Olcsóbbá vált az élet Budapesten

Hősök tere, Budapest, hó, havazás, időjárás
Vágólapra másolva!
A magyar fővárosban mindössze 70 százaléka az árszínvonal a New York-inak, és kevesebb, mint fele a tokióinak - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) felméréséből. A legdrágább az élet a japán fővárosban, míg a legolcsóbb a pakisztáni Karacsiban. 
Vágólapra másolva!

Budapest 19 hellyel esett vissza az EIU idei World Cost of Living Survey listáján, ami azt jelenti, hogy jelentősen olcsóbbá vált a kutatásban vizsgált 93 ország 140 városához képest. A brit Economist-csoport kutatóintézetének elemzői egy 160 termékből álló fogyasztói kosáron keresztül hasonlították össze az árszínvonalakat, az eredményeket pedig a New York-i árakhoz viszonyították, amely a 100-as bázisértéket kapta.

A magyar főváros egyébként nincs egyedül a relatív árcsökkenésben: a régió fővárosai ugyancsak két számjegyű visszaeséseket produkáltak a listán. A 96. helyezésével Budapest a rendszerváltó országok fővárosainak középmezőnyében foglal helyet (lásd táblázatunkat).

Város

Árszint (New York = 100)

Helyezés a 140 város közül

Változás a helyezésben

Moszkva

91

46.

-5

Szentpétervár

86

57.

-7

Prága

83

64.

-16

Kijev

72

90.

+9

Varsó

71

93.

-14

Budapest

70

96.

-19

Szófia

67

104.

-2

Belgrád

65

108.

-22

Bukarest

54

126.

-12



A legdrágább az élet a világon Tokióban és Oszakában, még annak ellenére is, hogy Japánban az elmúlt négy évben folyamatosan csökkentek a fogyasztói árak. Tokió indexe 152, Oszakáé pedig 146 pont az így kialakított skálán. A harmadik és a negyedik helyen két ausztrál nagyváros, Sydney és Melbourne végzett, miután az elmúlt évben jelentősen emelkedtek az árak az elsősorban értékes nyersanyagkincseinek köszönhetően stabil növekedést mutató országban.

A legdrágább európai város a holtversenyben negyedik Oslo lett, amelyet Szingapúr, Zürich, Párizs, Caracas és Genf követett a listán. Tokió az elmúlt 20 hasonló felmérés során 14 esetben végzett a legdrágább városként. A tavalyi listán ugyanakkor csak második volt a japán főváros Zürich mögött.

A legolcsóbb város a pakisztáni Karacsi volt, ahol a New York-inak mindössze a 44 százaléka az árszínvonal, csakúgy, mint az indiai Mumbaiban (korábbi nevén Bombay).