Számítógépes karaktereket bámulhat egy új filmben

Vágólapra másolva!
Dizájnerek és programozók forgattak filmet a világ legtöbb szoftvere által használt Unicode szabványról, amely a világ összes betűjét, írásjegyét és számjegyét tartalmazza. A nem túl izgalmas alkotásban két és fél órán keresztül lehet karaktereket nézegetni.
Vágólapra másolva!

Az önmagában áttekinthetetlen karakterhalmazból Johannes Bergerhausen rendező, öt dizájner és egy programozó készített olyan filmet, amely huzamosabb ideig képes lekötni a számítástechnika iránt kevéssé érdeklődő nézőket. A Decodeunicode című film két és fél óra hosszú, majdnem annyi, mint az első Harry Potter film volt. Ennyi időbe 109 ezer 242 karaktert sikerült belezsúfolni úgy, hogy mindegyik írásjegy csak egy tizedmásodpercig látható a képernyőn. A szabványról mindent elmond az, hogy az ázsiai karekterek felsorolása több mint egy órát vesz igénybe.

Még a zodiákust is tudja

A Unicode legutóbbi verziója több mint 110 ezer írásjegyet tartalmaz és több mint száz féle írást támogat. A különböző betűk és írásjelek mellett található benne nap, hóember és esernyő karakter. Megtalálható a szabványban az összes csillagjegy szimbóluma, változatos keresztfajták, az összes sakkbábu szimbóluma és több játék figurái.

Az összes Unicode karakter könyv formájában is megvásárolható. Magyarországra valószínűleg az Amazon kereskedőház német üzletéből érdemes megrendelni a 68 euróba kerülő Decodeunicode című kötetet.