Hatalmas veszteség a svájci bankóriástól

Vágólapra másolva!
A várakozásokhoz képest kisebb veszteségről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében a legnagyobb svájci bank, a UBS. A befektetők számára további pozitívum, hogy 50 százalékkal emelné meg az osztalékot a menedzsment, de tőkemegfelelés terén is igen jól áll a pénzintézet. A parketten egyelőre heves mozgást mutat a bankpapír árfolyama.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokhoz képest kisebb veszteségről számolt be a negyedik negyedévben a legnagyobb svájci bank, a UBS. A tényadat szerint 1,89 milliárd svájci frankos vesztesége keletkezett az időszak során a pénzintézetnek, míg a Bloomberg konszenzusa szerint 2,16 milliárd frankos mínuszra számítottak a szakértők. 2011 azonos időszakához képest azonban már gyengébb teljesítményt nyújtott a UBS, egy éve ugyanis még 323 millió frankos profitot könyvelhetett el. További kedvező hír a befektetőknek, hogy a bank menedzsmentje 0,1 frankról 0,15 frankra emelné az egy részvényre jutó osztalékot.

Forrás: [origo]

Sergio Ermotti vezérigazgató megerősítette, hogy három év alatt 10 ezer fővel csökkenti munkaerő-állományát a svájci bankóriás, továbbá a kötvénykereskedésről a vagyonkezelésre kívánja helyezni a hangsúlyt a jövőben. A bejelentett leépítés fele a befektetési banki részleget érinti, a reorganizációból mintegy 3,3 milliárd frankos megtakarításra számít a UBS, amiből mintegy 500 millió már a negyedik negyedévben jelentkezhetett. További spórolást jelenthet a bank számára, hogy 7 százalékkal visszavágta az év végi bónuszokat a UBS.

A lépések eredményeképp a saját tőkearányos jövedelmezőségét (ROE) is javítani kívánja a UBS, 2015-re legalább 15 százalékos profitabilitást szeretne elérni a jelenlegi 9,1 százalékkal szemben.

A Bázel III. szerinti Tier 1 tőkemegfelelési mutató 310 bázisponttal 9,8 százalékra emelkedett, amivel egy karnyújtásnyira került ahhoz, hogy teljesítse a 2019-ben életbe lépő 10 százalékos követelményt. A menedzsment szerint idén azonban már megfelelhetnek a követelménynek, sőt, év végére 11,5 százalékos tőkemegfeleléssel számolnak.

Tavaly decemberben 1,4 milliárd svájci frankos bírságot róttak ki a UBS-re a londoni bankközi piacon alapvető mérceként használt Libor-ráta manipulálásáért. A svájci bank ezzel nagyjából háromszor akkora bírságot kapott, mint a Libor-botrányban szintén vastagon érintett Barclays. A nagyjából 1,5 milliárd dollárnak megfelelő büntetés túlnyomó része, mintegy 1,2 milliárd dollár az amerikai határidős piacokat felügyelő CFTC-től és az igazságügyi minisztériumtól, 260 millió dollár pedig a brit pénzügyi felügyelettől, az FSA-tól, a fennmaradó rész pedig a svájci felügyelettől származik.

A UBS igen nagy mozgást mutat a mai kereskedés során 15-16 frank között, jelenleg stagnálást mutat a tegnapi 15,62 frankos árhoz képest.

UBS (Zürich)

Forrás: [origo]