Szabad szemes üstökös jöhet márciusban

üstökös pálya, Pan-starrs üstökös
Vágólapra másolva!
Ritka látványban lehet részünk március közepén: a keskeny holdsarló mellett egy üstököst figyelhetünk meg a lenyugvó Nap irányában.
Vágólapra másolva!

Forrás: NASAJelenleg a Vénusz és a Föld pályája között száguld a PANSTARRS (C/2011 L4) nevű üstökös, 0,87 csillagászati egységnyi, azaz körülbelül 130 millió kilométeres naptávolságban. A 2011 júniusában felfedezett égitest egyelőre csak a déli féltekéről látható, fényessége 6 magnitudó (azaz a szabad szemes láthatóság határán van). Távcsövekben már körülbelül fél fokos (egy telihold átmérőjű) csóvája is jól kivehető.

A kérdés az, hogy a következő hetekben hogyan fejlődik tovább a PANSTARRS. A csillagászok abban bíznak, hogy tovább fényesedik, bár az elmúlt hetekben kissé elmaradt a várakozásoktól ebben a tekintetben. Március 10-én ér napközelbe, a Merkúr pályáján belülre kerül, és az észeki féltekén (is) ezután nyílik a legjobb alkalom a megfigyelésére. Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy március 12-től érdemes próbálkozni a megpillantásával, napnyugta után, nyugat felé tekintve. Ha szabad szemmel is látható lesz, akkor március 12-én különösen szép látványt nyújthat az újhold keskeny sarlójával.

Forrás: NASA

"Nem lesz olyan látvány, hogy mindenkinek földbe gyökerezik a lába, de a szabad szemes üstökösök mindig érdekesek, mert viszonylag ritkák. A megfigyelések alapján a PANSTARRS nagyon porosnak tűnik, azaz sok port bocsát ki. Ez reményt ad arra, hogy a csóvája nem fog olyan gyorsan elhalványulni, mint a sok gázt kilövellő üstökösöknél. Egyelőre azonban senki nem tudja megmondani, hogy ez elég lesz-e a szabad szemes láthatósághoz" - mondja Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa.

A NASA csütörtöki összefoglalójában is ehhez hasonló véleményeket olvashatunk. A csillagászok szerint az üstökössel még szinte bármi megtörténhet, az is lehet, hogy a vártnál is sokkal fényesebb lesz, sőt szét is eshet a magja. Mivel most jár először a Nap közelében, semmit nem tudunk előre a viselkedéséről.

A legtöbb csillagászhoz hasonlóan Sárneczky Krisztián is jóval többet vár egy másik üstököstől, a november végén érkező ISON-tól, amelyről már többször beszámoltunk rovatunkban. Nem kizárt, hogy ez az égitest rövid időre a teliholdnál is fényesebb lesz. "Egyelőre a várt ütemben fényesedik, és már a Jupiter pályáján belül jár. A vízválasztó október elején lesz, amikor már 1,5 csillagászati egységre megközelíti a Napot. Ott dől el, hogy mit láthatunk majd belőle november végén" - mondja a szakember, aki szerint mindkét üstökös esetében folyamatosan érdemes követni a híreket, hogy ne maradjunk le egyik látványról sem.

Forrás: CARA/E.Guido/G. Sostero/N. Howes