Negatív felülvizsgálat alá vették Ciprust

Vágólapra másolva!
Negatív felülvizsgálat alá vette Ciprus jelenleg is mélyen spekulatív, B szintű államadós-besorolását kedden a Fitch Ratings, azzal indokolva, hogy  a ciprusi bankszektor rendszerszintű csődjéből eredő sokkhatás várhatóan súlyos következményekkel jár a ciprusi gazdaságra.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban közölte azt is, hogy a lehetséges legjobb, "AAA" besorolási plafont Ciprus esetében szintén "B"-re rontotta. E felső osztályzati határ alapja az, hogy tilos a tőkeáramlás korlátozása az euróövezeten belül, márpedig a múlt hét óta tartó ciprusi bankzárlat és a betétátutalások korlátozásának valószínű folytatódása tényszerűen tőkekorlátozásnak minősül - közölte keddi elemzésében a hitelminősítő.

A besorolási országplafon - amely az érintett országban honos kereskedelmi adósok felső osztályzati határa - a hitelminősítői gyakorlatban azt tükrözi, hogy az adott szuverén adós esetében mekkora a kockázata az átutalási és konvertibilitási korlátozásoknak. Ha egy országra "AAA" - vagyis a legmagasabb - besorolási plafon érvényes, az azt jelenti, hogy a hitelminősítők az adott szuverén adós esetében nem látnak tőkekorlátozási kockázatokat, abban az esetben sem, ha az érintett ország tényleges államadós-osztályzata az "AAA" szinttől egyéb kockázatok miatt elmarad.

A negatív ciprusi felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött keddi londoni elemzésében a Fitch Ratings közölte, hogy ha a ciprusi segélyprogram már a végrehajtás kezdetén ingatagnak bizonyul, akkor a program kisiklásának nagyobb kockázata is elégséges ok lesz Ciprus leminősítésére.

A hitelminősítő hozzátette, hogy a program értékelése során a bankrendszer csődje által a jövőbeni gazdasági növekedésre gyakorolt várható hatást fogja elsősorban figyelni. Más nagy londoni házak szerint ez a hatás valószínűleg depresszióhoz közeli állapotot fog előidézni a ciprusi gazdaságban.