Decembertől választhatják az új adót a cégek

Vágólapra másolva!
December 1-jétől jelentkezhetnek az adóhatóságnál azok, akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját választják. Ezzel évi hatmillió forintos árbevételig a főállású kisadózók után havi 50 ezer forint adót kell fizetni, ami kiváltja a társasági adót, valamint a magánszemély után fizetendő a szja-t, a járulékait, a szociális hozzájárulási adót, és az egészségügyi hozzájárulást is.
Vágólapra másolva!

Decembertől lehet bejelentkezni úgynevezett kisadózó vállalkozásként az adóhatóságnál. A kisadózást az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt.-k és kkt.-k választhatják, melyek árbevétele 6 millió forint alatt van.

A főállású kisadózók után fizetendő adó havi 50 ezer forint, a nem főállásúak után 25 ezer forint. Ez kiváltja a vállalkozás társasági adóját, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemélyek személyi jövedelemadóját, járulékait és a rájuk tekintettel fizetendő szociális hozzájárulási adót, sőt az egészségügyi és a szakképzési hozzájárulást is.

Ha egy cég számára év közben derül ki, hogy mégsem a kisadózás a legjobb forma, egy bejelentéssel megváltoztatható: a bejelentés hónapjának utolsó napján a kisadózói kategóriába sorolás már meg is szűnik. Ha a kisadózó bevétele végül meghaladja a 6 millió forintot, akkor az a fölötti részre 40 százalékos adót kell fizetni.

Az adóról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján tájékoztatót tett közzé, emellett a 06-40/42-42-42-es számon személyesen is válaszolnak a szabályozással kapcsolatos adózói kérdésekre.