Már három nap böjt is újjávarázsol

tavaszi zöldség-gyümölcs böjt, illusztráció
Vágólapra másolva!
A téli tespedés után a néhány napos tavaszi böjt segíti a salakanyagok távozását. Munka mellett azonban a túl szigorú, hosszú böjtök nem ajánlottak. Mire figyeljünk böjtöléskor?
Vágólapra másolva!

Télen kevesebbféle ételt eszünk, amelyek közt inkább a zsírban, fehérjében, szénhidrátban gazdag, energiát adó nehéz ételek dominálnak, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostot tartalmazó zöldséget-gyümölcsöt viszont kevesebbet fogyasztunk, és ennek következtében gyakran néhány kilóval gazdagodunk is. A nehezebb ételek plusz munkát rónak az emésztőrendszerre is, így nem csoda, hogy tél végére ösztönösen is igény támad a szervezet tehermentesítésére, rövidebb böjtök beiktatásával. "A tavasz közeledtével egy zöldségekben-gyümölcsökben gazdag rövid böjt mindenképpen ajánlott" - mondja Henter Izabella dietetikus.

Napi három kiló zöldség-gyümölcs

A böjt lényege tehát a szervezet tehermentesítése - és nem a fogyókúra, bár a kalóriabevitel csökkentésével természetesen a felesleges kilók egy részétől is megszabadulhatunk -, ezért a szervezet számára legnehezebben megemészthető ételeket mellőzzünk kell ilyenkor. A leghosszabb ideig a húsokat emésztjük, amelyek összetételüktől, elkészítési módjuktól és mennyiségüktől függően egy-három órát tölthetnek csak a gyomorban, ezután jutnak a vékonybélbe, ahol körülbelül 3-5 órát, majd a vastagbélben még további 25-30 órát tartózkodnak. Minél tovább maradnak az emésztés során megmaradt salakanyagok a vastagbélben, annál több káros anyag szívódhat vissza. A hús átmeneti elhagyásával csökkentjük a koleszterin- és zsírbevitelt, valamint a húgysavképződést is, amely a hús egyik bomlásterméke.

Az állati fehérjék nehezebb emésztése miatt nem böjti étel a tej és tejtermékek sem. Ugyancsak kerüljük ilyenkor a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket-italokat, a kávét, az élénkítő hatású teát, az alkoholt.

"Böjt idején zöldséget-gyümölcsöt fogyasszunk, körülbelül 2,5-3 kilót, ami hozzávetőlegesen napi 1000-1200 kalóriát jelent. Fontosak az arányok is: az ajánlott zöldség-gyümölcs arány 3:2. Ez szigorúan azt jelenti, hogy főleg zöldséget fogyasszunk. A gyümölcscukrok ugyanis trükkös vegyületek, nem egy páciensem elhízásához járult hozzá a túlzott mennyiségű gyümölcsfogyasztás" - mondja Henter Izabella. "Ugyancsak tisztító hatású, ha valaki három napig csak frissen préselt, száz százalékos gyümölcs- és zöldségleveket fogyaszt. Ilyenkor érdemes az étrendbe napi 4-5 szelet barna kenyeret is beiktatni." A böjtöt kísérje bőséges folyadékfogyasztás, nem túlzás ilyenkor a napi 3-4 liter folyadék bevitele (víz, gyógytea, zöldségleves) sem.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


A túl szigorú koplalás jojóeffektushoz vezet

"Munka mellett ennél szigorúbb böjtöket nem javaslok. Fontos az időtartam is: ha valaki 3-5 napnál hosszabb ideig böjtölne, mindenképpen kérje ki szakember tanácsát. Az is jó megoldás, ha valaki nem három egymást követő nap böjtöl, hanem mondjuk minden harmadik nap beiktat egy zöldség-gyümölcs napot. A szigorú - 500-1000 kalória közötti - böjtökről tudni kell, hogy ennyire alacsony kalóriabevitel esetén három nap után az anyagcsere lelassul, azaz könnyen belecsúszhatunk a jojóeffektusba: többet szedünk vissza a böjt után, mint amennyit közben leadtunk" - figyelmeztet a dietetikus.

Az senkit ne tántorítson el a böjttől, hogy szezonzöldség-gyümölcs még kevés van a piacokon. "A böjtbe a mirelit zöldség-gyümölcs is belefér, hiszen a fagyasztott áru megőrzik vitamin- és tápanyagtartalmát. Fél-egy évnél régebbi mirelit terméket azonban lehetőleg ne fogyasszunk, a régebben a fagyasztó rejtett zugaiban hánykolódó zöldségekben-gyümölcsökben már beindulhattak egészségre veszélyes folyamatok" - mondja Henter Izabella. Egy most el kezdett böjthöz ideálisak a káposztafélék (a savanyú káposzta is!), a saláták, a retek, a répa, a zeller, az alma, a déligyümölcsök. A zöldségekben található egyes tápanyagok zsírban oldódnak, ezért a salátára érdemes egy kis jó minőségű olajat tenni.

A testünk a tőkénk, megérdemel néhány nap kímélő üzemmódot

A böjt fizikai hatását erősíti a mozgás, a napi séta, illetve a helyesen művelt szaunázás is. Mivel a böjt nemcsak a testnek, hanem a léleknek is szól, jó, ha ilyenkor szakítunk időt a befelé figyelésre is. Nem lehet véletlen, hogy a nagy vallásalapítók az ihletet, a megvilágosodást mind hosszú böjtölés után érték el. Közel egy hónapot nem evett megvilágosodása előtt Buddha, valamint Krisztus is böjtölt negyven napig. Ilyen hosszú böjtöket azonban elvonulás keretében, támogató közegben, szakember felügyeletével ajánlott csak végezni. Ha munka mellett böjtölünk, elégedjünk meg annyival, hogy szervezetünket pár napra kímélő üzemmódba helyezzük, és amennyire csak lehet, a társasági élet helyett pár napot töltsünk inkább saját társaságunkban, erősebben befelé koncentrálva, segítségül híva a természetet, zenét, verseket.

A böjt után fokozatosan térjük vissza a bőségesebb étkezésre, először a tejtermékeket, majd pár nap után a húsokat hozzuk vissza az étrendünkbe. Ha már a böjt során sikerült önfegyelmet gyakorolni, próbáljuk ezt a hétköznapi életben is megtartani: nagy evések helyett inkább mértékletesen, egészségesen táplálkozni. "Egy pap azt mondta egyszer, hogy aki a hitben elér egy bizonyos szintet, annak igénye van évente pár alkalommal rövidebb-hosszabb elvonulásra, lelkigyakorlatra. Ugyanezt gondolom a testről is. A testünk a tőkénk, tartozunk neki annyival, hogy évente egyszer-kétszer kímélő üzemmódba kapcsoljuk, nagyobb figyelmet fordítsunk rá" - mondja a dietetikus.

Krónikus betegségekkel (magas vérnyomással, cukorbetegséggel) küzdők, folyamatos gyógyszerszedők, speciális élethelyzetben lévők ( kismamák, serdülők, sportolók) mielőtt böjtölni kezdenének, konzultáljanak szakemberrel.