Letartóztatták az összeomlott dakkai pláza tulajdonosát

Vágólapra másolva!
A bangladesi rendőrség letartóztatta vasárnap annak az épületnek a tulajdonosát, amely szerdán kártyavárként omlott össze Dakkában. A katasztrófában legalább 376 ember meghalt, 1200 megsérült és sokan eltűntek.
Vágólapra másolva!

A rendőrség az indiai határ térségében találta meg a tulajdonost, aki megpróbált elmenekülni az országból. Körözik az apját és egy spanyol állampolgárt is, akinek a vállalata több mint kétezer négyzetméter műhelyt bérelt a Rana Plazának nevezett épületben.

A katasztrofális baleset túlélői azt állítják, hogy a műhelyek vezetői a dolgozókat annak ellenére kényszerítették a munka felvételére, hogy a tragédia előtti napon komoly repedések keletkeztek a falakon. A romok alól még vasárnap hajnalban is kimenekítettek négy embert.

Az épületben öt vállalat dolgoztatott, köztük a spanyol El Corte Inglés és a brit Primark. A világon Bangladesben a legolcsóbb a textilipari munkaerő, de a munkakörülmények siralmasak. Az ágazati szakszervezet adatai szerint 15 év alatt mintegy 600 dolgozó vesztette életét munkahelyi balesetekben vagy tűzvészekben, 3 ezren pedig megsérültek. Az ország 4500 ilyen üzemének nagy részében szombaton és vasárnapi is sztrájkoltak a jobb munkakörülményekért.

Szombaton Dakkában a letartóztatták azoknak a ruhakészítő műhelyeknek a tulajdonosait is, amelyek az összeomlott házban működtek. A bangladesi rendőrség gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítja az őrizetbe vett három személyt, akik közül kettő a műhelyeket üzemeltető cégek (New Wave Buttons és New Wave Style) tulajdonosa, a harmadik pedig az egyik cég igazgatója.