Ingatlanlufival mentheti meg a világot Kína

Vágólapra másolva!
A korábbi kormányzati retorikával ellentétben úgy tűnik, mégsem tesznek meg Kínában mindent annak érdekében, hogy megelőzzék az ingatlanpiaci buborék kialakulását. A hitelből finanszírozott ingatlan beruházások tovább pörögnek, ami egy részről jó a gazdasági növekedés szempontjából, másrészről azonban a vészes mértékű ingatlanpiaci növekedés óriási veszélyt jelent a pénzügyi rendszerre nézve. Nincs könnyű helyzetben Kína, ugyanis úgy tűnik, a buborék megfékezése érdekében a gazdasági növekedésből kell feláldozni, ami a világgazdaság szempontjából is negatív lenne. 
Vágólapra másolva!

Az új kínai vezetés egy merőben új gazdasági növekedési modellt hirdetett meg, melyről az investor.hu hasábjain is többször írtunk. Az új stratégiának az a lényege, hogy a korábbi hagyományokkal szakítva a beruházásvezérelt növekedés helyett egy hosszú távon fenntartható modellre állnak át. Ez persze növekedési áldozattal járhat és a hivatalos álláspont szerint a tavalyi 7,9 százalékos növekedést követően idén 7,5 százalékra csökkenhet a GDP növekdési üteme az országban.

Forrás: [origo]

Az új szemléletmód egyik alappillére, hogy meg kell zabolázni az ingatlanpiaci beruházásokat, mivel félő, hogy egy ingatlanpiaci buborék kezd kialakulni az országban. Egy ilyen buborék kidurranása pedig óriási veszélyt jelenthet a teljes pénzügyi rendszerre nézve, ahogy azt az Egyesült Államokban 2007-2008-ban kialakult másodlagos jelzáloghitel-piaci válság kapcsán nem is olyan rég megtapasztalhatta az egész világ.

Kínában a politikai elhatározás ellenére az ingatlanpiac továbbra sem lassít. Áprilisban mind az árak, mind az értékesítések, mind pedig az új beruházások növekedtek a megelőző hónaphoz képest. Ezt mutatja például az is, hogy a 70 legnagyobb kínai városban átlagosan 4,3 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbi szinthez képest. A becsléseket a Nomura készítette a kínai statisztikai hivatal adatai alapján, bár érdemes fenntartásokkal kezelni még a hivatalos adatokat is, mert az utóbbi időben többször is az derült ki, hogy Kínában nem igazán megbízhatóak ezek a statisztikák.

Az adat azért is meglepő, mert az országból sorra érkeznek a csalódást keltő makrogazdasági adatok. A gyenge első negyedéves GDP adatot követően a héten a HSBC előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (PMI) is csalódást keltett, mivel a zsugorodást jelző tartományba, vagyis az 50 pontos érték alá esett.

Forrás: [origo]

Egyesek azonban úgy gondolják, hogy pont ezek a gyenge adatok magyarázhatják az erősebb ingatlanpiaci statisztikákat. A kínai vezetésnek ilyen körülmények között ugyanis nincs más választása, mint egyelőre hagyni az ingatlanpiacot növekedni, hogy legalább ez a szektor támogassa valamelyest a gazdasági növekedést. Ezt támaszthatja alá az a retorikai váltás is, amit az új kínai miniszterelnök beszédeiben figyelhettünk meg az utóbbi időben. Míg március végi beiktatásakor az ingatlanpiac megzabolázása központi téma volt, addig az utóbbi hetekben már lekerült a napirendről az ingatlanpiac.

Nincs tehát könnyű helyzetben Kína, ugyanis dönteniük kell egy ingatlanpiaci buborék, és a gazdasági növekedés fenntartása között. Míg az egyik óriási veszélyt jelent a pénzügyi rendszerre nézve, addig a növekedési áldozat a világgazdaság szempontjából lenne negatív fejlemény.

Úgy tűnik, hogy a tartományi vezetők se nagyon próbálják megfékezni az ingatlanpiac továbbszáguldását, mivel számukra ez az iparág biztosítja a legnagyobb bevételeket. Köztudott, hogy a helyi önkormányzati kormányzatok nem vonhatnak be forrásokat közvetlenül a tőkepiacról, illetve az adóbevételeik nagy részét be kell szolgáltatni a központi költségvetésnek.

Az aggodalmakat növelheti, hogy az ingatlanpiac növekedése továbbra is erősen összefügg a hitelpiac felfutásával. A tavalyi év első három hónapjához képest idén az első negyedévben közel 65 százalékkal növekedett a kihelyezett hitelek mennyisége az országban.