A 300 egyelőre kitart

Vágólapra másolva!
Gyengélkedik a forint tegnap este óta a főbb devizákkal szemben, az euró és a dollár ellenében is megcsúszott a forint. Főként a Fed kamatdöntő ülése után indult be a forint esése, amikor is a dollár masszív erősödésbe kezdett.Késő délutánig nem tudta áttörni a 300-as szintet a forint az euróval szemben, rendre visszafordult onnan napközben. A dollár-forint 226,5 körül, a svájci frank - forint 243,2 körül tanyázik.
Vágólapra másolva!

16:20 - A 300 egyelőre kitart

A mai kereskedés során többször megközelítette az euró-forint árfolyama a 300-as szintet, de egyszer sem tudott átlendülni az akadályon. A nap vége felé közeledve pedig a reggeli nyitószintek környékén forog már a devizapár. Egy dollárért jelenleg 226,5 forintot, míg egy svájci frankért 243,1-et adnak a devizapiacon.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo

Az euróval szemben a régiós devizák többsége veszített ma az értékéből. A leggyengébb viszont a zloty, mely a mínusza legnagyobb részét reggel szedte össze. A forint viszont szinte karöltve mozgott együtt a lengyel devizával, igaz, csak kisebb gyengülésre volt képes.

Forrás: Origo

8:05 - Közelít a 300-hoz a forint

A tegnap esti Fed kamatdöntő ülést követően a főbb devizák erőteljesen gyengülni kezdtek a dollárral szemben, ami a forint piacára is negatív hatással volt. A forint emiatt az euró ellenében 294 körüli szintekről 297 fölé ugrott fel, ráadásul a folyamat ma reggel is folytatódik. Egyre közelebb jár az árfolyam a 299-es szinthez.

A tegnapi kereskedés egyébként egy meglehetősen szűk sávban zajlott a magyar banki órák alatt (amikor a leglikvidebb a forint piaca), de este kicsúszott picit alóla a talaj.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo

Ijesztőnek tűnik a forint ma reggeli gyengülése, ráadásul a hazai fizetőeszköz négy nappal korábban még a 290-es szint alatt mozgott.

A feltörekvő piacok az utóbbi hetekben komoly nyomás alatt vannak, melyek kihatnak a forint piacára is. Egyrészt a befektetők építik le a kötvény és a részvénypozícióikat ezeken a piacokon, ami miatt sok esetben látványosan gyengülnek a fizetőeszközök is.

(Érdemes megjegyezni, hogy a Bloomberg a napi gyertyák összeállításakor nem éjfélkor kezdi meg a gyertya testének kirajzolását, hanem korábban, emiatt látható némi ellentmondás a két EURHUF grafikon között)

EURHUF napi grafikon

Forrás: Origo

Lépésre kész a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának külső tagja, Cinkotai János a Napi Gazdaságnak adott interjújában többek között az elmúlt néhány évben kialakult inflációs rezsimváltásról beszélt. Szerinte a rezsicsökkentés nélkül is sikerült az áremelkedés mértékét visszafogni és ha folytatódik a szigorú kormányzati magatartás, akkor fenntarthatóvá válhat az alacsonyabb infláció. A kormánynak fontos szerepe lehet az infláció féken tartásában Cinkotai szerint, hiszen ha kordában tartják és csak indokolt esetben emelik az árakat, akkor érdemben és tartósan csökkenhet az infláció.

A 2011-ben kétszer 50 bázisponttal megemelt alapkamatra Cinkotai szerint nem az inflációs nyomás miatt volt szükség, hanem a pénzpiaci turbulenciák miatt. Aggodalomra adhatna okot, ha a Fed hirtelen kezdené visszavonni kötvényvásárlási programját, mely a monetáris tanácstag véleménye szerint forintgyengülést és az állampapírhozamok emelkedését vonná maga után. Pénzpiaci turbulencia esetén a jegybank pedig vannak megfelelő eszközei annak kezelésére, ugyanakkor azt is kiemelte Cinkotai, hogy az MNB-nek nincs kamat és árfolyamcélja sem.