Demján: Nekem is tartoznak

Vágólapra másolva!
Közleményben ígért garanciát szerdán az Arcadom Zrt. arra, hogy a jogos követeléssel rendelkező beszállítóinak kifizeti járandóságukat. A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cég alvállalkozói szerdán félpályás útlezárással tiltakoztak Kecskeméten, amiért az elvégzett munkát az Arcadom nem fizette ki nekik. A cég az építőipart sújtó körbetartozásra hivatkozik, és azt is cáfolja, hogy 20-30 százalékon akarná felvásárolni a vele szemben fennálló követeléseket.
Vágólapra másolva!

Az Arcadom tíz napon belül rendezi a tartozását minden olyan, a kecskeméti Auchan építésére szerződött alvállalkozójának, aki munkáját határidőre és a szerződésekben foglalt minőségben elvégezte - közölte szerdai közleményében az Euroinvest Zrt.-n keresztül Demján Sándor érdekeltségébe tartozó társaság.

A bevásárlóközpont bővítését végző cég a közleménnyel alvállalkozóinak keddi tiltakozó akciójára reagált, amelynek keretében csaknem húsz, az ország különböző településéről érkezett vállalkozó tartott félpályás útlezárást az Arcadom nagyjából 300 milliós tartozása miatt a kecskeméti Auchan-áruház mellett. Az Arcadom akkor azzal igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy már keresi a megoldást, és tárgyalást kezdeményez a problémáról a beruházást megrendelő, az elvégzett munka ellenértékével azonban még tartozó Immochan Kft vezetésével. A társaság szerdai közleményében ugyanakkor már arról számolt be, hogy "már közel van a tárgyalások sikeres befejezéséhez" a megrendelővel .

A közlemény szerint az Arcadomnak nemcsak az Immochan, hanem több más megrendelője is több milliárd forinttal tartozik, és "a cég jogos követelései jelentősen meghaladják a szállítók felé fennálló tartozás mértékét." Az Arcadom tulajdonosa ugyanakkor garanciát vállal arra, hogy a jogos követeléssel rendelkező beszállítói megkapják járandóságukat. Az Arcadom közleménye egyúttal visszautasította a keddi Népszabadság állítását, miszerint 20-30 százalékon akarná felvásárolni vagy követeléskezelő cégekkel felvásároltatni a vele szemben fennálló követeléseket.

Máshogy látja az Immochan

Az Immochan Magyarország Kft. az Arcadom közleményére úgy reagált, hogy a kecskeméti bevásárlóközpont-bővítéssel kapcsolatos, az Arcadom által elvégzett munkákra vonatkozóan benyújtott számlákat, határidőre, maradéktalanul kifizette. Az Immochan jelezte, hogy kizárólag a fővállalkozó Arcadom Zrt.-vel áll jogviszonyban, az alvállalkozókkal nem; és a pénzügyi kötelezettségeinek eleget tett.

Az Immochan jelezte, hogy csak akkor zárható le a projekt, ha a fővállalkozó valamennyi alvállalkozójával elszámol és az alvállalkozók maradéktalan kifizetését az Immochannak igazolja. Ezeket az igazolásokat azonban az Immochan máig nem kapta meg - közölte az Immochan, amely reméli, hogy mielőbb rendeződik az alvállalkozók és az Arcadom közötti vita.