Áder aláírta az alkotmánymódosítást

Vágólapra másolva!
A parlament honlapja szerint Áder János köztársasági elnök hétfőn aláírta az alaptörvény negyedik módosítását. Áder korábban azt mondta, nincs mérlegelési lehetősége, mindenképpen alá kell írnia a módosítást.
Vágólapra másolva!

A negyedik módosítást március elején fogadta el a parlament. Ez többek között érinti az Alkotmánybíróság jogköreit, a felsőoktatást, a hajléktalanokat, illetve a kampányszabályokat is. Ez tartalmazza például a hallgatók röghöz kötését. A legfontosabb változásokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

A módosítás ellen több tüntetés is volt Budapesten, és külföldről is több kritikát kapott. Aggodalmait fejezte ki például José Manuel Barrosso, az Európai Bizottság elnöke, a német külügyi államminiszter, a bajor parlamenti elnök pedig lemondta miatta a találkozóját Kövér Lászlóval.

Áder János már a törvény elfogadása után azt mondta, alá fogja írni. Az államfő beszédében közölte: annak figyelembevételével hozta meg döntését, hogy megfogadta, Magyarország köztársasági elnökeként maradéktalanul viselni fogja az alaptörvényben rá rótt felelősséget. "Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem" - fogalmazott.

Az [origo] információi szerint a köztársasági elnök és szakértői úgy értelmezik, Ádernek lehetősége sem lenne arra, hogy ne írja alá a módosítást, és már Orbán Viktorral is megbeszélte, hogy nyilvánosan is kiáll a módosítások mellett.