Szakad az OTP, már 5000 alatt jár

Vágólapra másolva!
Főleg az OTP gyengélkedése miatt szenved ma a BUX, a bankpapír ugyanis 2,2 százalékos mínuszával rántja mélybe a magyar tőzsdeindexet. A nagy papírok közül egyelőre csak a Magyar Telekom állja a sarat a gyenge nemzetközi hangulatban, ami a forint árfolyamát is lefelé húzza az euróval szemben, már 301,3-nál járnak a jegyzések. Európában pedig még rosszabb a helyzet, a periféria országok indexei ugyanis már 1,3 százalékos mínuszban mozognak. Nem véletlen, hogy az amerikai határidős indexek is borús hangulatot vetítenek előre, 0,8 százalékos mínuszban nyithatnak a piacok.
Vágólapra másolva!

Szakad az OTP, szenved a BUX

Már a cseh tőzsde sem tartja magát, 0,4 százalékot veszített ma, a BUX pedig egyenesen a leggyengébb szereplő a régiós piacok között, 0,9 százalékos mínuszával.

Forrás: Origo

A hazai parkett gyengélkedése főleg az OTP-nek köszönhető, a bankpapír 2,2 százalékát veszítette el értékének, és ismét 5000 forint alatt tartózkodik. Vélhetően a kedvezőtlen nemzetközi hangulat és a forint gyengülése tehető felelőssé.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

A többi nagyobb papír közül a Mol és az Egis is szenved, 0,5, valamint 0,2 százalékos mínuszaikkal. A Richter valamelyest még tartja magát, 0,1 százalékos pluszával, feltehetően a kedvező hírek hatására.A tegnap lemaradó MagyarTelekom viszont jól szerepel, már 0,9 százalékkal tudott erősödni a részvény.

Forrás: Origo

Az új szénhidrogén koncessziók hiánya, illetve a kormány rezsicsökkentési törekvései miatt veszélybe kerülhet a Mol idei évre tervezett beruházási terve Fasimon Sándor, a Mol Csoport magyarországi tevékenységéért felelős vezérigazgató-helyettese szerint.

1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző évhez képest májusban, meghaladva a Bloomberg elemzői konszenzusa által várt 1,9 százalékot. Az áprilisi adathoz képest 0,1 százalékos árszínvonal csökkenés tapasztalható.

Pocsék napja van ma a forintnak, az euróval szembeni árfolyam már a 301,3-as szintnél jár, így közel 0,7 százalékot veszített ma értékéből

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Leszúsznak a lejtőn a piacok

Egyre nagyobb mínuszokban az európai piacok, míg a belga index még tartja magát, és 0,7 százalékos visszaesést ért csak el, addig a több tőzsde 1 százalék, vagy afeletti mínuszokbanáll. Leginkább a periféria országok piacai, a spanyol és az olasz indexeket viseli meg a mai nap, 1,2-1,3 százalékot veszítettek értékükből.

Forrás: Origo

0,1 százalékkal erősödött a brit ipari termelés áprilisban az márciushoz képest, így sikerült meghaladni a stagnálást váró elemzői konszenzust. Ezzel együtt éves alapon még mindig 0,6 százalékos az brit ipari termelés zsugorodása. A kedvező makroadat ellenére az angol FTSE100 1 százalékos mínuszt szedett össze délig.