Veszélyesen erősek az olcsó lézermutatók

Vágólapra másolva!
Az amerikai szabványügyi testület tesztje szerint a zöld lézeres mutatók többsége, és a vörös lézerek majdnem fele káros lehet a szemre. Hiába a szabályozás, az olcsó lézerek teljesítménye nagyobb, mint az egészségügyi határérték.
Vágólapra másolva!

Napjainkra a lézer nehezen érthető tudományos csúcsberendezésből a mindennapok részévé vált. A laborok mellett ott van a CD-olvasókban, projektorokban, és a fillérekért megvehető, a prezentációt segítő lézeres mutatókban is. A lézertermékekre vonatkozó szabványokat azonban nem mindig tartják be a gyártók.

Az amerikai NIST szabványügyi testület mérései szerint a zöld mutatólézerek kilencven százaléka bocsát ki a megengedettnél erősebb fényt. A vörös lézereknél valamivel jobban figyeltek a szabályok betartására, ezeknek csak 44 százaléka haladta meg a határértéket.

Fotó: Andrew
Fotó: Andrew

Vakfoltokat és sebeket okozhatnak a túlzottan nagy erejű lézerek (képünk illusztráció)

A NIST 122 darab, kereskedelmi forgalomban kapható lézert tesztelt le laboratóriumában. Mindegyik eszköz Class IIIa minősítéssel rendelkezett, azaz védőfelszerelés nélkül lehetett használni bárhol, akár oktatási célra is. Az ilyen lézerek legfeljebb 5 miliwatt teljesítményt bocsáthatnak ki a látható fény tartományában, és 2 milliwattot az infravörös tartományban.

A felelőtlen tervezés miatt veszélyes a lézer

A mérések azonban rengeteg olyan eszközt találtak, amelyek a megengedett teljesítmény dupláját bocsátották ki. A NIST által talált legveszélyesebb lézer pedig tízszeresét bocsátotta ki a megengedett teljesítménynek. A zöld fényű lézereszközök infravörös fénnyel dolgoznak. Ezeknek a házát úgy kell kialakítani, hogy az infravörös sugárzás ne jusson ki belőle. A bevizsgált eszközök többsége a tervezés hiányosságai miatt ezt nem tette meg.

A túl nagy energiát kibocsátó lézerek az emberi szemre jelentenek komoly veszélyt - írja a Scientific American. A nagy energiájú fény felmelegíti a retina sötét részeit, ez által pedig sebeket vagy akár vakfoltok is kialakulhatnak a retinán. A zöld lézerek ezt a hatást az infravörös tartományban fejtik ki, ezért a szem hagyományos védelmi rendszere, a szemhéj, sem nyújt védelmet ellene.