Ismét fertőz a kullancsos álhír

Vágólapra másolva!
Hogyan szedjük ki a kullancsot? Benyálazott gyufával semmiképpen sem.
Vágólapra másolva!

Szinte minden nyáron felbukkan körmailben vagy a közösségi portálokon az alábbi figyelmeztetés:

"...A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!
Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta "önként" testünket!"

Sok helyen megírták már (például itt), hogy ez nem működik. Nem is működhet, mert nincs rá bizonyíték, hogy a kullancsok vonzódnának a nedves foszfor illatához. De ha még így is lenne, a mai gyufákkal ezt a vonzalmukat nem tudnák kielégíteni, ugyanis a gyufafejek ma már nem tartalmaznak foszfort.

Ráadásul nem szerencsés a kullancs környékét dörzsölgetni, nyomogatni. Biztosabb módszer, ha vékony végű csipesszel távolítjuk el a parazitát úgy, hogy a bőrünkhöz legközelebb eső részét fogjuk meg. Soha ne az utótestét (potrohát) szorítsuk össze! Ezt követően a megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki, a sebet pedig lehetőség szerint öblítsük le langyos, szappanos vízzel.

Előfordul, hogy a kullancs kihúzásakor a bőrben marad az apró, visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerv. Ez azonban már nem gond, a fertőzések szempontjából veszélytelen; úgy viselkedik, mint egy apró "szálka", idővel magától kilökődik a bőrből.

A kullancsot minél előbb el kell távolítani! Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

A kullancs eltávolításához speciális kullancs-eltávolító kanalat is vásárolhatunk a patikákban, de szükség esetén két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulattal is kihúzhatjuk a parazitát.