Ez minden, csak nem tőzsdekrach

Vágólapra másolva!
Egy kis korrekció söpör végig az amerikai részvénypiacon, és már rögtön meg is jelennek az újabb tőzsdei krízist kiáltó szavak. Nem lehetünk persze abban biztosak, hogy nem lesz igazuk, mindenesetre a 2008-ashoz hasonló összeomlást vizionálni talán túlzó lehet.
Vágólapra másolva!

Gondoljunk csak abba bele, hogy az amerikai részvénypiac az elmúlt egy évben 20 százalékkal emelkedett, amiből a legutóbbi 15 százalékot november óta lényegesebb megálló nélkül tette meg. Ilyen nagy és hosszan tartó nyerő széria után kijár a pihenés, sőt egy mélyebb korrekció, vagy oldalazás része kell legyen a hegymenethez szükséges erőgyűjtési fázisnak.

Az összeomlást vizionálni azonban a látottak alapján egyelőre túlzásnak tűnik. Bár elesett a rövidtávú emelkedő trend, a közepes időhorizontot átölelő még bőven tart, sőt addig, vagyis az 1500 pontos szint közelébe minden szó nélkül el is látogathat az S&P.

Az S&P 500 értékének alakulása (pont)

Forrás: Origo

Nem akarunk az örök optimista képében tetszelegni, de azt nehezen tartjuk elképzelhetőnek, hogy a 2008-ashoz hasonló krízis előszobájában lennénk. A válságok akkor szólnak nagyot, ha azok a túlzott eladósodottsággal és a hitellufi kipukkanásával párosulnak. Az évekkel ezelőtti válság epicentrumának számító Amerikában erről jelenleg szó sincs, legalábbis erre hívja fel a figyelmet a Barry Ritholtz (a Fusion IQ elemzőcég vezetője) által közölt grafikon.

Amerikában a hitelleépítési hullám aljánál járunk jelenleg az 1980 óta tartó adatok szerint, vagyis lufiról szó sincs. Sőt, ha minden igaz lassan a háztartások ismét nagyobb költekezésekbe kezdhetnének, ami kezdetben valószínűleg inkább segíthetné a gazdaság teljesítményét és ezen keresztül a tőzsdei emelkedést is.

Forrás: Origo

Elbagatellizálni mindenesetre nem szabad a részvénypiaci esést, hiszen habár Amerikában úgy tűnik nincs ok a pánikra, a világ másik végén vannak még nagy kérdőjelek. Kínában egyre többet foglalkoznak ugyanis az árnyékbankrendszerrel, az egyes számítások szerint a GDP kétszeresére rúgó adósságokkal, illetve a gazdaság lassulása miatt egyre nagyobb problémákat hordozó nemteljesítő hitelekkel. Nagyfokú pénzkivonás zajlik - részben emiatt és az amerikai kötvényhozamok emelkedése miatt - a feltörekvő piacokról, vagyis teljesen nem dőlhetünk hátra. Mindenesetre a nagy összeomlásra való figyelmeztetés egyelőre korainak tűnik.