Elvittek a rendőrök három tüntető diákot - percről percre

Események

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke ülösztrájkol a Kossuth téren, a Parlament előtt
Vágólapra másolva!
Délután négy óra után kezdődött a diákok Téli Rózsás forradalomnak nevezett tüntetése, amelyen több ezer diák a kormány kapkodását kritizálta. A diákok ezután megint meneteltek a városban, és kormányellenes rigmusokat skandálva a Margit hídhoz vonultak, majd később a Lánchidat is elfoglalták. Itt este nyolc óra után a rendőrök előállítottak három diákot a gyülekezési törvény megsértése miatt, ezért a tüntetők az V. kerületi kapitányságnál folytatták a tüntetést késő este, és hajnalig maradtak. A kormány megelőző csapással próbálta elvenni a diákok kedvét az esti tüntetéstől, a kormányszóvivő bejelentette, hogy legalább 55 ezren tanulhatnak majd ingyen jövőre. A diákok viszont folytatták az akcióikat, napközben az ELTE-n leálltak a liftek, a hallgatók vezetője egy kempingszéken ülősztrájkolt, Balatonalmádiban pedig diákok álltak sorfalat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül174 bejegyzés
01:05
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Várják a társaikat a diákok - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintásra galéria nyílik!

01:11
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Mi történhet az újpesti kapitányságon?

A diákok között elterjedt, hogy nem engedik ki az újpesti kapitányságról az előállított társaikat, ez azonban téves információ lehet, mert egy rendőrkapitányság nem zár be. A Milla Facebook-oldala szerint eddig hiába vár 8-10 szimpatizáns az újpesti rendőrkapitányságon fogva tartott diákokra, az épület ajtaját lezárták előttük. A Facebook-oldal szerint Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Sazkszervezetének elnöke az épületben van.

01:12
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Vadai Újpestről küld üzenet

Vadai Ágnes a Facebook-oldalán azt írta: "itt vagyok a IV. kerületi kapitányságon. Megérkezett már a DK által felkért ügyvéd kolléga, aki a legfiatalabb előállított fiatalembert segíti majd. A rendőr kollégák segítőkészek. Hamarosan jelentkezem".

01:43
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Vadai rátelepszik a mozgalomra

A Hallgatói Hálózat szerint a Demokratikus Koalíció nem tartja tiszteletben a hallgatók december 10-i fórumán elfogadott döntését, amely szerint nem kérnek a pártok támogatásából. Közleményükben azt írják, "Vadai Ágnes annak ellenére, hogy többször felszólítottuk, ragaszkodott ahhoz, hogy a DK nyújtson jogi segítséget az egyik előállított diák számára. Más pártok képviselői is megjelentek a tiltakozáson, ám többszöri kérésünkre távoztak. Tiltakozunk az ellen, hogy bármely párt saját népszerűségének növelése érdekében rátelepedjen a diákok független mozgalmára!"

01:46
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő megérti a diákok félelmeit

Mindenki nyertese a folyamatnak - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az M1 Az Este című műsorában. Hozzátette, hogy a kormány megérti a diákok félelmeit, amelyek "az állami ösztöndíj, fél ösztöndíj, diákhitel rendszerének meg nem értéséből fakadtak". Az állam szerinte ugyanakkor abban érdekelt, hogy aki bekerül a felsőoktatásba, meghatározott időn belül el is végezze a választott szakot és versenyképes diplomával lépjen ki a munkaerőpiacra. (MTI)

01:48
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A HÖOK szerint ez még kevés

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja Az Estében üdvözölte, hogy a kormány belátja, óriási hibát követett el és a hallgatóknak igaza volt. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a diákok nem csak a keretszámok miatt mentek az utcára, és több követelést fogalmaztak meg szervezeteik, például a hallgatói szerződés eltörléséről is. (MTI)

01:56
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Fórum lesz délben az ELTE-n

A diákok úgy döntöttek, hogy fórumot tartanak csütörtök délben az ELTE BTK épületében. A termet ugyan még nem foglalták le, de biztosak abban, hogy sikeürlni fog.

01:59
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Vadai szerint sem kell politikus a tüntetésre

Vadai Ágnes újabb bejegyzése a Facebookon arról szól, hogy szerinte sem kell politikus a demonstrációra, és ő nem is politikusként ment el. Vadai ezt írta: "országgyűlési képviselőként kértem tájékoztatást az V. kerületben. A IV. kerületbe már ügyvédünk is jött, hogy meg tudjuk mi történik. Nem volt itt se jogvédő, se civil vagy más, segítséget felajánló szervezet, egyedül a PDSZ képviselői és két ügyvéd. Kiderült, szükség van a harmadik ügyvédre is, ezért maradtunk".

02:03
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Így szavaztak a diákok - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Kattintson a galériáért!

02:13
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Már takarítanak maguk után a diákok

Hajnali negyed kettőkor nagyjából ötven diák maradt a Szalay utcánál, ők annyira unatkoznak, hogy elkezdték szedni a saját maguk által elszórt szemetet és a csikkeket. Közvetítésünk ezzel véget is ért, a tüntetésről és a vonulásról szóló összefoglaló riportunkat itt olvashatja!

11:30
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Csak a bátor tanárok órái maradnak el szerdán

A diákok nem mennek be óráikra, a vakmerő tanárok pedig megtagadják a tananyag leadását - így készülnek a szerdai sztrájkra a kormány intézkedései ellen lázadó diákok. Több fronton is támadnak holnap: a középiskolások az MTA előtt gyülekeznek, a HÖOK a parlamentnél ülősztrájkol, az ország több pontján pedig az iskolák előtt állnak néma csendben.

Részletek itt.

11:32
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Az ELTE-n nincs lift, Pécsen nincs vizsga

A Hallgatói Hálózat szerint a lágymányosi ELTE-kampusz üzemeltetői leállították a lifteket szerdára. A Pécsi Tudományegyetem magyar szakos tanárai a reggeli vizsgákról elengedték a diákokat anélkül, hogy bármilyen következménye lett volna, és új vizsgaidőpontokat is meghirdettek.

11:33
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Orvossal készült az ülősztrájkra a HÖOK-elnök

Ülősztrájkba kezdett a tervezett felsőoktatási átalakítások és a keretszámok csökkentése elleni tiltakozásul a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerda délelőtt. Nagy Dávid a kormányülés kezdetekor foglalta el az Országgyűlés épületével szemben felállított széket, azt mondta, hogy addig sztrájkol, amíg sajtótájékoztató vagy személyes tájékoztatás keretében információt nem kap a kormány üléséről. Ha ez megtörténik, délután állampolgárként csatlakozik a diákdemonstrációhoz, ha nem, akkor akár éjszakára is marad - mondta az MTI-nek. Nagy azt mondta, rendszeres orvosi ellenőrzésben részesül.

11:35
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Diáksorfal Balatonalmádiban

A végzős diákok sorfallal fogadták szerda reggel tanáraikat és az igazgatót a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban Balatonalmádiban. A csoport azután alakult, hogy kedden az intézményben tájékozódtak a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről, és jegyzőkönyvezték az általuk elmondottakat. A szülők a portálnak azt mondták, hogy a gyerekeiket behívták az igazgatónőhöz, és arról faggatták őket, beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Az összegyűjtött válaszokat szerdán el kell küldeniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalba - írta a Hvg.hu. Az MTI szerdán az üggyel kapcsolatban megkereste az intézményvezetőt, aki nem nyilatkozott. Kálóczi Beáta, a Veszprém Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke pedig azt közölte, hogy az iskolával kapcsolatos kérdések a megyei intézményfenntartó központ hatáskörébe tartoznak, a megkereséseket továbbította nekik. Egyelőre sem a tanárok, sem a diákok nem nyilatkoznak. A helyszínről azonban az egyik szülő, Mezriczky Beáta azt megerősítette az MTI-nek, hogy valóban sorfallal várták reggel a diákok a tanáraikat.

11:47
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

HaHa: Balog vádaskodik

A Hallgatói Hálózat szerint nem igaz, hogy a tiltakozások okafogyottá váltak volna. A HaHa szerint, ami most zajlik, az nem a köz- és felsőoktatás reformja. Egy kétperces videoüzenet, az utána kezdődött miniszteri kapkodás és a hirtelen elfogadott törvénymódosítás nem megoldás a felsőoktatás problémáira.

Továbbra is követelik a valódi, széleskörű egyeztetésen alapuló, az érintettek bevonásával történő átlátható és előrelátható reformot. Ez nem csupán a hallgatók és az oktatók, hanem a szakszervezetek és a rektori konferencia célja is. Kiemelték, hogy a keretszámok eltörlése további bizonytalanságot eredményez, mert nem látható, hányan és milyen formában kezdhetik meg tanulmányaikat az egyes szakokon. A kormány tehát valójában a keretszámokról a ponthatárok meghatározásával fog dönteni. A rendszer nem felülről nyitott, hanem felülről irányított - írták az MTI szerint közleményükben.

Követelik az elvonások kompenzálását, a felsőoktatás ésszerű, arányos finanszírozását, a hallgatói szerződés eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását és azt, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba. A Hallgatói Hálózat szerint, amikor Balog Zoltán azt mondja, hogy a tiltakozások mögött külső tényezők állnak, a hallgatók autonóm szerveződésének lehetőségét és jogosultságát vonja kétségbe. Amikor azt állítja, hogy a hálózat képviselője azért ment el a tárgyalásra, hogy az meghiúsuljon, vádaskodik. A szervezet szerint a miniszter a hallgatók követeléseinek valódi figyelembevételére való hajlandóság nélkül ült le a tárgyalóasztalhoz.

11:48
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Ülősztrájk Veszprémben

Pár száz diák tart ülősztrájkot a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban az Eduline oktatási portál szerint. A tiltakozás reggel nyolckor kezdődött, és várhatóan tizenegy óráig tart.

12:01
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Valamire készül a kormány

A kormány közleménye szerint Giró-Szász András kormányszóvivő délben bejelentést tesz a felsőoktatásról. Hogy mi készül, azt nem tudjuk, de az eseményről tudósítunk.

12:04
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A rezidensek együtt éreznek

"A Magyar Rezidens Szövetség szegedi regionális testülete, látva a felsőoktatásban zajló folyamatokat, ez úton fejezi ki szolidaritását az érdekük, jövőjük, Magyarország jövője mellett kiálló hallgatók és leendő hallgatók ügye mellett. Hisszük, hogy az aktuális gazdasági érdekek nem írhatják felül a hosszú távú építkezés alapszabályait, a megfelelő minőségű és mennyiségű felsőfokú képzés, mely révén a jövő ápolói, közgazdászai, orvosai foglalhatják el majd helyüket az egészségügyben, nem eshet áldozatául pillanatnyi költségvetési hézagoknak. Ez úton szólítjuk fel minden rezidens és szakorvostársunkat, csatlakozzanak és támogassák a diákok ügyét, hiszen a rogyadozó egészségügy jövője nem képzelhető el az így is akadozó utánpótlás nélkül" - írják közleményükben a rezidensek.

12:20
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

JÚK, Januárban Újra Kezdjük

Újságírók és tévéstábok gyűrűjében egyedül ül a Kossuth téren egy kempingszéken Nagy Dávid, a HÖOK elnöke. Az ülősztrájkot folytató elnök szemben ül a Parlamenttel, és napilapokat tart az ölében. Tudósítónknak azt mondta, "addig nem tágít", amíg nem kap valamilyen írásos tájékoztató a kormány felsőoktatási terveiről. Szerinte a diákok megérdemelnék, hogy úgy menjenek el az ünnepekre, hogy tudják, mi lesz velük jövőre a felsőoktatásban. Nagy Dávid azt mondta, megvárja a kormányülés végét (a kormányszóvivő délben tart sajtótájékoztatót a döntésről), és jelezte, ha a kormány nem teszi világossá, mit szeretne, vagy nem teljesítik a hallgatók hatpontos követelését, akkor - úgy fogalmazott - "JÚK, januárban újra kezdjük".

12:28
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

I love HÖOK - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12:31
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A nyugdíjasok nem tüntetnek

"A Honfoglalás 2000 Egyesület és a nagy létszámú CÖF Új Honfoglalás Klub arra kéri a kormányt, hogy ne engedjen a balliberális pártok által felheccelt diákok indokolatlan követelődzéseinek. Az illetékes miniszter úr legyen határozott, utasítsa vissza a diákvezérek tiszteletlen, pimasz magatartását" - olvasható az egyesület közleményében.

A kormány politikáját többször nyíltan támogató egyesület szerint "a tüntetők, sztrájkolók nem a magyar ifjúság képviselői, ám sokkal inkább a balliberális pártok kiképzett aktivistái, akik a magyar oktatási rendszer szétverésében érdekeltek. A különböző elégedetlenkedő szakmai csoportoknak (diákok?, kezdő orvosok?, pedagógusok? stb.) pedig javasoljuk, üljenek le egy asztalhoz és veszekedjenek: osszák el egymás között a bérezésükre (és egyéb igényeikre) elkülöníthető költségvetési pénzeket. A legnehezebb helyzetben lévő kisnyugdíjasok nem tüntetnek. Méltányolják és támogatják választott vezetőink erőfeszítéseit, hogy a Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai kormány által hátra hagyott romhalmazból újjáépítsék az országot. Kérjük a kormányt: ne engedjen a felforgató csoportoknak, bízzon a társadalom elsöprő többségének támogatásában!"

12:45
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Sztrájk - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12:56
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Télirózsás forradalom délután

A tervek szerint délután a "Télirózsás forradalom" akcióval a diákok néma csendben várják majd a Magyar Tudományos Akadémia előtt, hogy a kormány miként dönt a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban.

13:01
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nyíregyházán is tüntetés lesz

A nyíregyházi Kossuth téren főiskolások, középiskolások és utóbbiak szülei tüntetnek a felsőfokú oktatási intézményeket érintő kormányzati döntések ellen. A demonstráció előtt több nyíregyházi középiskolában ülősztrájkot tartanak a diákok. A tüntetést és az ülősztrájkot a nyíregyházi diákok által megalapított Felelős Diákok Szövetsége szervezi.

13:11
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Ülősztrájk Veszprémben - fotó

Forrás: MTI/Nagy Lajos

13:17
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

55 ezer ingyenes hely lesz

A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő. A pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza.

13:28
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Több pénzt ígér Giró-Szász

Giró-Szász elmondta azt is, hogy legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut 2013-ban a felsőoktatásra.

13:34
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lesz részösztöndíj

Giró-Szász András bejelentette azt is, hogy nem lesz részösztöndíj, a bejutás egyetlen feltétele pedig a meghatározott ponthatár elérése lesz. A részösztöndíjat azért törlik el, mert a kormányszóvivő szerint szembe megy az egész rendszer logikájával.

13:41
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Lázár a sajtótájékoztatón - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13:42
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Giró-Szász: Megkapták a diákok, amit akartak

Giró-Szász szerint a diákok hat követeléséből ötöt teljesített a kormány. Egyedül a röghöz kötést nem törölték el, de Giró-Szász szerint arról nem is lesz alkudozás.

13:43
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Karácsonyra jönnek a pontszámok

Az oktatásért felelős miniszter karácsonyig elárulja, hogy melyik szakra hány ponttal lehet majd bejutni.

13:47
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Szilveszterre biztos lesz ponthatár

A ponthatárokat december 31-ig hozza nyilvánosságra az erőforrás-minisztérium, de a tervek szerint már karácsony előtt ismertetik a "minőségi kritériumokat" - mondta a kormányszóvivő.

13:49
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Tagad a kormányhivatal

A Hvg.hu szerint tagadja a Veszprém Megyei Kormányhivatal, hogy listázták volna a tüntetésre készülő diákokat. Szerintük az történt, hogy az egyik tanár tüntetésre buzdította a gyerekeket, ezért néhány szülő feljelentette.

13:53
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Csurgón elmarad a tüntetés

A kormány felsőoktatási reformjának változása miatt Csurgón egyelőre visszakozott a középiskolás diákság, és nem tüntetnek szerdán - írja a Sonline.hu.

13:58
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy Dávid elhagyta a Kossuth teret

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke már elhagyta a Kossuth teret. Nagy az [origo]-nak azt mondta, hogy Balog Zoltán  ment oda hozzá személyesen, és ismertette a kormány döntését, erről az a HÖOK véleménye, hogy kiindulási alapnak jó, de a hallgatók továbbra is várnak egy írásos előterjesztést a részletekről, mert még mindig nem lehet tudni, kik, és milyen kritériumok alapján juthatnak be államilag finanszírozott képzésekre.

14:04
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Diákok a Szent Istvánban - fotó

Kovács Benjámin olvasónk felvétele
A fotót az egyik diák küldte, 100-150-en tüntetnek

14:15
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Kaposváron megafont keresnek

Kaposváron, Csurgóval ellentétben, megrendezik a felvonulást a keretszámok drasztikus változása miatt. A szervezők a 15 órakor kezdődő rendezvényre megafont keresnek - írja a Sonline.hu.

14:26
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Az orosz diákok sem pihennek

Kedd óta sztrájkolnak az orosz fővárosban lévő egyik legnagyobb gazdasági egyetem diákjai az intézmény tervezett átszervezése miatt, a tiltakozó akcióval az oktatási minisztérium képviselőivel folytatott szerdai megbeszélést követően sem hagytak fel. A sztrájkoló diákok az oktatási miniszterrel szeretnének találkozni, és azt akarják elérni, hogy az egyetemet vegyék le arról a listáról, amelyre 136 orosz felsőoktatási intézmény került fel. Ezek az egyetemek és főiskolák az oktatási tárca szerint nem eléggé hatékonyak, ezért vagy bezárják, vagy más intézményekkel vonják össze őket.

14:29
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lesz ingyen a közgazdászképzés

A HÖOK elnöke, Nagy Dávid szerint továbbra sem lesz ingyenes közgazdász- és jogászképzés Magyarországon, Nagy szerint erről Balog Zoltán beszélt neki.

14:36
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Tandíjra gyűjtünk - fotó

Forrás: MTI/Nagy Lajos

14:44
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Petíciót kapott a szolnoki polgármester

Az országos követelésekre "ráerősítő" petíciót adtak át szerdán a polgármesternek a diákok képviselői Szolnokon. A diákok azt szeretnék, hogy fejeződjön be a pénzkivonás az oktatási rendszerből, és gondolja át a kormány a hallgatói szerződés feltételeit, állítsa helyre a felsőoktatás autonómiáját, teremtse meg továbbá minden tudományterületen a térítésmentes tanulás lehetőségét, és legalább a 2010-es szintre állítsa vissza a felsőoktatási keretszámokat.

14:49
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Örül a polgármester a diákok aktivitásának

A szolnoki polgármester szerint fontos, hogy a fiatalok ezeknek az ügyeknek az élére álltak, és az is, hogy a kormány partner az egyeztetésekben, kész a kompromisszumos megállapodásra. Szalay Ferenc egyben utalt rá, hogy a petíciót okafogyottnak tartja, és meggyőződése, hogy az országos tiltakozás mögött "politikai háttér húzódik", ám a szolnoki megmozdulás is azt üzeni, hogy a fiatalokat komolyan kell venni.

15:00
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A vasutasok a diákok mellett

A Vasas Szakszervezeti Szövetség 30 ezer tagja szolidarít a kormány oktatáspolitikájával szemben fellépő diákokkal - tudatták közleményükben. A vasasok szerint egyeztetésre, párbeszédre van szükség a reformokról. A szövetség egyetért a Hallgatói Hálózat által megfogalmazott pontok tartalmával.

15:03
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Jól értjük-e?

A kormány tervei ellen tartott tüntetéseken is részt vevő Oktatói Hálózat ezt reagálta a kormányszóvivői bejelentésre a Facebookon:

"Csak hogy jól értjük-e: (1) a részösztöndíjas kalap megszüntetésével és a képzési normatíva csekély kipótlásával feltornásszák az állam által finanszírozott helyek számát 55 ezerre, (2) a fenntartói, kutatási és hallgatói juttatások kalapok (az állami finanszírozás kétharmada) továbbra is keményen szűkülnek, tehát az egyetemek egy része továbbra is marad a bedőlés szélén, (3) a röghöz kötés marad, (4) a ponthatárokkal továbbra is ki lehet szorítani hallgatókat bizonyos képzési területekről, (5) koncepció továbbra sincs, (6) a közoktatás 'átalakítása' továbbra is a felsőoktatásba belépők durva "előszűrését" szolgálja. Háááát, én még tüntetnék egy darabig..."

15:04
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: Ez rendben lesz

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott a kormányszóvivő után a minimálbérről. A felsőoktatást érintő kérdésekre nem válaszolt, a tájékoztató után elhagyta a helyszínt, de tudósítónk hallotta arról beszélni más jelenlévőkkel, hogy az átalakítás lényege szerinte ez: az állam szponzorálja a minőségi szintet megugró diákokat. Orbán azt mondta, "ez rendben lesz".

15:14
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Magyartanárok: biankó ígéret az ingyenesség

Felháborítónak tartja és elítéli a diákok megosztásának és félrevezetésének minden kísérletét, a fiatalok lejáratására és mozgalmuk befeketítésére irányuló törekvéseket a Magyartanárok Egyesülete. A szervezet elítéli és elutasítja a felsőoktatás ingyenességére vonatkozó felelőtlen ígéreteket is, valamint elfogadják a HaHa pontjait.

15:18
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann jelentést kér a diáklistázásról

Az oktatásért felelős államtitkár szerint "legyen szó sztrájkról vagy tüntetésről", nem szabad korlátozni a diákok véleménynyilvánítási szabadságát. A balatonalmádi kéttannyelvű gimnázium igazgatósi irodájában történtek ügyében feljelentést tesz az LMP.

15:35
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Lázadnak a svéd diákok

Igaz, ők nem az oktatási reform miatt, hanem azért, mert a Facebook jogot formálna az Instragram képmegosztón feltöltött képekre. Stockholmban huszonhét diákot vett őrizetbe a rendőrség, mert kövekkel dobálták meg az iskolájukhoz kiérkező rendőröket. A svéd köztelevízió szerint a diákok azért voltak felháborodva, mert valaki a helyi kamaszokra nézve kínos fotókat és szexuálisan kompromittáló szövegeket tett közzé a népszerű fotós portálon.

15:39
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A tiszaújvárosi iskolaudvaron tiltakoznak - kép

Forrás: Papp Balázs

15:43
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Ferihegynél is gyülekeznek a diákok

Tudósítónk szerint az Üllői út bevezető szakaszának Ferihegyhez közeli gyalogoshídján körülbelül három osztálynyi diák gyülekezik, és transzparanseket lógatnak az úttest fölé.

15:54
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

HaHa: Folytatjuk a tiltakozást

A Hallgatói Hálózat értetlenül áll Giró-Szász András bejelentése előtt, ugyanis Orbán Viktor hétvégén még a keretszámok eltörlését ígérte, ma mégis meghatározták az államilag támogatott helyek keretszámát. Azt viszont üdvözlik, hogy a kormány végre elindult abba az irányba, hogy teljesítse a követeléseiket. A szervezetnek az is tetszik, hogy eltörlik az előnytelen részösztöndíjas konstrukciót.

A HaHa elfogadhatatlannak tartja, hogy továbbra is úgy tűnik, nem lesz államilag finanszírozott jogász, illetve közgazdászképzés. A szervezet szerint a felsőoktatásba ígért plusz huszonnégy milliárd forint nem oldja meg a forráskivonások problémáját, mert ebbe beleszámít a PPP konstrukciók állami tulajdonba vétele, illetve az EU-s pályázatok.

A szervezet továbbra is követeli, hogy az érintett oktatók, hallgatók és szülői szervezetek bevonásával hozzák meg a felsőoktatás jövőjéről szóló döntéseket. Ezért a hálózat továbbra is sztrájkra és tiltakozásra hívja fel az érintetteket.

16:03
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Kolozsvári diákok is szolidarítanak

Néhány diák a kolozsvári Mátyás-szobor előtt tartott verses performansszal szolidarított a magyarországi diákokkal. "Ha az egyetem számodra túl elit hely, kisegít téged a diákhitel" - hangzott el. Az eseményről videó is készült.

16:08
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnaiék közös ügye a szülőkkel

Az Együtt 2014 holnap délelőtt közös sajtótájékoztatót tart a Hálózat a Tanszabadságért és a Szülői Hálózat nevű szervezetekkel.

16:35
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Munkások: az egyetem nincs ingyen

A Munkástanács fontosnak tartja, hogy a felsőoktatást megalapozó alapfokú és középfokú oktatásban a hátrányos helyzetű családok gyermekei kiemelt figyelmet és támogatást kapjanak. A munkások szerint a felsőoktatás nincs ingyen, az oktatók, az eszközök, az épületek fenntartása milliárdokat visz el, ezért csak azok számára támogatják a tandíjmentességet, akik jól teljesítenek.

16:41
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Szentesen is tüntetnek

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai már múlthéten is demonstráltak, kézen fogva vonultak végig az iskolán "Én is tovább akarok tanulni" feliratú kitűzővel". A diákok tanári támogatással a héten is kivonultak a város főterére.

16:48
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Karácsonyi dal az Akadémia előtt

Az Akadémia előtt nagyjából 150-200-an gyűltek össze a nemsokára kezdődő a tüntetésre, főleg persze diákok - jelentette tudósítónk. A szervezők egy kisebb színpadot állítottak fel, profi hangosítással, és most éppen egy karácsonyi dalt játszanak. Kiss Marcell, az egyik szervező azt mondta, hogy a szervezést, amelynek fő attrakciója a rózsák dobálása a Dunába, a Berzsenyi Gimnázium diákönkormányzata vállalta magára, de más középiskolából is lesznek felszólalók. Kiss szerint a kormányszóvivő bejelentése után felvetődött, hogy lefújják, de aztán mégis úgy döntöttek, meg kell taratni, hogy "a kormány lássa, hogy nem csinálhat akármit.

16:51
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Megint lesz vonulás

Kiss Marcelltől azt is megtudtuk, hogy a felszólalások után ismét vonulni fognak a diákok, az akadémia épületétől a Margit felé indulnak majd fél hét körül.

16:58
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Már énekelnek a diákok

Percek alatt megduplázódott a résztvevők száma, már 400-500-an vannak. Néhány diák a Ha én Rózsa volnék című dal átírt változatát énekli folyamatosan. Két végzős diáklánnyal is beszélt tudósítónk, azt mondták, hogy nem látják biztosítottnak a továbbtanulásukat a kormányszóvivő bejelentése ellenére sem. A hallgatói szerződés ellen pedig továbbra is tiltakoznak. Egy egyetemi hallgatótól is megkérdeztük, miért jött ki, ő csak visszakérdezett: "Hát, lehet még hinni nekik?"

17:02
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann Rózsa nevével viccelődnek

Több transzparenst is magukkal hoztak a diákok a Széchenyi térre, és ezeken a kormányt szidják, vagy éppen Hoffmann Rózsa nevén viccelődnek. "(Nem) túl rózsás helyzetünk" - áll az egyik táblán, de ilyeneket is látott tudósítónk, hogy "Ti is elkúrtátok", illetve "Orbán önkényuralmi rendszere".

17:04
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Teával keresi egy asszony Nagy Dávidot

A Kossuth téren tartózkodó tudósítónk találkozott egy idős asszonnyal, aki egy forró mézes teával megpakolt kosárral kereste Nagy Dávid HÖOK-elnököt, aki korábban kempingszéken ülősztrájkolt, de már órákkal ezelőtt elhagyta a teret. A nő azt mondta, hogy örül, hogy végre történik valami az országban, és továbbmegy az Akadémiához, hogy megtalálja a HÖOK-elnököt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:09
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor önkényuralma

Fotó: Hirling Bálint [origo]

17:11
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

"Kevesen vagyunk, bejött a húzásuk"

Több tucat résztvevő kezében már lehet látni a rózsát, amelyet nemsokára a Dunába hajítanak majd, hogy így tiltakozzanak az oktatási államtitkárság döntése ellen. Két ötven feletti tüntetővel is találkozott tudósítónk, ők egy-egy rózsát szorongatva azt mondták, szolidaritásból jöttek a tüntetésre. Szerintük a kormány bejelentése miatt sokan távolmaradnak a demonstrációtól: "kevesen vagyunk, bejött a húzásuk".

17:13
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs tömegnyomor az Akadémia előtt

Fotó: Hirling Bálint [origo]

17:16
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Az autósok kerüljék el a Margit hidat este

Nagyjából öt óráig tartanak a beszédek a Széchenyi téren, majd a diákok rendőrségi biztosítás mellett egy bejelentett útvnalon vonulnak fel. A Bajcsy-Zsilinszky út, Nyugati tér, Jászai Mari tér útvonalon mennek el a Margit hídra. Nem érdemes arra autózni este.

17:24
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Hirtelen megtelt az egész parkoló

Perceken belül kezdődnek a beszédek, az MTA előtti parkoló percek hirtelen megtelt, most már kétezren is lehetnek. Most érkezett több tucat diák, és azt skandálták, hogy "szabad ország, szabad egyetem". Egy arra haladó busz rádudált a diákokra, ami nagy fújolást váltott ki.

17:28
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Rigmusokkal melegítenek

Néhányan megafonnal érkeztek, és megpróbálják megkiabáltatni a tüntetőket, a szokásos "nem hagyjuk, nem hagyjuk", illetve a "semmit rólunk nélkünk" rigmusokkal melegítenek az esti vonulásra. 

17:32
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Ki nem ugrál, Hoffmann Rózsa

"Ki nem ugrál, Hoffmann Rózsa, hejj" - ezt is harsogják, és persze mindenki igyekszik látványosan ugrálni.

17:33
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Két olasz turista is beállt tüntetni

Két olasz turista tudósítónktól kérdezte, hogy mi zajlik a téren. Miután megtudták, egyetértően bólogattak, beálltak a diákok közé, és megjegyezták, hogy diáktüntetések Olaszországban is előfordulnak, csak ott több a rendőr.

17:35
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Kié a jövőnk?

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:40
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nem vagyunk hülyék

Középiskolások kezdenek beszélni, először a Berzsenyi, majd a Radnóti Gimnázium egyik tanulója szónokolt, és mindketten elítélték a kormány felsőoktatási politikáját, és azt, hogy nem egyeztettek senkivel. "Nem vagyunk hülyék" - skandálta erre a közönség.

17:42
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Egy pécsi iskolában némán tiltakoztak

A pécsi Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskolában a 11.15-11.25-ig  tartó szünetben a diákok felolvastak egy kormány ellen tiltakozó szöveget, majd a következő, ötödik tanórán egyórás néma tiltakozó demonstrációt tartottak az iskola aulájában - jelentette egyik olvasónk.

17:44
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Eközben Hoffmann Rózsa elhagyta a minisztériumot

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:45
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A kapkodásból nagyon elegük van

Az egyik diákszónok a színpadon azt mondta, hogy a több mint 40 iskolából érkezett diáksereg "hatalmas erőt képvisel", majd felsorolta a HaHa pontjaira épülő követeléseiket. Nem a tandíj, hanem a kapkodás ellen vannak, "elég a bizonytalanságból és a kapkodásból" - mondta a diák, aki felháborítónak nevezte, hogy két hónappal a jelentkezési határidő előtt senki sem tudja, hogy mi lesz a felsőoktatásban.

17:46
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Diáktüntetés Berettyóújfalun - videó

17:49
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A diákokon akar keresni forralt boros

A Széchenyi tér szélén ismét felbukkant a hétfői tüntetésekről megismert forralt bor árus, aki elég drágán, 600 forintért mér két decit. Tudósítónknak azt mondta, hogy "kell ez a hidegben".

17:53
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A szegedi diákok elzavarták a jobbikosokat

Állítólag több mint ezer diák tüntet Szegeden, ahol a Megyeházánál megjelent Tóth Péter a Jobbik megyei elnöke - írja a Szegedma.hu. A jobbikos elnök néhány szimpatizánsával és egy nagy jobbikos zászlót lengetve csatlakozott a menethez, ám a tömeg "Takarodjatok!" kiáltással fogadta őket. A felszólalók kérték a jelenlévőket, hogy tartsák tiszteletben az esemény pártfüggetlenségét, és különböző politikai csoportokra utaló szimbólumokkal ne demonstráljanak.

17:57
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A diákok gyanús elemekre is készülnek

Jó hangulatban vannak a diákok, szinte minden mondat után skandálnak, kiabálnak valamit, vagy dudálnak. Egy fiúnál akkora harsona van, hogy a hátán is alig bírja hordani. A tér sarkainál több tucat rendőrt látott tudósítónk, de ők faarccal nézik a tüntetést. A szervezők láthatósági mellényben a parkoló szélére álltak, hogy figyeljenek arra, hogy a diákok ne szaladjanak az útra, és "kiszűrjék a gyanús elemeket" - mondta az egyik szervező.

17:59
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann kijelentését elemzik

A Trefort Gimnázium tizenegyedikes tanulója Hoffmann Rózsának üzent a színpadról,  szerinte az államtitkár kijelentése arról, hogy fél lábbal is meg lehet mászni a Himaláját, nem állja meg a helyét, mert "nehéz körülmények közül még Erőss Zsoltnak sem sikerült volna a csúcstámadás". (Erőss Zsolt az első magyar, aki megmászta a Himaláját, Hoffmann pedig azt mondta korábban, hogy akinek nincsenek jó lehetőségei, legalább csúcsratörő ambíciói legyenek.)

18:02
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Világos információkat kér egy diák

A Szilágyi Gimnázium tizedikes tanulója is felszólalt, és azt mondta, "tiszta, világos információkat akarunk. Követeljük, hogy a diákok legalább két évvel a felsőoktatásba való bekerülés előtt ismerjék meg a feltételeket".

18:06
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Ti is elkúrtátok - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:07
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Már nagyon készülnek a menetelésre

A tér szélén már készülnek a menetelésre, több lány kifeszített egy molinót, amelyet majd a menet elején fognak cipelni, erre azt írták, "Télirózsás forradalom".

18:15
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A tömeg hatalom, mi vagyunk a hatalom

A Diákellenállás a felsőoktatásért szervezet képviselője szintén a kormány kapkodását szidta, és a kormánynak üzente, hogy "a tömeg hatalom, mi vagyunk a hatalom". Egy tanár is felszólalt, és kifejezte szolidaritását a diákokkal, majd egy Mexikóban született diák is a színpadra került, és azt mondta, hogy 2002-ben Orbán Viktor hívó szavára jött haza családjával, de most csalódott Orbánban.

18:17
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A rendőrautót követik a tüntetők

Az utolsó beszédet már alig lehetett érteni, de mindenki hangosan éljenezte. Ezután elindult a menet, a rózsát viszont mindenki még a kezében szorongatja, egyelőre nem tudjuk, mikor dobják a Dunába. A diákok eleinte nem tudták, merre kell elindulni, de a hangosbemondó gyorsan segített: "azt a rendőrségi dzsipet kell követni".

18:20
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

"Volt egy álmom, diploma, elvette a Rózsika"

"Volt egy álmom, diploma, elvette a Rózsika" - kezdte rá az egyik diák a menet elején, de a bonyolult mondatot nem sokan skandálták vele, inkább az egyszerűbb "Gyertek velünk", illetve "Nem hagyjuk" rigmust kiáltják. A diákok már a József Attila utcában haladnak.

18:22
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Óvodások integetnek a tüntetőknek

A Lánchíd pesti hídfőjénél egy busz állt meg, amelyben nagyon fiatal gyerekek, valószínűleg óvodások ültek. A kisgyerekek tudósítónk szerint nagyon lelkesen integettek a tüntető diákoknak.

18:30
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A buszmegállóból is buzdítják a diákokat

A menet elején egy kisbusz csomagtartójában egy hatalmas hangfalból bőgetik a zenét, és például Pink Floydot játszanak. A zenére vonuló jókedvű diákok egy buszmegálló mellett is elhaladtak. Az ott ácsorgó emberek nem voltak dühösek amiatt, hogy a menet miatt sokat kell várniuk a buszra, "veletek vagyunk" - kiáltotta a diákoknak egy idősebb asszony.

18:32
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A trolibuszok nem pontosan járnak majd

A BKK a Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatja az utasokat, milyen járatok maradnak ki. Azt írják, "a Bajcsy-Zsilinszky utat a demonstráció miatt lezárták, emiatt a 70-es, a 72-es és a 78-as trolibuszok közlekedésében a tüntetők elvonulásáig néhány perces fennakadás várható. A 73-as trolibuszok a 76-os trolik vonalán közlekednek".

18:35
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánnal hergelik a diákokat

A szervezők Orbán Viktor korábbi beszédeivel hergelik most a diákokat. A kormányfő korábban azt mondta például, hogy az első diploma megszerzéséig legyen ingyenes az oktatás. A diákok erre hangosan skandálják, hogy a "jövő miénk".

18:37
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

"Aki tapsol, velünk van"

A menet elhagyta a Deák teret, közben a környező házakból néhányan megtapsolják a diákokat, amire a tüntetők hangos tapssal válaszolnak. "Aki tapsol, velünk van" - kiabálják néhányan.

18:42
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Keveseknek van kedve az "Orbán, takarodj"-hoz

Néhány "diák vagyok, nem pénztárca" feliratú táblával vonuló lány azt skandálta a menet elején, hogy "Orbán takarodj, vidd az összes haverod". Ehhez azonban, úgy tűnik, most kevés kedvük van a tüntetőknek, mert nem sokan kiabálták a lányokkal együtt. A menet éppen az Arany János utcai metrómegállónál halad el, és tudósítónk kiszúrta tömegben Vágó Gábor LMP-s képviselőt, aki a korábbi tüntetéseken is mindig megjelent.

18:46
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Vonulnak a diákok - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:49
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Teát oszt egy pincérnő

Váratlan helyről kaptak támogatást a diákok, egy étteremből a Bajcsy-Zsilinszky úton kilépett egy pincérnő egy tálca forró teával, és szétosztotta a diákok között. Az [origo]-nak a pincérnő azt mondta, hogy a főnöke küldte ki, hogy osszon teát.

18:50
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kevés rendőr biztosítja a tüntetést - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:56
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Két politikus, aki nem hagyna ki egy diáktüntetést - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vágó Gábor LMP-s képviselő és Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus

19:00
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Két hallgató nem akárhogy zajong

A Képzőművészeti Egyetemről érkező két hallgató megcsillogtatta kreativitását, egy műanyag flakonba babot tettek, és ezzel zajonganak. Tudósítónknak a Képzőművészeti Egyetemet ért megszorításokkal indokolták a részvételüket.

19:02
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Szegeden kétezren tüntettek

Tüntettek a hallgatók a Szegedi Tudomány Egyetemen is. A sztrájkbizottság levele szerint a tüntetés fél ötkor kezdődött a Csongrád Megyei Kormányhivatal épülete előtt, egy órán át tartott, a szegedi diákok mellett ott volt a Hallgatói Hálózat, a Diákellenállás a Felsőoktatásért, egyetemisták, középiskolások, oktatók és civilek. Becslésük szerint a tüntetésen kétezer ember vett részt.

19:06
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

"Ez, kicsim, egy demonstráció"

Most hagyta el a Nyugati pályaudvart a diákmenet, a 4-6-os villamosok leálltak. A diákok az ott ácsorgóknak és őket fényképezőknek azt kiabálták, "gyertek velünk". De nehéz megállapítani, hányan csatlakoztak a diákmenethez. Egy járdán álldogáló apa a karjában tartott nagyjából egyéves gyerekének azt mondta, "ez, kicsim, egy demonstráció".

19:10
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Még szorongatják a rózsákat - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

19:18
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Egy üveget hajítottak a diákok közé

A Bihari János utcánál egy kopasz férfi borosüveget hajított a diákok közé. Nagy volt a riadalom, de nem történt sérülés, az üveg a fának csapódott. A férfi ezután gyorsan eltűnt a rémült diákok elől. Tudósítónk megvizsgálta az üveg maradványait, és megállapította, hogy cserszegi fűszerest ivott a férfi.

19:19
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Lezárások mindenütt

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Margit híd Pestre vezető oldalát és a Szent István körutat a Nyugati térig. Amíg a tüntetők menetelnek, addig leállítják a keresztirányú forgalmat is. A környéken nagy a torlódás (főleg a Kiskörúton, a Nyugati tér környékén, és a Margit hídhoz vezető utakon). Megnyitották a Széchenyi István teret, a József Attila utcát és az Andrássy utat. A 4-es és a 6-os villamosok helyett autóbuszok viszik az utasokat az Üllői út és a Blaha Lujza tér között, mert baleset történt a József körúton a Baross utcánál.

19:25
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Kuponokkal csábítja a diákokat egy nő

A diákok a Jászai Mari térhez értek, ahol egy szórakozóhelyről kilépő dekoratív nő kuponokkal akarja becsábítani a tüntetőket. A diákok lelkesen zsebre rakják a kuponokat.

19:32
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a tüntetésnek, de mégsem

Amikor a menet a Margit híd közepére ért, a szervezők bejelentették, hogy vége a tüntetésnek. Egy fiú viszont egy hangosbemondón közölte, hogy aki akar, menjen vele tovább. Néhányan visszafordultak, de a többség halad tovább Budára.

19:33
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Szegeden egyetemet akarnak foglalni

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara épületének elfoglalásáról döntöttek a városban rendezett diáktüntetés résztvevői szerdán. A megmozduláson számos oktató is részt vett, köztük a tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus és több kar vezetője. A résztvevők a belvároson keresztül indultak az intézmény felé. Az úttesten haladó diákok egyebek mellett azt skandálják: "Az egyetem a miénk!", "Szabad felsőoktatást!", "Nem hagyjuk!".

19:35
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Ők tüntetnek Szegeden - kép

Forrás: SZTE EHÖK
Kattintson a galériáért!

19:37
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Szívesen buliznának egy nagyot

Sokan vagyunk, de nem vagyunk elegen - mondta a menetet vezető kisbusz tetején álldogáló fiú, és hozzátette, hogy a Batthyány tér felé folytatják a vonulást. "Ott pedig majd felugrunk valakihez bulizni" - poénkodott a fiú.

19:41
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Valaki káromkodott a tüntetők miatt

Egy Margit hídon rekedt tudósítónk szerint a diáktüntetés nem népszerű a vásárolni siető járókelők körében. Többen hangosan káromkodtak is. Közben a diákok lejöttek a Margit hídról, és megköszönték Budapest lakóinak, hogy elviselik őket.

19:51
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A Margit híd már szabad

A Margit hídon feloszlott a tömeg, és megindult a forgalom, jelentette tudósítónk.

19:53
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Fáradnak a diákok

Egy diák kiakadt az előbb tudósítónk mellett, és azt kérdezte a társaitól, hogy "nem unalmas már ez a sétálgatás, egy hete nyomjuk". Tudósítónk kérdésére, hogy mit csinálna inkább a vonulás helyett, csak annyit mondott "bármi mást". A diákok most érkeztek a Batthyány térre, és néhányan már azt kiáltják, "menjünk haza".

19:56
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Százan a Kossuth térre mentek

Nagyjából százan a Kossuth téren kötöttek ki, jelentette tudósítónk, ők éppen azt tervezik, hogy átmennek a többiekhez a Batthyány térre. Egy rendőr odasietett, és érdeklődött, ki a rendezvény szervezője, az egyik diák azt válaszolta, Orbán Viktor.

20:01
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nem tudni, ki csatlakozik a másikhoz

Nem tetszik a Kossuth téren lévő diákoknak, hogy a rendőrök elkezdték kamerázni őket. A Batthyány téren közben azt tervezik, hogy ők mennek át a Kossuth térre a társaikhoz.

20:08
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Majd a Lánchídon találkoznak

A szervezők úgy döntöttek a Batthyány tériekkel egyeztetve, hogy a Lánchídhoz vonulnak, és ott találkoznak a többiekkel. Batthyány téri tudósítónk is jelentette, hogy az ottani csoport is a Lánchídhoz tart. Többen elmentek egy közeli gyorsétterembe pisilni, és tudósítónk szerint többen ott is maradnak.

20:09
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Így tüntettek az Akadémia előtt - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=4e2oQrlBfoFo3pOj
20:19
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A Lánchídnál van mindkét csoport

A Lánchídnál vannak a Kossuth térről érkező diákok, a Budára menő sávot teljesen elfoglalták. A Batthyány téri amúgy nagyobb és hangosabb csoport is a Lánchíd lábánál van, de hirtelen megtorpantak a diákok, jelentette a tudósítónk.

20:24
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

800 szegedi az egyetemen éjszakázik

Közel 800 hallgató fogja a BTK épületében tölteni az éjszakát, a teremfoglalás másnap reggel nyolc óráig tart - közölte a Szegedi Tudományegyetem hallgató sztrájkbizottsága.

20:28
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Egyesült a két diákcsoport

A Lánchídon a budai oldalhoz közel egyesült a kettészakadt diákcsoport, "együtt vagyunk" - kiáltották örömmel. A további tervekről annyit lehet tudni, hogy most azt skandálják, hogy "fórumot a hídon".

20:32
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Fórumot tartanak a hídon

A diákok úgy döntöttek, hogy fórumot tartanak a híd közepén. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a megafonba beszél egy Hallgatói Hálózathoz tartozó fiú, a többiek meg hallgatják.

20:34
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A minisztert várják a hídra

A fiú most azt követeli, hogy Balog Zoltán miniszter jöjjön a hídra egyeztetni velük. A többiek megtapsolják az ötletet.

20:35
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A HÖOK válaszokat vár a kormánytól

A HÖOK közleményt adott ki, amelyben üdvözli a kormány szerdai, keretszámokat eltörlő döntését, a hallgatói szerződés, az intézményi autonómia és a felsőoktatási forráskivonások ügyében azonban a szervezet szerint továbbra sem lát előrelépést. A HÖOK az emberi erőforrás-miniszternek írt levelében újabb, még karácsony előtti egyeztetésre kérte a Balog Zoltánt, amelyet hét kérdés alapján javasol lebonyolítani. A szervezet egyebek mellett arra vár választ, hogy milyen arányban oszlik meg a bejelentett 55 ezres létszámkeret a különböző képzési szintek között, miként határozzák meg a szakonkénti felvételi ponthatárokat az érettségi eredmények és a felvételi jelentkezések megoszlásának ismerete nélkül, illetve, hogy garantálja-e a kormány a felsőoktatási intézmények autonómiájának helyreállítását.

20:39
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánt is várják a Lánchídra

A Lánchídon beszélő fiú bejelentette, hogy személyesen Orbán Viktort is várják a hídra, de a résztvevők reakcióiból kiderült, hogy igazából ők sem reménykednek abban, hogy a miniszterelnök odamegy.

20:40
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Dobálják a rózsákat a Dunába - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

20:43
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Egy rendőr örül a tüntetésnek

Az egyik rendőr a Lánchídon odaszólt a diákokhoz, "ez nekem jó lóvé, gyertek mindennap" - jelentette tudósítónk.

20:46
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőri készenlét a Batthyány térnél - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

20:47
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Igazoltatják az egyik szónokot

A Lánchídon az egyik szónokot kiemelték a rendőrök és igazoltatták. A diákok tudósítóink szerint nem tudják eldönteni, mi legyen a további program. Többen hazamennének már, mások valamelyik egyetemhez mennének.

20:52
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Ne várja senki a 16-os buszt Pesten

A 16-os autóbuszok a Lánchíd lezárása miatt a Széll Kálmán tér és a Dísz tér között közlekednek - közölte a BKK.

20:55
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőr a diákok gyűrűjében

Egy másik szónokot is megpróbáltak kiemelni a rendőrök, de a diákok körbeállták az intézkedő rendőrt, egymásba karoltak, és nem engedték el. A rendőr így a diákok gyűrűjében rekedt.

20:56
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Ilyen a diákfórum a Lánchídon - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

21:00
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Vissza az Akadémiához?

A diákok gyűrűjében rekedt rendőr azt kérte a tüntetőktől, hogy az Akadémia előtt folytassák a fórumot. A rendőr kérését az egyik diák bemondta a hangszóróba, de a többiek nem tudják eldönteni, menjenek-e vagy maradjanak.

21:05
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Megindultak Pest felé

Elindultak diákok Pest felé, valószínűleg az Akadémia elé vonulnak, de ezt tudósítóink gyors közvélemény-kutatása alapján még maguk sem tudják. "Együtt vagyunk" - ezt skandálják folyamatosan.

21:06
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Diáktüntetők alulnézetből - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

21:10
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Szegeden alábbhagyott a lelkesedés

Az előbb még úgy nézett ki, nyolcszáz hallgató akar éjszakázni a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának épületében. Most azonban bejelentették, hogy csak hatvanan maradnának.

21:12
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Megszavaztatják a diákokat

Még nem mentek le a hídról a diákok, most a szervezők meg akarják szavaztatni a további lépéseket. Valaki felvetette, hogy közleményt is ki kellene adni, és most erről vitatkoznak.

21:15
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Aki maradni akar, guggoljon le

Nem akárhogy szavaznak a diákok, a szervezők felszólították őket, hogy aki maradni akar, guggoljon le. Tudósítónk gyors becslése szerint néhány tucatnyian guggoltak le, de a túlnyomó többség állva maradt.

21:22
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Most hogyan tovább?

A diákok levonultak a Lánchídról, de nem az Akadémia irányába fordultak. Nagy a bizonytalanság, tudósítónk szerint senki nem tudja, mit csináljanak, mi legyen a következő lépés.

21:25
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Elvinnének egy diákot a rendőrök

Egy megafonos diákot a rendőrök beültettek egy rendőrautóba, de a tüntetők körbeállták az autót, és nem engedik el a kocsit.

21:28
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Leültek a rendőrautó elé a diákok

Több diák leült a földre, hogy megakadályozza a rendőrautó haladását. A rendőrök ezeket a diákokat karon fogták, és elvitték őket az autó útjából. Az autó rendőrsorfal között tolat, hogy elhagyja a helyszínt.

21:32
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Magyarázkodik a rendőrparancsnok

Egy rendőrparancsnok odalépett a tüntetőkhöz, és azzal indokolta, hogy elvitték az egyik társukat, hogy a rendőrség szerint ez a fiú irányította az előre nem bejelentett tüntetést. Ezt a tüntetők vitatták, szerintük a fiú csak megkérdezte az ottlévőket, hogy mi legyen a következő lépés.

21:38
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Megjelentek a rohamrendőrök

A rendőrök leterelték a diákokat a Lánchíd előtti területről. Tudósítónk, aki szerint már több a rendőr, mint a tüntető, több rohamrendőrt is látott a közelben. A diákok most a Széchenyi tér közepén füves területen állnak, és beszédekre készülnek.

21:42
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Viszik a diákot a rendőrök - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

21:46
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Még egy diákot elvittek

Elvittek a rendőrök még egy diákot diákot, akinek egy megafon volt a kezében. Az ottlévő tüntetők hangosan fújoltak, amikor ezt megtudták. Tudósítónk becslése szerint több mint százan lehetnek a diákok, de a rendőrök még többen vannak.

21:48
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőr a diákok gyűrűjében - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

21:49
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A vonulás folytatódik

A Bazilika felé indultak a még megmaradt tüntetők. A rendőrök kísérik a diákokat, akik folyamatosan azt skandálják, hogy "demokráciát".

21:53
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A rendőrségre mennek a diákok

A tüntetők úgy tudják, hogy az őrizetbe vett diákokat az V. kerületi rendőrkapitányságra vitték, ezért most a Szalay utcához vonulnak. A vonulás közben hangosan fütyülnek, és a már megszokott rigmusokat skandálják.

21:55
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Többen ülve tüntettek - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

22:02
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Megálltak a szovjet emlékműnél

A diákokat a rendőrök megpróbálják útközben folyamatosan a járdára terelni, hogy ne zavarják a közlekedést. A diákok megérkeztek a Szabadság térre. A szovjet emlékmű mellett néhány percre megálltak a diákok, és hosszan skandálták, hogy "demokráciát", illetve "szabad ország, szabad egyetem".

22:06
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Örül egy diáklány a városnézésnek

Ha másra nem is, arra biztos jó, hogy körbejárjam Pestet, mert itt se voltam még - mondta egy tüntető lany a Szabadsag téren a barátnőjének, közvetlenül a fotóriporterünk mellett.

22:13
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrsorfal várja a diákokat

A tüntetők a rendőröket kérdezgették, merre kell menni, de a rendőrök csak annyit válaszolnak, "amerre ti sétáltok". Amikor egyszer több rendőr egy irányba szaladt, a diákok hangosan skandálták, hogy "sün,sün". A Szalay utcánál egy rendőrsorfal várja a diákokat, vagyis az utcába most nem tudnak bemenni.

22:16
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A gyülekezési törvényre hivatkozik a rendőrség

Egy diák bemondta a megafonba, hogy megkérdezi a rendőröket, miért vitték el társaikat, és mi lesz velük. Néhány perc múlva meg is kapta a választ. A rendőrök őket teszik felelőssé a gyülekezési törvény megsértéséért, ezért állították elő ezeket a diákokat.

22:20
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Jogászt várnak a diákok

A Humán Platform jogászát várják a diákok, addig nem mozdulnak a Szalay és a Szemere utca sarkáról.

22:32
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nem mozdulnak a rendőrség elől

Az egyik tüntető bemondta a megafonján, hogy két tüntetőt állított elő a rendőrség, és most éppen kihallgatják őket. "Megvárjuk őket, ugye?" - kérdezte, és ezt hatalmas üdvrivalgás fogadta. Tudósítónk szerint nagyjából kétszázan lehetnek a Szalay utcánál, és ők arra számítanak, hogy 20 perc múlva velük lesznek az előállított diákok is.

22:37
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Gyorsan elfogyott a kenyér és az ásványvíz

Valaki kenyeret és ásványvizet hozott a tüntetőknek, valószínűleg az egyik diák szaladt el egy közeli éjjel-nappaliba. Egy perc alatt elfogyott az egy szatyor élelem, tudósítónknak esélye nem volt belőle szerezni.

22:40
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Ezzel a rendőrsorfallal néznek szembe - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

22:45
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Elhajtották Vadai Ágnest és Török Zsoltot

Hirtelen megjelent a tüntetésen Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője és Török Zsolt MSZP-szóvivő, akiket nem nagy örömmel fogadtak a diákok. A tüntetők felkérték őket, hogy menjenek el, mert nem akarják, hogy politikai pártok rátelepedjenek a rendezvényre.

22:47
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Mit bizonyít Török Zsolt lila sálja?

Török Zsolt az [origo]-nak ezután azt mondta, hogy azért jött ki a diáktüntetésre, mert "három középiskolás gyerekem van, nem tagadom meg őket". Török hozzátette, hogy nem pártszínekben jött ki, és ezt bizonyítja az is, hogy lila sálban van. Tudósítónk szerint néhány perc múlva már távozott is a helyszínről.

22:55
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnes bement a rendőrsorfal mögé

Vadai Ágnes azt mondta [origo]-nak, hogy bement a sorfal mögé, hogy tájékoztatást kérjen a rendőröktől. Azt mondta, hogy az előállított tüntetőket nem is itt tartják őrizetben, hanem az újpesti kapitányságon. Vadai hozzátette, hogy magánemeberként akar a diákoknak segíteni.

22:56
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Újpestre vitték a diákokat?

Vadai azt mondta, hogy közölte a diákokkal is, hogy a társaik Újpesten vannak, de ők nem foglalkoztak ezzel az információval. A megafonos fiú néhány perce be is jelentette, hogy itt maradnak a Szalay utcában.

23:00
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Három diákot állítottak elő

A BRFK közleményt adott ki az esti intézkedésekről, eszerint három diákot álíltottak elő. A rendőrség honlapján megjelent közlemény így szól: "gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt 2012. december 19-én 20 óra 14 perc és 20 óra 17 perc közötti időpontokban a Budapest V., Széchenyi Lánchíd hídszerkezetéről két főt, a Budapest V., Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjétől további egy főt állított elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság".

23:05
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc is megszólalt

Gyurcsány Ferenc a Facebookon Orbán Viktor felelősségét firtatja az előállításokkal kapcsolatban. A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke ezt írta: "diákokat állít elő a rendőrség. A szörnyű 2006-os ősz idióta jobboldali vádjai után kérdezem: akkor erre az akcióra is a miniszterelnök utasította a Rendőrséget?".

23:15
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Újpest túl messze van

A megafonos fiú bejelentette, hogy valóban az újpesti kapitányságra vitték a társaikat. Hozzátette, hogy oda nem mennek el, mert " messze van és addig lemorzsolódna a tömeg". Inkább itt, a Szalay utcai kapitányságnál megvárják az előállított diákokat.

23:17
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Mocskos szőnyegeken pihennek

A diákok leterítettek az utca közepére több szőnyeget, amelyekre többen azonnal le is ültek. A tudósítónk szerint nagyon mocskos padlószőnyegeket egy Szemere utcai konténerből szerzik a diákok.

23:19
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Így tárgyalt Vadai a rendőrökkel - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

23:23
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Májkrémet esznek és Tankcsapdát énekelnek

A Hallgatói Hálózat tagjai májkrémet és kiflit hoztak az egyre éhesebb diákoknak, akik falatozás közben Tankcsapda-számokat énekelnek.

23:28
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Rogán az adófizetők pénzét félti

"Van néhány fiatal, aki élvezi, hogy a rendőrség kísérgeti a városban fel és alá. Az adófizetők pénzén, teszem hozzá" - kommentálta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a diáktüntetést a Hír TV-ben.

23:31
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Egy jobbikost is elzavartak

Megérkezett a Humán Platform jogásza, és megjelent egy újabb politikus, Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke. Tudósítónknak azt mondta, hogy közel van az albérlete, ezért az összes diákmegmozduláson ott volt. Amikor a diákoknak világossá vált, hogy jobbikos politikus, megkérték, távozzon.

23:34
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A lila sálban tüntető Török Zsolt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériánkért kattintson!

23:37
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Piknikeznek, gitároznak, énekelnek

Nem úgy tűnik, hogy lankad a diákok kedve: a szőnyeget a rendőrsorfal elé húzták, és ott piknikeznek, gitároznak, énekelnek.

23:46
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Egy tüntető a holnapi vizsgájára készül

A diákok a "Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés" című örökzöld slágert éneklik. Tudósítónk észrevett egy lányt, aki viszont a jegyzeteit bújta. Azt mondta, holnap médiatörténet vizsgája lesz, és készülnie kell arra, de a tünetést nem hagyja ott semmiképp.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

23:50
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A Milla otthonmaradásra buzdít

"MÁR NE INDULJ!" - ez áll az Egymillióan a magyar sajtószabadság Facebook-oldalán. A Milla azt írta, hogy az előállított fiataloknak "egyszerű meghallgatáson kell vallomást tenniük, pár óra és kiengedik őket. Azt kérik a szervezők, hogy többen ne menjetek oda". A Milla azért hozzáteszi, hogy "RESPECT a diákoknak! Ismét békés, de hatásos módon mutatták meg a mi nevünkben is: NEM HAGYJUK!".

23:54
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

A közlekedés már helyreállt

Minden járatunk eredeti útvonalon közlekedik - közölte a BKK a Facebook-oldalán.

00:03
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Pénteken újabb tüntetés lesz

Egy lány bejelentette, hogy pénteken délután négy órára a Moszkva térre újabb tüntetést szerveznek. A diákok üdvözölték, hogy nem Széll Kálmán teret mondott. Ezen a pénteki tüntetésen a tervek szerint hallgatói szerződéseiket égetik az egyetemisták - mondta a lány. A diákok vagy a saját aláírt szerződéseiket égethetik el, vagy letölthetik a netről, és kinyomtathatják a szerződés szövegét.

00:06
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nem mennek el a diákok - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

00:08
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Két karton sör érkezett

Egy másik lány bejelentette, hogy "újabb ellátmány" érkezett, és ekkor két karton sört tettek le a diákok mellé, tudósítónk szerint kőbányai és ászok közül választhatnak a diákok. A tüntetők úgy fogyaszthatnak ebből, hogy ha kivesznek egy üveget, pénzt dobnak a kartonba.

00:14
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnes Újpestre tart

Megyek a IV. kerületi kapitányságra... - írta a Facebook-oldalán Vadai Ágnes, akit korábban elhajtottak a diákok a tüntetésről.

00:27
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Kártyáznak a tüntetők - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

00:29
december 19, 2012
Vágólapra másolva!

Nemsokára szabadulnak a diákok

Az egyik fiú a hangosbemondón azt mondta, hogy várhatóan húsz perc múlva kiszabadulnak a fogvatartott diákok, akik Újpestről egyenesen a Szalay utcába jönnek.