Egyhónapos csúcsot döntött az olajár

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI árupiaci index 0,4 százalékot erősödött a hét első napján annak ellenére, hogy a dollár négyhónapos csúcsa közelébe erősödött. A kereskedés meglehetősen hektikusan alakult a nap folyamán, a nap elején tapasztalható lelkesedést délutánra felváltotta az aggodalom. Az indexet elsősorban a nagy súllyal szereplő két olajtípus húzta: a WTI 1,2 százalékos emelkedéssel egyhónapos csúcsot döntött, míg a brent ismét szerényebb mértékben 0,6 százalékkal kúszott feljebb.
Vágólapra másolva!

A piacok próbálják megemészteni a ciprusi eseményeket, de legalább annyi negatív olvasata van a kialakult helyzetnek, mint amennyi pozitívumot jelent az egyhetes bizonytalanság lezáródása. A piaci kommentárok mindenestre az olajárak erősödését elsősorban azzal magyarázzák, hogy a megállapodás csökkentette az európai adósságválság elmélyülésének veszélyét. A WTI nyersolaj 1,2 százalékos emelkedéssel egyhónapos csúcsot döntött, míg a brent ismét szerényebb mértékben 0,6 százalékkal kúszott feljebb.

Érdekes ugyanakkor, hogy főleg az európai részvénypiacok délutánra már erősen elvesztették lelkesedésüket és hatalmas lefordulást produkáltak a reggeli masszív pluszok után. A piaci fordulat ellenére kitartó emelkedés mellett tovább csökkent a két olajfajta közötti árkülönbözet és ma délelőtt már kerek 13 dollárra szűkült.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Az iránykeresés határozta meg az arany kereskedési napját is. Nem sokkal dél után leszúrt ugyan 1595 dollár alá az árfolyam, de később visszatalált 1605 körüli szintre és ma délelőtt ugyanúgy a 1600-as szinttel küzd, mint tegnap ilyenkor. Több mint fél százalékot erősödött viszont az ezüst árfolyama, ami elsősorban a pénteki erőteljes beleadás korrekciójának tekinthető. Nem változott azonban a platina záróára, míg a palládium 0,6 százalékkal került lejjebb.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az amerikai földgáz már negyedik napja veszít értékéből, tegnap 1,6 százalékkal került távolabb a nemrég megérintett 4 dolláros szinttől.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]

Ismét csökkent a réz árfolyama, mivel a kereslet csökkenését várják a legnagyobb fogyasztó, Kína részéről. A réz 0,6 százalékos csökkenése mellett, esett a nikkel, a cink, az alumínium és az ólom is és egyedül az ón került feljebb a nap végére ebből a csoportból.

Ismét benézett a 18 centes szint alá a cukor, 1,3 százalékot veszített előző napi értékéből hétfőn. Hasonló mértékben csökkent a kakaó és a gyapot is a negatív oldalon fejezte be a kereskedést. Emelkedett viszont a narancslé, közel egy százalékot és az agyongyalázott arabica kávé is feljebb került 0,2 százalékkal.

Réz árfolyama

Forrás: [origo]