A Windows alapvető váltásra készül

Vágólapra másolva!
Egy néhány napja kiszivárgott, általunk is tesztelt új szoftver lehet az első komoly jele annak, hogy a Microsoft változtat több évtizedes gyakorlatán, és folyamatosan fogja frissíteni a Windowst. Így nem kell majd éveket várni új funkciókra és fejlesztésekre, és a cég lépést tarthat az Apple-lel és a Google-lal is. A felhasználók kiforrottabb programokat kaphatnak, de egyelőre nem tudni, ingyen, vagy pénzért.
Vágólapra másolva!

A Windows Blue néven emlegetett szoftver tesztverziójának kiszivárgására a Microsoft már hivatalosan is reagált. A vállalat egyik felső vezetője a cég hivatalos blogján beismerte, hogy valóban létezik ilyen projektjük: a belső körökben Blue néven emlegetett projekt keretében új szolgáltatások és eszközök fejlesztésén dolgoznak. A The Verge című technológiai portál belső forrásból származó értesülései szerint a hivatalos tesztverziót a Microsoft Build nevű fejlesztői konferenciáján mutatják be júniusban.

A kiszivárgott szoftver alig több a Windows 8-nál

A Windows Blue kiszivárgott, félkész verziójára mutató torrentlinket a Pastebin nevű tárhelyszolgáltató oldalain publikálták, ahonnan bárki különösebb nehézség nélkül letölthet egy közel három gigabájtos, DVD-re írható telepítőt. A tavaly ősszel megjelent Windows 8 a 9200-as verziószámot viselte, a kiszivárgott kiadáson pedig a 9364-as szám olvasható, ami a nem hivatalos információk szerint már a Windows Blue nevű szoftvert takarja. A programot DVD-re írva ugyanúgy lehetett telepíteni, ahogy a Windows 8 már tavaly óta elérhető kiadását, még a kezelőfelületében sem tűnik fel elsőre szinte semmilyen különbség.

A Windows kiszivárgott verziója alig tér el a Windows 8-tól Forrás: [origo]

Néhány percnyi használat után azonban már észrevettünk néhány dolgot. A Windows 8-ban debütált új nyitóképernyő csempéit már nem lehet szabadon átrendezni, csak akkor, ha egy külön menüben jelezzük, hogy ezeket akarjuk rakosgatni. További újdonság, hogy az új nyitófelületből a gép több funkciójának beállítását is el lehet végezni, mint korábban, ami szükségtelenné teszi a hagyományos Vezérlőpult felkeresését.

A világ egyik legismertebb Windows-guruja, a Windows Supersite című portál szerzője, Paul Thurrott szerint az, hogy az újítások csak a Windows 8-ban debütált csempés felületet érintik, azt jelzi, hogy a Microsoft szép lassan kezdi háttérbe szorítani a táblagépeken nem túl jól használható régi, évtizedeken át használt felületet. Thurrott azt sem tartja kizártnak, hogy a Windows 9-ből ez már teljesen hiányozni fog. A kiszivárgott új Windowsban azonban a régi Asztalra vivő ikont óriásméretűre is lehet állítani, hogy könnyebb legyen lekattintani. Ez viszont arra utal, hogy a régi felületnek még nem áldozik le teljesen.

Nem éppen új generációs szoftver

A kiszivárgott verzióban már a Movie Moments nevű videoszerkesztő applikáció is elérhető, ami gyakorlatilag a régi Movie Maker táblagépes felületekhez alakított verziója. Csempéből nyitható appként jelenik meg a számológép, a hangrögzítő és az ébresztőóra is, ami ugyancsak a tableteken lehet hasznos.

Szintén a táblagépes használati módot könnyíti az, hogy egy képernyőn akár két appot is meg lehet nyitni, melyek fele-fele arányban osztják fel egymás közt a munkafelületet. Ez a szakértői vélemények szerint leginkább a tableteken lehet hasznos, hiszen szükségtelenné teszi a megnyitott ablakok közötti folyamatos váltást. A táblagépes funkciókban való erősítés azért kulcsfontosságú, mert a laptopok és asztali PC-k piaca manapság leginkább a táblagépek növekvő népszerűsége miatt zsugorodik, így az a cég, amely nem képes versenyben maradni a notebookoknál is kompaktabb eszközök piacán, az elemzők szerint néhány éven belül lehúzhatja a rolót.

windows blue Forrás: [origo]

A kiszivárgott verzióba egy újfajta, a képernyő lefele húzásával elérhető kikapcsolási lehetőség is bekerült, bár ez egyelőre el van rejtve a rendszerben, nem működik élesben. A Windows 8-at sok kritika érte amiatt, hogy kikapcsolni csak a beállítások menübe belépve lehet, a problémára ez a funkció megoldást jelenthet.

Lesz még Windows 9 is

Thurrott szerint a Windows Blue esetében gyakorlatilag arról van szó, hogy a Microsoft nemcsak javításokat ad ki a Windows aktuális verziójához, de időről időre a program képességeit is új funkciókkal bővíti. A szakember azonban nem tartja valószínűnek, hogy a Microsoft egy az egyben lekoppintja az Apple gyakorlatát. Az Apple már több mint tíz éve Mac OS X néven árusítja számítógépes operációs rendszerét, újabb és újabb, hangzatos kódnevű friss verziókban.

A Windows-guru szerint a Microsoft biztosan nem ezt a gyakorlatot fogja követni, hanem három év múlva kiadja a Windows 9-et. A korábbi gyakorlattal ellentétben azonban a teljesen új Windows megjelenése előtt a felhasználóknak valószínűleg nem kell évekig várniuk új funkciókra, a meglévő Windows tudása legalább félévente, évente frissülni fog kisebb újításokkal. Ezzel a módszerrel a meglévő szoftver használata is izgalmas marad, ami azért fontos, mert a táblagépeken használatos Google Android és Apple iOS szoftverek is sokkal sűrűbben frissülnek a Windowsnál.

Melegen kell tartani a Windowst

A Windows Blue kiszivárgott verzióját egyelőre senkinek sem érdemes kipróbálnia, hiszen annak tudása alig tér el a már megjelent Windows 8-étól, a néhány új beállítási lehetőség valószínűleg keveseket hoz lázba. Ugyanakkor annak a lehetősége, hogy a jövőben akár néhány hónapon, de legfeljebb egy éven belül fejlesztéseket lehet végrehajtani a rendszeren, ígéretesnek tűnik. Hiszen nem biztos, hogy a teszteken jól teljesítő funkciók élesben is maradéktalanul beválnak, ha viszont utólag tovább lehet csiszolni őket, a felhasználók is elégedettebbek lesznek.

A régi Asztalon semmilyen változást nem tapasztaltunk Forrás: [origo]

Mindezek miatt a fejlesztők sem lesznek rákényszerítve többé arra, hogy egy-egy funkciót csak azért dobáljanak össze kapkodva, mert közeleg az új verzió premierje: az utólagos frissítéssel lehetőség lesz rendesen letesztelt, jobban működő funkciók elkészítésére is. A Windows 8 esetében sem sikerült tökéletesen minden, remélhetőleg a Blue projekt frissítései a hiányosságok legfontosabbjait orvosolni fogják.

Nem tudni azonban, hogy a frissítéseket ingyen vagy pénzért adja-e majd a Microsoft, hiszen riválisainál mindkettőre van példa. Az Apple néhány ezer forintnak megfelelő összeget kér el a Mac OS X új kiadásaira való frissítésért, míg a Google ingyen adja mindenkinek az Androidot. De ez a két cég nem elsődlegesen szoftverértékesítésből tartja fenn magát, míg a Microsoftnak egyelőre ez a fő profilja. A Windows folyamatos frissítése pedig csak ingyen vagy nagyon olcsón lehet vonzó a felhasználók számára.