Vágólapra másolva!
Sose tudhatjuk biztosan, hogy pontosan mi miatt mozognak nagyot napon belül az árfolyamok. A hangulat változása, netán egy - vagy több - makroadat, nyilatkozat valamelyik fontos gazdaságpolitikustól, vagy csupán technikai tényezők? Ezek közül egyszerre többel is lehet például magyarázni a forint mai látványos erősödését, mi azonban érzésre arra szavaznánk, hogy ezúttal a technikai faktor volt a forint vásárlása mellett szóló elsőszámú érv.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyamára potenciálisan hatást gyakorló tényezők közül többnek is szerepe lehetett abban, hogy egészen a 293-as szintekig ralizott ma a deviza. Bár borongósan indult a nap, időközben a hangulat javulásának jelei mutatkoztak, ráadásul az európai feldolgozóipari menedzserindexek is szebb képet festettek a vártnál. Amerikában egy rossz ISM index látott napvilágot, de a befektzetők még ennek hatására is inkább vásárolták a forintot, hiszen ebből nagyobb valószínűségét olvasták ki a - kockázatvállalási hajlandóságot eddig is tüzelő - Fed pénznyomtatásának fennmaradásának.

Valószínű sorolhatnánk még bőven az érveket, ami miatt a forint erősödhetett, mégis a legerősebb üzenetet a grafikon küldi. Mondhatnánk ugyanis, hogy falnak ütközött az árfolyam, hiszen egy trendvonal és az 50 napos mozgóátlag egyaránt útját állták ma reggel a további gyengülésnek. Sokan figyelik a technikai elemzés által küldött jelzéseket, ezért is lehetett olyan heves a forint piacán kibontakozó mai fordulat, amikor egyértelművé vált, hogy még korai a szintek áttörését remélni. Az elmúlt három nap gyengülése után ráadásul már kijárt mindenkinek egy kisebb szusszanás, amihez a technikai szintek elérése igen erős apropóval szolgált.