulnak Janics Natasa ellen. A háromszoros olimpiai bajnok kajakost pénzéhesnek és hálátlannak tartják, néhányan azonban úgy gondolják, hogy csak szerelmes, és a férje, Andrian Douchev irányítja. A menedzsere szerint ha a magyar szövetség keresztbe tesz neki, akkor elképzelhető, hogy nem szerbként, hanem bolgárként fog versenyezni, mindenesetre annyian belerúgtak Magyarországon Janicsba, hogy hazai klubban nem tudja elképzelni a jövőjét. Helyszíni riport Szegedről.

"Nemrég ment el Natasa, ha korábban jön, találkozhatott volna vele" - fogadja érdeklődésünket a szegedi Maty-éri evezőspálya bejáratánál egy biztonsági őr. Kiderül, hogy a kajak-kenusok többsége a Tisza egy másik ágán lapátol, már aki még hajóba ül a szezon végeztével, szinte csak Janics Natasa jár vissza erre a gyönyörűen kiépített pályára.

"Ma a konditeremben volt, lehet, hogy délután még visszajön egyet evezni is, ha nem lesz szél. A hónap végéig még biztos sokat látjuk itt, de utána elköszönhetünk tőle. Hiányozni fog, egy családtagunkat veszítjük el. Az olimpia előtt is itt lakott a szállodában, amely a pálya része. Itt volt vele a kislánya és a dajka is, mert ő ugye naponta kétszer kint volt a vízen edzeni, addig pedig valakinek vigyáznia kellett a picire is" - mondja az őr, majd felpattan egy biciklire, és készségesen körbevezet a létesítményen. Egy barátságos fekete kutya is velünk tart, annak ellenére, hogy a sorompó mellett egyetlen tábla van, amely épp azt jelzi, hogy ebnek helye nincs a telepen. "Ő a klub kutyája, minden jó családba kell egy háziállat."

Forrás: Kakas Péter [origo]
A mai napig lejár Janics a Matyi-éri edzőterembe (a galériáért kattintson a képre!)

Az említett konditeremhez és szállodához vezető úton elhaladunk az üresen tátongó hajóraktárak mellett, csak az egyikben van néhány kajak, mindegyik Janicsé. Felérünk a konditerembe, ahol fél órával korábban a háromszoros olimpiai bajnok emelgette a súlyokat. Ezek bizony nem olyan körülmények, mint amilyenek között az MTK kajakosai edzenek (fotók itt), itt nem roskadoznak a falak, van fűtés és meleg víz, a gépek korszerűek, és minden igényt kielégítőek.

A vízen egy lélek sincs, a szélcsendes időben a felszíne olyan, mint ha egy feszített tükrű medence mellett állnánk. Csupán néhány horgász visz életet a kihalt, csendes Maty-érbe, ahol tavaly még több ezer magyar szurkoló tombolt a világbajnokságon.

"Folyamatosan telepítenek ide halakat, rendszeresen rendeznek horgászversenyeket is, de most valahogy nem kapnak a halak. Talán majd délután visszajövök" - mondja egy idős horgász, majd amikor Janicsról kérdezzük, lemondóan kezd el mesélni: "Aranyos lány volt, de egy ideje mintha megváltozott volna. Nagyon szerettük őt mi, szegediek, de a férjét ki nem állhatjuk. Úgy látom, azt csinál vele, amit akar, mindent ő irányít a háttérből, Natasa soha nem volt még ennyire korlátozva."

"Egy pénzéhes libát csinált belőle. Szerintem csak kizsigereli a vagyonából, és majd elhagyja. Már most sajnálom szegény kislányt, mert ő meg teljesen odavan érte, mindent megtesz, amit kér tőle" - szól közbe egy másik horgász, majd felhozza a Bárka-ügyet.

Forrás: Kakas Péter [origo]
A helyiek szerették Janicsot, de szerintük megváltozott (a galériáért kattintson a képre!)

"Én is kajakoztam fiatal koromban, az edzések után mindig a Bárkába ültünk be meginni egy korsó sört. Ott csinálták a város legjobb pacalpörköltjét. Már vagy húsz éve bezárt, de örültem neki, amikor Natasa megvette, mert reméltem, hogy felújítja majd, és ismét megnyitja, de ő inkább Szerbiát választotta. A férje pedig erősködik, hogy gomboljanak le Szegedről még 25 millió forintot."

Janics Natasa 2007-ben vette meg valamivel több mint 25 millió forintért a kultikusnak számító, mintegy százéves vendéglőt, amely ma már romhalmaznak tűnik kívülről. A 2011-es szegedi világbajnokságon, amikor az olimpiai bajnok kajakos már várandós volt, a lelátón ülve azt kérte Botka Lászlótól, hogy az önkormányzat vegye tőle vissza ugyanannyi pénzért az éttermet, mert mégsem a vendéglátásban képzeli el a jövőjét új férjével. Szeged polgármestere akkor megígérte neki, hogy így tesz, közel egy évig intézték a papírokat, az adásvételi szerződést idén szeptemberében Janics alá is írta, de amikor bejelentette, hogy Szerbiában folytatja pályafutását, akkor Botka meggondolta magát. A polgármester a minap jelezte, hogy a város valószínűleg mégsem vásárolja vissza az épületet.

Az önkormányzat jobbikos képviselője, Keresztúri Farkas Csaba az [origo]-nak úgy nyilatkozott, gyomorforgatónak találja, hogy Botka László politikai tőkét kovácsol a sportolót körülvevő közhangulatból, és a város megmentőjének szerepében tetszeleg, ezzel szerezve magának újabb támogatókat.

"A polgármesternek van akkora támogatottsága a városban, hogy nincs szüksége újabb embereket megvenni 25 millió forintért" - ezt már a belvárosban mondja egy szegedi nő, aki a Bárka vendéglővel szemben egy közértben eladó. "Rengeteget fejlődött a város, mióta ő a polgármester, tudja, hogy mi kell az embereknek. De kérdezzen meg másokat is, mert én Botka-párti vagyok, tőlem nem fog rosszat hallani róla."

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Férjével, Andrian Douchevvel (a galériáért kattintson a képre!)

Közvetlenül a Bárka mellett csatornáznak, az egyik munkás mindjárt ellent is mond az eladónak. "Addig jó volt Natasa, amíg szállította az eredményeket, most meg eldobjuk, mint egy darab rongyot, és még meg is szívatjuk, hogy nem vesszük vissza tőle az éttermet? Nagyon kicsinyes, bosszúálló ember ez a Botka."

"Hagyjad már, most miért venné vissza a város az adófizetők pénzén a Bárkát?" - szól közbe egy másik munkás. "Én sem bírom a Botkát, évek óta nyögi a város az ámokfutását, de most teljesen igaza van. Ilyen alapon vegyen meg az önkormányzat minden olyan vállalkozást, ami befuccsolt? Amíg Janics Szegedet képviselte, megértem, hogy nagylelkűek voltunk vele, és visszavettük volna tőle a Bárkát, de így, hogy elárult minket, nem értem, miért kellene kisegíteni őt. Örüljön, hogy nem kell kártalanítania Szegedet, amiért hagyta, hogy egyre romosabb legyen az épület. Egyébként is mindenki tudja, hogy van még itt több vállalkozása is, most akkor mindegyiket vásárolja fel a város?"

A Bárka mellett, a szegediek egyik kedvenc péksége előtt egy fiatal pár kávézik. Mindketten nagyon szerették Janicsot, de az utóbbi hetek történései után megváltozott róla a véleményük. "Addig jók voltunk neki, amíg tömtük a zsebébe a pénzt. Kovács Laci világklasszist csinált belőle, most pedig jön azzal, hogy mennyit köszönhet új edzőjének, a férjének. Hát majd meglátjuk, mire megy vele a szerbeknél. Jellemtelen és hálátlan nő" - mondja a srác. A barátnője helyeslőn bólogat.

Amíg mi a szegedieket kérdezgettük, a Délmagyarország arról számolt be, hogy csütörtökön Janics Natasa, a férje, Andrian Douchev és a menedzsere, Csonka Gábor a Városházán járt, hogy megköszönjön minden eddigi támogatást, és elbúcsúzzon Botka Lászlótól. A találkozón szóba került a Bárka ügye is, Csonka Gábor így nyilatkozott a megyei lapnak: "Natasa a polgármester előtt bejelentette, hogy szeretné megelőzni a bizottsági döntést: valószínűleg írásban fogja visszavonni eladási szándékát, és mégis megtartja a Bárka épületét."

Fotó: Mudra László [origo]
Komoly összeget igényelne a Bárka felújítása (a galériáért kattintson a képre!)

Janics jövője október 24-én dőlhet el, akkor dönt a magyar szövetség, amely 150 ezer eurót (42 millió forint) szeretne kapna Janicsért, a szerbek azonban semmit nem akarnak fizetni érte. A menedzser szerint, ha nem sikerül megállapodnia a két szövetségnek, akkor Janics bolgárként kajakozik majd, ezt ugyanis a férje állampolgársága révén feltételek nélkül megteheti. "Magyarországon az elmúlt másfél hónapban annyian rúgtak bele, hogy hazai klubban már nem látok esélyt a versenyzésére."

És hogy ki lesz Szeged új kedvence? A Maty-éri telep őre szerint Kárász Anna. "Egyértelműen őt tartják a legtehetségesebb kajakosnak. Még csak 21 éves, de minden távon megver mindenkit a korosztályában. Neki is Kovács Laci az edzője, mint Natasának volt. Látja azt a fűzfát? Az alatt volt egy lakóbusz, Anna ott aludt, ott tanult, ott élt a versenyszezon alatt. Mint Natasa, csak kicsiben. Idővel kitölti majd azt az űrt, amelyet Natasa itthagy."