Hó és ónos eső miatt csúszkál az ország - helyzetkép percről percre

Események

Hótoló munkagépek dolgoznak a Székesfehérvárt elkerülő úton
Vágólapra másolva!
Miközben Nyugat-Magyarországon extrém körülmények alakultak ki a havazás miatt, keleten még ónos eső esik, de egyre több helyen kezd el havazni. A nyugati országrészben erős szél emel hófalakat, a hófúvások miatt 26 települést nem lehet elérni közúton. A Sárvárról kivezető összes utat lezárták, a fővárosban jegesedés miatt nem jár a fogaskerekű, de a dobogókői sícentrum kinyitott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül106 bejegyzés
07:30
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Piros riasztás öt megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt péntek hajnalban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.
Ezeken a területeken pénteken délelőtt erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatók. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás szintén a hófúvás miatt. Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos.

07:45
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Több hó fog esni a vártnál

A meteorológiai szolgálat a péntek hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az előzetes várakozásokhoz képest nagyobb területet érint pénteken a havazás. Reggel egyre többfelé lehet havazásra számítani, a hó a főváros környékén eleinte olvadni fog. A Tiszántúlon késő délutánig vegyes halmazállapotú csapadék hullhat. A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi-északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű,
de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több eshet.

08:00
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Több utat lezártak Vasban

Vas megyében jelenleg minden település megközelíthető, de több alsórendű út csak egy nyomon járható, nyolcat pedig le kellett zárni - közölte a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese pénteken kora reggel az MTI-vel. Nagy Györgyi elmondta: éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.

A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem. Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset tudomásuk szerint eddig nem történt.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: amíg előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.

08:34
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Csak hólánccal lehet menni Horvátországba

A Somogy megyei határátkelőhelyeken nem engedik be Horvátországba a nagyobb teherautókat, a személykocsik közlekedését pedig csak hólánccal engedélyezik.

Barcson és Berzencén a 7,5 tonnánál súlyosabb tehergépjárművek beutazását nem engedélyezik a horvát hatóságok, a személygépkocsik pedig csak akkor haladhatnak tovább, ha hóláncot használnak - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken kora reggel az MTI-t.

08:36
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

26 út járhatatlan a hófúvások miatt

Huszonhat út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt a Dunántúlon, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt kéri, hogy ezeken a területeken senki ne induljon útnak. Elzárt település nincs az országban.

A szervezet péntek reggeli tájékoztatása szerint az erős szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre a Dunántúlon, így Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz járhatatlan.

Győr-Moson-Sopron megyében lezárták a Sopronnémeti-Magyarkeresztúr, a Páli-Vadosfa, a Páli-Edve, az 1-es főút-országhatár (Albert Kázmér-puszta), a Hegyeshalom-Bezenye, a Balf-Fertőrákos, a Cirák-Beled, az Iván-Simaság, a Vitnyéd-Csapod, az Újkér-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu, a Kópháza-Harka és a Lövő-Sopronhorpács közötti útszakaszt.

Vas megyében a Karakó-Jánosháza, a Kemenessömjén-Vönöck, a Mersevát-Kemenesszentmárton, a Pápoc-megyehatár, a Celldömölk-Mesteri, a Sárvár-Ölbő, a Csepreg-Újkér és a Csepreg-Tompolád közötti mellékutakat nem lehet használni. Komárom-Esztergom megyében a Tata-Kömlőd közötti szakasz nem járható. Veszprém megyében a Kemeneshőgyész-megyehatár, valamint a Kemenesszentpéter-megyehatár közötti útvonal járhatatlan. Zala megyében a Kisgörbő-Zalaszentgrót és a Söjtör-Tófej közötti szakaszon nem lehet közlekedni.

08:39
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Már 30-szor riasztották a tűzoltókat

A télies időjárás, a rossz útviszonyok miatt pénteken már a hajnali órákban több mint harminc esethez riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóságának (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel. Hajdu Márton elmondta: az elmúlt napokhoz hasonlóan közúti balesetek, elakadt járművek miatt hívták a tűzoltókat. Csütörtökön 130 közúti balesetnél kellett beavatkozniuk, és 80 úton rekedt járművet szabadítottak ki főként Vas, Veszprém és Zala megyében.

08:55
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Kamionok akadtak el

Kamionok akadtak el a csúszós utakon Veszprém megyében éjjel - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese péntek reggel. Kamiont kellett menteniük a tűzoltóknak Nemesgulács és Kisapáti, valamint Badacsonytomaj és Badacsonylábdihegy között. Káptalanfürednél, a 71-es úton pedig egy személyautó borult fejtetőre és ütközött villanyoszlopnak. A balesetben egy ember könnyebben megsérült.

09:10
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Újra működik a bécsi reptér

Péntek reggel óta ismét fogad és indít járatokat a Bécs melletti schwechati repülőtéren a légikikötő tájékoztatása szerint. Késésekre továbbra is számítani kell, az utazóknak azt tanácsolják, hogy érdeklődjenek a légitársaságoknál, mielőtt útnak indulnak.

09:23
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Budapesten járhatóak az utak

Budapesten az főutak burkolata többnyire nedves, a tömegközlekedési járatok minden vonalon közlekednek - közölte a BKK Infó.

09:34
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Nagyot bukott a BKV

Tízmilliókat bukott a BKV a hétfői havazáson. Az ingyenes tömegközlekedés naponta 25-50 milliós kiesést jelent a cégnek.

09:46
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Késnek a vonatok

A havazás és az erős szél miatt több vonalon váltóállítási gondok okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. Húsz-huszonöt perces késéssel közlekednek a vonatok Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében.

10:06
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Mégsem bírságoltak az ellenőrök hétfőn

Egyetlen esetben állítottak ki pótdíjcsekket a jegyellenőrök hétfőn, amikor az erős havazás miatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a teljes vonalhálózatán ingyenessé tette a tömegközlekedést, de utólag azt is törölték - reagált a Pest Megyei Békéltető Testülethez (PMBT) érkezett panaszokra a BKK. PMBT még csütörtökön azt közölte, hogy az ellenőrök több esetben bírságoltak a BKV járművein hétfőn annak ellenére, hogy Tarlós István a havazás miatt ingyenessé tette a tömegközlekedést.

10:08
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Három út járhatatlan Veszprém megyében

Három út járhatatlanná vált Veszprém megyében, de az érintett településeket más útvonalról meg lehet közelíteni. A 8412-es, a 8406-os és a 8416-os út járhatatlan Kemenesszentpéter és Vas megye, Kemeneshőgyész és Vas megye, valamint Malomsok és Csikvánd között, de elzárt település nincs. Veszprém megye alsóbbrendű útjai általában nehezen járhatók.

10:15
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Húsz centi havat várnak Baranyában

Húsz centiméternyi friss hóra számítanak Baranyában, az erős szél magas hótorlaszokat emelhet a megyében. Baranyában péntek reggel az utak enyhén havasak voltak, reggel nyolc óráig lezárt útszakasz nem volt a megyében.

10:24
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Négy település megközelíthetetlen Vasban

Hiába takarítják az utat, a szél visszafújja a havat az útra Vasban. Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút megközelíthetetlenek.

10:30
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Működnek a határátkelők

A határátkelők jelentős részén megszűnt a forgalomkorlátozás, mindössze Sopronnál és Kópházánál van részleges korlátozás, ami a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. Magyarország területére ezek a tehergépjárművek szakaszosan léphetnek be, emellett a M1-es autópálya 85-ös és 86-os számú főút lehajtójánál nem térhetnek le - közölte az OKF.

10:42
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Hideg váltja majd a havazást

Csikorgó fagy lesz szombatra virradóan. A Dunántúlon -8, -16 fok közé süllyed a hőmérséklet a vastag hó miatt, míg a Dunától keletre -3, -8 fok lesz a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

10:55
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Kötelező a hólánc

Győr-Moson-Sopron megyében az intenzív havazás, valamint a várható hófúvások miatt kötelező a hólánc használata a 82-es számú főúton Veszprémvarsánynál, valamint a rajkai, a soproni, a kópházai és a vámosszabadi határállomásnál.

11:05
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Településeket zárt el a hó Zalában is

Három települést is elzárt a hó péntek reggelre Zala megyében, ahol több utat le kellett zárni a hófúvás miatt, más járművek mellett pedig egy autóbusz mentésére érkezett tűzoltódaru is elakadt a hóban. Megközelíthetetlenné vált Orosztony, Kerecseny, valamint Vasboldogasszony Csöngetmajor településrésze a hófúvás miatt. A szél által épített hófalak miatt lezárták a 7334-es jelű utat Kisgörbő és Zalaszentgrót között, valamint a 7544-es jelű utat Söjtör és Tófej között.

11:19
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a pozsonyi pályaudvart

Nem indít és nem fogad vonatokat a pozsonyi főpályaudvar péntek reggeltől, mert az erős szél hótorlaszokat emelt a sínpárokon. A Pozsonyba érkező szerelvények jelenleg két másik pozsonyi pályaudvarra, Pozsony-Újvárosra, illetve Pozsony-Récsére érkeznek. 60-90 percesek a késések.

11:26
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Akadozik a tömegközlekedés a Kisalföldön

Győrújbaráthegyre és Pannonhalmán a várhoz nem mennek fel a buszok, Csornáról 30-50 perces késéssel érkeznek a járatok, a többi szakaszon 5-10 perces késéssel kell számolni. Sopronból Nagykanizsa, Pécs, Szombathely felé a távolsági járatok nem indultak el, a dunaújvárosi és balatonfüredi busz pedig csak Kapuvárig jutott el. Agyagosszergény, Fertőrákos, Iván, Lövő és Zsira térségébe nem mentek péntek reggel a járműveik. Mosonmagyaróvár közelében Albertkázmérpusztát, Márialigetet hagyják ki a járatok a nagy hó miatt, A Rábaközben Rábaszentandrást, Cirákot, Répceszemerét, Ivánt, Oslit, Vadosfát, Vicét nem tudják a járatokkal elérni.

11:35
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

26 kistérségben van piros riasztás

Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltót, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet. Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.

11:50
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a magyar-szlovén határt

Nem léphetnek be Szlovénia felől Magyarországra a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek. A tilalom elrendelésére a Zala megye területén kialakult időjárási körülmények, hóátfúvások, útlezárások, forgalomelterelések miatt volt szükség - közölték a hatóságok.

12:01
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Fél órát késik a vonat

A vonatközlekedés a GYSEV vonalain folyamatos, de 10-30 perces késések előfordulhatnak. A reggeli órákban a Szombathely-Kőszeg vonalon két vonat nem indult el, mert a hóátfúvás miatt meg kellett várniuk a hókotrómenet közlekedését. Szintén nem közlekedett két reggeli járat Szombathely és Bük között.

12:05
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Eddig 145 baleset történt

Éjféltől délelőtt 11-ig 145 műszaki mentést végeztek a tűzoltók. A legtöbb baleset Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében történt - közölte az OKF.

12:16
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Leterelik a forgalmat az M6-osról

Az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán a 138. km-nél keresztbe fordult egy kamion. A forgalmat a tengelici csomópontban leterelik az autópályáról.

12:22
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bezárt a sármelléki reptér

A havazás miatt január 24-ig bezárt a sármelléki repülőtér - tájékoztatta a Hévíz-Balaton Airport ügyvezetője. A bezárást az indokolta, hogy nyitva tartás esetén folyamatosan gondoskodni kellene a 2500 méteres kifutópálya és a kiszolgálóutak hómentesítéséről, de mivel a következő napokban nincsenek betervezett járatok, így takarékoskodni tudnak.

12:25
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Mentik a buszt Zalaszentbalázsnál - fotó

Forrás: MTI/Varga György
A képre kattintva galéria nyílik

12:36
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

A vonaton elfogadják a buszbérletet

A hófúvások miatt a Nyugat-Dunántúl több térségében szünetel az autóbuszos közlekedés, ezért a GYSEV elfogadja járatain a Kisalföld Volán és a Vasi Volán érvényes buszbérleit azokon a szakaszokon, ahol nem járnak a buszok.

12:43
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Havat lapátoló nő - fotó

Forrás: MTI/Varga György
A képre kattintva galéria nyílik

12:52
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták Sárvárt

A rendkívüli hóhelyzet miatt Sárvárról minden kivezető közutat határozatlan időre lezárt a rendőrség  péntek délelőtt tíz órától. Autóbusz-közlekedés a térségben jelenleg nincs, a vasúti közlekedés azonban biztosított. A védelmi bizottság felhívta a munkahelyek és az intézmények vezetőit, hogy gondoskodjanak a diákok és a dolgozók elhelyezéséről, ha erre nincs módjuk, vegyék igénybe a polgármesteri hivatalok által kijelölt befogadó helyeket.

12:54
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Üzemel a péri reptér

Üzemel a Győr-Pér repülőtér, de a forgalma kisebb a szokásosnál. A reptér tájékoztatása szerint "nem kis munkával" sikerül biztosítani, hogy fel- és leszállhassanak a gépek, amelyekből azonban a zord időjárási viszonyok miatt a megszokottnál kevesebb érkezik. Ennek oka, hogy a Németországból rendszeresen érkező üzleti járatok közül több már el sem tudott indulni Pérre.

12:57
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Egyedül a hóban - fotó

Forrás: MTI/Varga György
A képre kattintva galéria nyílik

13:02
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Szombathelyen is utakat zártak le

Nem járható Szombathelyen a 87-es számú főút a Söptei úti körforgalom és a Zanati úti felüljáró közötti szakasza. Szintén lezárták a 84-es számú főút Hegyfalu és Újkér közötti szakaszát, valamint a 86-os számú főút Szombathely és Körmend közötti részét is.

13:07
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

30 méter a látótávolság Zalában

Balesetet szenvedett a 61-es főúton, a bagolai elágazónál egy autóbusz, az utasokat tovább szállították. Zalában lezárták a 75-ös főutat Bak és Búcsúszentlászló között. A hóátfúvás miatt szintén le van zárva a körforgalom a 76-os és 75-ös főút kereszteződésében. Az erős szél és hófúvás miatt a látótávolság a megyében helyenként csupán 20-30 méter.

13:11
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Kamion csúszkál a 74-esen - fotó

Forrás: MTI/Varga György
A képre kattintva galéria nyílik

13:22
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Újra él a pozsonyi pályaudvar

A pozsonyi vasúti főpályaudvaron pénteken késő délelőtt feloldották a reggel elrendelt forgalomzárat, a forgalom folyamatosan stabilizálódik, a késések nem haladják meg az egy órát

13:29
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Figyelni kell az idősekre a hidegben

Közleményt adott ki az ÁNTSZ, amely szerint az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok. A meteorológiai előrejelzések szerint szombaton a minimumok mínusz 16 és mínusz 3 Celsius-fok között várhatók, és a nappali órákban a maximumok is mínusz 7 és mínusz 1 fok között lesznek majd.

13:44
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Elakadt munkásokat mentenek - fotó

Forrás: MTI/Varga György
A képre kattintva galéria nyílik

13:46
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Evakuálás Sárváron

Az [origo] egyik olvasója szerint a sárvári Flextroincs 6000 nm-es raktárának teteje recseg ropog a hatalmas mennyiségű hó miatt. Az embereket evakuálták.

13:48
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Alig látni az utat a hófúvástól Tapolca közelében - video

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=WY7EML2KTBaLuStW
13:50
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Figyelem! Senki ne induljon útnak!

Továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben a hófúvás miatt 5 megye 26 kistérségében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: senki ne induljon útnak a Nyugat-Dunántúlon.

13:58
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Az elzárt Orosztonyban nincsenek kétségbe esve

Nem vagyunk kétségbe esve, majd megáll a szél, eltolják a havat, és újra lehet járni az úton - mondta az [origo] az orosztonyi polgármesteri hivatal egyik munkatársa. A település azok egyike, amelyet a hófúvás elvágott a külvilágtól.

14:01
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Korlátozzák a kamionforgalmat a 82-es úton

Részlegesen korlátozták a kamionforgalmat a 82-es főúton Veszprém Veszprémvarsányig tart. A kamionokat Veszprémvarsányban a kijelölt helyeken és Veszprémben a nagyobb parkolókban helyezik el.

14:08
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Autóval Veszprémnél - videó

14:14
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

18 település van elzárva

Péntek délig tizennyolc települést zárt el a hó, illetve a hófuvás a Nyugat-Dunántúlon és 37 utat zártak le. Az OKF 179 balesetnél avatkozott be, a legtöbb káreset Győr-Moson-Sopronban, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében történt.

14:26
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Kerékpáros a hóban - fotó

Forrás: MTI/Kászoni László
A képre kattintva galéria nyílik

14:36
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Walesben 1100 iskolát zártak be

Számos járatot töröltek pénteken az erős havazás miatt a müncheni repülőtéren, Nagy-Britanniában is kaotikus állapotok alakultak ki a repülőtereken. A müncheni repülőtér szóvivője közölte: 70 járatot töröltek pénteken, ami részben a csütörtöki több mint 300 le- és felszállás törlésének utóhatása.

A havazás Nagy-Britannia egyes részein megbénította a közlekedést, még a londoni metrón is okozott problémákat. A Heathrow-i repülőtéren mintegy 70 járatot töröltek pénteken, Cardiffban pedig szinte a teljes légi forgalom szünetelt. Késéseket jelentettek Bristolból, a southamptoni repülőtéren pedig délutánig minden járatot felfüggesztettek. A meteorológusok Walesben várják a legnagyobb hóesést, ott 1100 iskolát bezártak.

14:41
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

A délutáni műszakosok jól jártak Sárváron

A sárvári polgármesteri hivatal egyik munkatársa elmondta: helyenként másfél méteres hótorlaszok  alakultak ki, elég nagy a káosz a környéken. A városból nem engednek ki senkit, minden utat lezártak. A cégek a délutáni műszakosokat nem hívják be, a délelőttösöket hazaküldték, vagy hazavitték. Akik a városban szorultak, azoknak melegedőket nyitottak, többek között a polgármesteri hivatalban. Teával és ággyal várják a szorult helyzetben lévőket.

14:48
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Hókotró vezeti föl a mentőket

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint az elmúlt 24 órában elsősorban Nyugat-Magyarországon, azon belül is Vas megyében volt a legtöbb nehézségük az időjárás miatt. A legnagyobb problémát az okozza, hogy egyes útszakaszokon a mentőautók hólánccal sem tudnak előrejutni, a hófúvások, hótorlaszok miatt csak úgy tudnak közlekedni, ha előttük hókotró halad. Ezért, ha ebben a térségben a mentők riasztást kapnak, azt azonnal továbbítják a katasztrófavédelemnek, akik hókotrót küldenek a mentés segítségére.  

14:53
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Az orrunkig se látni - fotó

Baráth Péter olvasónk felvétele
Ezt látta az [origo] egyik olvasója Keszthely közelében az autójában ülve

14:59
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Szenved a tömegközlekedés Zalában

A Zala Volán tájékoztatása szerint kora reggel óta gyakorlatilag csak a főutakon járnak az autóbuszaik, a bekötőutak és a zsáktelepülések megközelíthetetlenekké váltak. A járatok a főutakon is csak lassan jutnak előre, Sármellék térségében a Zalaegerszegről Budapestre tartó járat kényszerült veszteglésre az útviszonyok és az elakadt járművek miatt. Az útnak induló járatok is csak jelentős késéssel érnek célállomásukra. Déli 12 óra után a 74-es és 75-ös főút kereszteződését, a baki tetőn lévő körforgalmat is lezárták a hófúvások miatt, így a buszok kerülőútra kényszerülnek.

15:03
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Így néznek ki a valódi hópelyhek

Először fotóztak esés közben hópelyheket, amivel pontosabbak lehetnek a téli előrejelzések.

15:08
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Megrogyott a Flextronics épülete

Leállították a termelést a sárvári Flextronics egyik üzemépületében, miután a hó alatt megrogyott a csarnok teteje. Sárváron rendkívüli helyzet alakult ki a havazás miatt.

15:17
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Acsádon a szél okoz gondot

Acsád egy 795 lelkes település Vas megyében, amit szintén elzárt a hó. Az acsádi idős otthon egyik dolgozója az [origo]-nak elmondta, hogy hiába takarítják az utat, mert a szél mindig visszahordja a havat. A férfi elmondta, hogy a rendőrök már nem engedik ki az autósokat az útra, mert az elakadt kocsik zavarják a hókotrókat a munkában, de szerinte, amint eláll a szél, rögtön jobb lesz. Nincs azért teljesen elzárva a település a külvilágtól, mert aki akar, azért gyalog ki tud jutni a faluból és a vonatok is járnak - mondta a férfi, akinek emlékei szerint 1969-ben volt hasonló havazás. Az ellátással nincs gond, mert szerinte néhány napot ki lehet bírni. "Ha nincs kenyér, eszünk kalácsot" - mondta.

15:20
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Az elzárt települések listája

Vas megyében 17 település: Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Gór, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Pusztacsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Csernelházadamonya, Meszlen megközelíthetetlen, Zala megyében pedig egy (Vasboldogasszony - Csöngetőmajor.

15:29
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Zalában már csak egy település megközelíthetetlen

A nem csillapodó szél és havazás miatt számos út járhatatlan Zala megyében, egy településrész, a Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetmajor megközelíthetetlen. A korábbi három település helyett kora délután egyedül Csöngetmajor volt elérhetetlen.

15:31
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Zalaszentbalázson mindenki az árokban köt ki

Az egyik legnehezebben megközelíthető falu, Zalaszentbalázs védőnője kénytelen volt elevickélni Zalaegerszegre. Az út egyik szakaszán olyan erős volt a hóátfúvás, hogy gyakorlatilag vakon kellett vezetnie. Az úton reggel elakadt a kenyeres, a tűzoltó és a háziorvos is, úgy kellett őket kihúzni. Zalaegerszegen nem olyan rosszak az utak, negyvennel lehet haladni.

15:40
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a letenyei határátkelőt

Lezárták a letenyei magyar-horvát határátkelőt a teherforgalom elől, a korlátozás háromórás időtartamra szól.

15:49
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Félre állított kamionok - fotó

Forrás: MTI/Kászoni László
A képre kattintva galéria nyílik

16:00
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Hóhelyzet a 73-ason

16:05
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

A répceszentgyörgyi plébános bespájzolt

A répcentgyörgyi plébános épp most érkezett haza Szombathelyről, de ő is elakadt az úton. Egy nagy terepjáróval hozták haza, vele jött a falu apraja-nagyja, akik Szombathelyre járnak iskolába, de ők is elakadtak valahol az úton. A plébános épp az egyik helyi hókotróssal beszélgetett, aki elmondta, hogy az elmúlt napokban 45 ezer forintért vettek gázolajat a hókotróba, hogy legalább a falu utcáit letakarítsák. A bevezető utakat hétfő óta nem takarította le senki.

A faluban bolt nincs, élelmet se tudnak venni, mert a mozgóárusok nem jutnak be a településre. A plébánosnak nagy szerencséje van, ő még Szombathelyen gyorsan bespájzolt háromnapi hideg élelmet. "De mi lesz, ha rosszul leszek az epekő műtétem után? A faluban nincs orvos, traktorral kellene kivinni" - panaszkodott a plébános. Az egyik lakos Bükön dolgozik, ő nem tudott hazajönni, a többiek meg nem tudnak elmenni a környező településekre dolgozni.

16:11
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Chernelházadamonyán nem félnek

Nem igazán járhatók az utak a szokatlan nevű Chernelházadamonyában található faipari vállalkozás egyik képviselője szerint, aki egyébként nem nagyon szeretné kitenni a lábát a rossz időben. A férfi  úgy gondolja, hogy nem lesz gond, ha elhúzódik a rossz idő, mert a településen van bolt és ő maga is felkészült élelemmel. A férfi elmondta azt is, hogy az üzemben már korábban leállt a termelés.

16:39
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bevetésre készülnek a jégtörő hajók

A várható lehűlés miatt soron kívül ellenőrizték a jégtörő hajók állapotát, hogy azok szükség esetén azonnal bevethetőek legyenek - közölte az Országos Vízügyi Szolgálat pénteken. A Dunán hét, a Tiszán tizenkét jégtörő hajó áll bevetésre készen. A Tiszán a kismértékű jégzajlásokat leszámítva részleges vagy teljes álló jég a jellemző, amely a következő időszakban a hideg időjárás hatására vastagodni fog. A Duna magyarországi szakasza egyelőre jégmentes, és a napokban nem valószínű komolyabb jegesedés. A vízügyi szolgálat szerint mindkét folyón elsőfokú jégvédekezési készültség van érvényben. Ez fokozott figyelőszolgálatot jelent, hogy a jégtörő hajók szükség esetén időben elindulhassanak.

17:05
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Élelmet keres egy róka a 68-as út mellett - kép

Forrás: MTI/Kovács Attila
Élelmet keres egy róka a 68-as út mellett Barcs és Somogytarnóca között

17:16
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Kicsúszott kamionok miatt lezárták a 8-as utat Jánosházánál

Árokba csúszott két kamion pénteken a 8-as számú főúton Jánosháza térségében, a műszaki mentés idejére lezárták az utat. A rendőrök a kamionokat a Vasvár és Győrvár, valamint a Kőszeg és az államhatár közötti útszakaszon is félreállítják a hóhelyzet miatt.

17:22
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Száz embert mentettek ki a tűzoltók a hóból Vas megyében

Délután négyig 84 esetben mentettek hóban rekedt járműveket a beavatkozó tűzoltó egységek Vas megyében, és több mint 100 személyt mentettek ki a hó fogságából - írja a Vaol.hu.

17:23
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Szarkát kerget a róka a 68-as úton Barcsnál - kép

Forrás: MTI/Kovács Attila

17:26
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Kinyitott a sícentrum Dobogókőn

Péntektől várja a látogatókat a dobogókői sícentrum, miután a hegyen 35-45 centiméteres a hó vastagsága, és jelenleg is havazik. Mindkét lesiklópályájukon (az egyik 980, a másik 1170 méter hosszú) kitűnő minőségű a hó - amelyet szombatra virradó éjjel tovább tömörítenek, és a felvonó is működik. A hőmérséklet mínusz 3 fok, sportoláshoz ideális - közölte a sícentrum vezetője.

17:29
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Elütött fácánt talált a róka a 68-as út mellett - kép

Forrás: MTI/Kovács Attila

17:37
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Leállították a fogaskerekű vasutat Budán

Fél négytől két órára felfüggesztették a fogaskerekű vasút forgalmát az eljegesedett felsővezeték miatt - közölte Facebook-oldalán a BKK. Ebben az időszakban a Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A jelzésű autóbuszokkal lehet utazni. A Svábhegy és Széchenyi-hegy, Gyermekvasút közötti szakaszon azonban a pótlóbuszok útvonala annyira síkos, hogy amíg ezt le nem tolják, addig idáig nem mennek el a buszok.

17:41
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Szombathelyen nyitva maradnak a kollégiumok

Szombathelyen nyitva tartják a kollégiumokat, hogy a városban ragadtaknak legyen hol éjszakázniuk.

17:46
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Sopronban már nincs hova eltolni a havat

A hótolók méteres torlaszokat emelnek a soproni utcákon, a városban már nincs hova eltolni a havat - írja a Kisalfold.hu.

17:59
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Két tucat településre nem lehet eljutni a hó miatt

Közel 40 útszakasz járhatatlan és 24 elzárt település van az országban - közölte a Magyar Közút Zrt. Pedig a társaság 600 géppel van kint az utakon.

18:02
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Egyre többfele havazik az országban

Már a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. A legfrissebb adatok szerint körülbelül 40 cm friss hó esett pénteken. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat - közölte a Magyar Közút Zrt.

18:04
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Hólánc kötelező több hazai útszakaszon

A 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál csak hólánccal rendelkező autóknak szabad közlekedniük.

18:05
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Elzárt települések Győr-Moson-Sopron megyében

Albert Kázmér-puszta, Csér és Und

18:05
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Elzárt települések Vas megyében

Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy

18:15
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Elzárt település Zala megyében

Velence

18:20
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Pápa és Celldömölk között nem járhatnak a kamionok

Feloldották a 82-es főúton elrendelt kamionforgalom-korlátozást, elrendelték viszont ugyanezt Pápa térségében - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kamionok korlátozás nélkül haladhatnak a 82-es főúton a Bakonyon át, Pápa és Celldömölk között viszont korlátozást rendeltek el számukra. A buszok és a vonatok járnak a megyében, bár a menetrendet nem tudják tartani. Az utak havasak, helyenként hófúvás nehezíti a közlekedést.

18:26
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

A balesetek miatt nagy a forgalom a veszprémi kórházban

A veszprémi kórházban elhelyezik a napközben kezelésre bejáró betegeket, ha az útviszonyok miatt nem tudnak hazautazni - közölte a Csolnoky kórház főigazgatója pénteken. A havazás miatt több munkatársuk nem tudta felvenni a munkát, de ez nem befolyásolja a kórház működését. Műtétet nem kellett elhalasztani, legfeljebb azért maradt el egy-kettő, mert a páciensek nem érkeztek be a kórházba. A készleteket időben feltöltötték, így eszközökben nem lesz hiány akkor sem, ha az ellátás akadozna. A havas, csúszós utak miatti balesetek miatt megnőtt az intézmény forgalma.

18:32
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Őrségváltás hóban a Buckingham palotában - kép

Forrás: MTI/AP/Alastair Grant
Őrsévgáltás a londoni Buckingham palotában

18:36
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Sok dolgozó nem ért be a Győr megyei kórházakba

A csornai Margit Kórházban a dolgozók egy része nem ért be műszakba, így túlórában részint azok helyettesítik őket, akik a járhatatlan utak miatt el sem indulnak haza - közölte Winiczai Zoltán igazgató, aki szerint "nehézségekkel, de uralható a helyzet". A kapuvári Lumniczer Kórház és Rendelőintézetbe a betegek egy része, valamint néhány, más városból átjáró szakorvos nem ért be, ezért több szakrendelést is le kellett mondani pénteken. A várostól húsz kilométerre lévő dénesfai pszichiátriai intézetbe saját traktorukon kellett kivinni az ebédet.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézetben a várható problémák ismeretében már napokkal ezelőtt úgy szervezték meg a műtéteket, hogy később hajtsák végre a halasztható beavatkozásokat. Így jelenleg csak az okoz gondot, hogy sokan, akik pénteken, kezelésük befejeztével távozhattak volna, nem tudnak hazajutni, de ők is csak a szabad ágyak egyharmadát töltik meg - jelezte Bertalan István igazgató.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban néhány, nem sürgős műtétet kellett elhalasztani, általában azért, mert a páciens nem érkezett meg az intézménybe. Néhány olyan ember, aki pénteken hazamehetett volna, azért kénytelen a hétvégét is a kórházban tölteni, mert a hozzátartozói, akik hazavitték volna, a rossz útviszonyok miatt nem érkeztek meg.

18:38
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a Székesfehérvár-Zámoly közti utat

Több kamion elakadt Székesfehérvár és Zámoly között az erős szél miatt kialakult hófúvásban, ezért a katasztrófavédelem kérésére a rendőrség lezárta az utat. A tűzoltók gépi erővel próbálják a kamionokat menteni, de több esetben körül kellett lapátolni a járműveket a nagy hóban. A műszaki mentés idejére zárva lesz az út.

18:43
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Sétálók a hóesésben Nagykanizsán - kép

Forrás: MTI/Varga György

18:45
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Méteres hófúvásban akadt el sok jármű Fenékpusztánál

Lezárták a 71-es főút Keszthelyt elkerülő szakaszát, ahol péntek délután autóbuszok, személyautók, kamionok és furgonok akadtak el. A 71-es főúton, Fenékpuszta térségében 500-600 méter hosszan egy méter magasságú hóátfúvások alakultak ki. A tűzoltóság kiérkezésekor hét kamion, négy autó, két furgon és két autóbusz vesztegelt, a mentésük után lezárták az utat.

Tótszentmárton és Becsehely között a közútkezelő járműve is elakadt, a nagykanizsai tűzoltók daruval mentették ki. Reziben, Zalakomár és Galambok között, valamint Felsőpáhokon személyautókat, az M7-es autópálya zalakomári pihenőhelyénél és a 76-os főúton pedig kamiont kellett kisegíteniük a tűzoltóknak.

Péntek délután újra megközelíthetővé vált a Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetőmajor.

18:48
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Járhatatlan az út Sárkeresztúr és Sárosd között

Hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a 6209-es út Sárkeresztúr és Sárosd között. A lezárást csak a szél mérséklődése után szüntetik meg.

18:50
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Csak egy pálya használható Ferihegyen

A havazás miatt csak egy pályán tudnak fel- és leszállni a repülőgépek a fővárosi Liszt Ferenc-repülőtéren. A sózás ellenére már nem olvad el a hó a repülőtér felszállópályáin, így csak váltakozva lehet üzemeltetni őket: amíg az egyiket takarítják, addig a másikat használhatják a repülőgépek. A forgalom folyamatos, bár a gépek jégtelenítése akár 30 percig is tarthat - közölte Hardy Mihály a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Eddig a Lufthansa Münchenből és a British Airways Londonból induló egy-egy járatát kellett törölni, mert a két nagyvárosban is erősen havazik. Mindkét cégnek lesznek még pénteken járatai Budapestre.

19:02
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

16 útszakasz járhatatlan Győr megyében

A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint 16 útszakasz járhatatlan a hóhelyzet miatt Győr-Moson-Sopron megyében. Kivétel nélkül alacsonyabb rendű - négy- és öt számjegyű - utakról van szó, melyek többsége a megye nyugati és déli határán, illetve Mosonmagyaróvár körzetében található.

19:20
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Kamionok százai vesztegelnek Vas megyében, 18 település megközelíthetetlen

Több száz kamion kényszerül várakozni Vas megyében, elsősorban Szombathely, Körmend és Vasvár közelében, egészen a megyehatárig a havazás miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A megyében jelenleg 18 település megközelíthetetlen, időközben Keléd községet is elzárta a hó. A közútkezelő jelenleg is dolgozik az útviszonyok javításán, s az éjszaka újabb segítséget kap, négy nagy teljesítményű hómaró és hóeke érkezik az ország más területeiről.

19:25
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőrök és tűzoltók szállítják a vesebetegeket Vasban

A vesebetegek szállítását a katasztrófavédelem és a rendőrség együttes erővel végzi, eddig 18 beteget szállítottak kezelésre a műveseállomásra Vas megyében.

19:49
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Huszonhét ember ragadt Beleden

Lezárták a 86-os főutat Csorna és Veszprém megye határa között, ezen a szakaszon jelenleg is több teherjárművet mentenek a hóból. 24 felnőttet és 3 gyereket szállásoltak el Beled művelődési házában; mindannyian a 86-os úton fekvő település körzetében akadtak el járművel a hóban. Megnyitották ugyanakkor a 85-ös főút Kapuvártól nyugatra eső részét, ahol korábban zártak le egy szakaszt. Itt folyamatosak a hófúvások, ezért hókotrók vezetik fel a forgalmat mindkét irányban.

19:51
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

26 település megközelíthetetlen

26 település megközelíthetetlen a Dunántúlon, és közel negyven útszakasz járhatatlan. A Magyar Közút Zrt. este hatos tájékoztatása szerint Vas megyében nem lehet megközelíteni: Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy településeket.

Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla, Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér és Und, Zala megyében pedig Velence megközelíthetetlen.

20:23
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Szombaton Kelet-Magyarországra hullik több hó

A Dunántúlon szombat hajnalra megszűnik a havazás és a hófúvás is, de a középső megyékben 10 centiméternyi, keleten pedig akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat szombat estig. Szombat hajnalban néhol mínusz 17 fok is lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este.

20:29
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

A főn jelenség miatt Egerben van a legmelegebb

A bükkaljai főnnek köszönhetően Egerben van a legmelegebb Magyarországon, de a Kárpátalja keleti részén is magasabb a hőmérséklet a környezethez képest - írja a Met.hu.

20:39
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelem visz kenyeret Rábatöttösre

Eddig három, a hó miatt nehezen megközelíthető településre szervezte meg a kenyérszállítást a Vas Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse, és a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben gondozott beteg gyerekek ellátásáról is gondoskodtak - közölte a megyei katasztrófavédelem. Rábatöttös, Velem és Rum jelezte az operatív törzsnek, hogy nem érkezett meg hozzájuk a szokásos kenyérszállítmány, a szállítások még folyamatban vannak.

Közben az elzárt települések száma 18-ról 16-ra csökkent Vas megyében: Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Chernelházadamonya, Meszlen, Keléd és Bő megközelíthetetlen.

20:48
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Belepte a hó Pozsonyt is kép

Forrás: MTI/TASR/Stefan Puskas

21:02
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Budapesten latyak van

Budapesten latyakosak a főutak, a közösségi közlekedés folyamatos - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A társaság folyamatosan, a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli flottájával takarítja a havat. Péntek reggel 8 óra óta a budai hegyvidéken kilenc centiméter friss hó esett, a pesti városrészben ennél kevesebb.

21:21
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Ide-oda csúszkál autó és kamion

Sorra csúsznak meg a járművek az ország több pontján. A 71-es főút Keszthelyet elkerülő szakaszán több gépjármű elakadt, amiért le kellett zárni a főutat. A 76-oson egy elakadt kamion okoz forgalomkorlátozást. A 86-os úton is egy kamion csúszott meg, de ez az árokban kötött ki Szil és Páli között. Aradványpusztánál pedig két személygépkocsi ütközött össze.

21:42
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Két órát kap, aki Szlovéniába akar jutni

Ideiglenesen, két órára megnyitották péntek este a teherforgalom előtt a tornyiszentmiklósi magyar-szlovén határátkelőt.

22:21
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Árokban a kamion a 67-esen

A 67-es úton is megcsúszott és árokba fordult egy kamion. A főutat a 48-as kilométernél történt baleset miatt lezárták, a forgalmat Igal felé terelik.

23:11
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Már nincs piros riasztás az országban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este másodfokúra mérsékelte Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében a riasztási fokozatot. Hajnalban 26 kistérségre adták ki a legmagasabb fokozatú riasztást.

23:27
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

A behavazott autókra a jég is ráfagyhat

Forrás: MTI/Varga György

23:36
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták az M7-es egyik elkerülőjét

Az M7-es autópályára csatlakozó balatoni elkerülő 710-es utat lezárták a forgalom elől a hófúvás miatt, és még mindig érvényben van Pápa körgyűrűnél Celldömölk irányában a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek számára a tilalom.

00:20
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Alabamát is belepte a hó

Nem csak Európát fedte be a hó, de az Egyesült Államok egyik déli tagállamát, Alabamát is. Az államot általában enyhe tél jellemzi, de most ott is óriási hóréteg telepedett a vidékre. Az NBC híroldala szerint több száz ember volt kénytelen Cullman megyében az úton éjszakázni, mert elakadtak autóikkal a nagy hóban.

00:52
január 18, 2013
Vágólapra másolva!

Összefoglaló

Pénteken ismét nagy mennyiségű hó szakadt Magyarországra. Hajnalban az Országos Meteorológiai Szolgálat öt, nyugat-magyarországi megyére jelentett be piros, azaz a legmagasabb fokozatú riasztást. A hó miatt több út járhatatlanná vált, majd az egyre erősödő csapadék miatt egyre több települést zárt el a külvilágtól a hó.

Az áram- és a gázszolgáltatás mindenhol megmaradt. Az elzárt települések lakói lelményesen oldották meg a hétköznapi dolgaikat: vakon, traktoron vagy épp gyalog mentek át a szomszéd faluba kenyérért, ha kellett.

A tűzoltók extra mennyiségű riasztást kaptak, nem csak a városokban, de gyakran a közutakon is bevetették őket. Az autók, kamionok egymás után csúsztak össze, vagy le a pályáról.

Szombatra a havazást jelentős lehűlés követi: a Dunántúlon -8,-16 fok várható, keleten -3,-8 fokig hűl hajnalra a hőmérséklet.

Beszámolónkat most lezárjuk. Kövesse nálunk az eseményeket holnap is!