Megemberelte magát a forint

Vágólapra másolva!
A nemzetközi negatív hangulattal nem tud szembemenni a forint, a reggeli 294 alatti szintek után 295 fölé szökkent az árfolyam. Dél féle közeledve némileg enyhült a feszültség a forint piacán, bár a reggeli szintektől még mindig messze van a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.Kora délután a lengyel kamatdöntés után próbált erőre kapni a forint, és egyre inkább eltávolodni a 295-ös szinttől.Késő délutánra összekapta magát a forint és 294,1 körüli szintekig erősödött az euróval szemben. A nemzetközi piacokon tapasztalható feszültség némileg csökkent, így a forint is javítani tudott.
Vágólapra másolva!

16:40 - Lendületbe jött a forint

Késő délutánra jött igazán lendületbe a forint az euróval szemben, sikerült 294,1 környékéig beesnie, ezzel a ma délelőtti gyengülés jelentős részét le tudta dolgozni a hazai fizetőeszköz. A külföldi piacokon némileg javuló hangulat is segíthette a forintot.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo

13:45 - Próbálja összekaparni magát a forint

294,5 körüli szintig erősödött a forint, így egyre jobban távolodik a 295-ös szinttől, ahova a nap során többször is kikandikált. A forint azután kezdte magát picit összeszedni, hogy a lengyel jegybank nem okozott meglepetést, az elemzői konszenzusnak megfelelően 25 bázisponttal 2,5 százalékra csökkentették a lengyel alapkamatot.

Forrás: Origo

11:40 - Korrigál a forint

Visszatért a 295-ös szint alá az EURHUF árfolyama. Úgy fest, a lendületes gyengülés megállt, sőt némileg vissza is tudott korrigálni a hazai fizetőeszköz.

A magyar kamatvágási ciklus leginkább az inflációs kilátásoktól és a gazdaság helyzetétől függ, válaszolta a Magyar Nemzeti Bank a Bloomberg által e-mailben feltett kérdésekre. A jegybanknak oda kell figyelnie a törékeny és a volatilis nemzetközi hangulatra is. Az MNB ismét kiemelte, hogy nincs fix árfolyamcélja.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo

A régiós devizák, a cseh korona kivételével gyengültek ma az euróval szemben. A forint és a román lej tűnik a leggyengébbnek, de a nap elején még a zloty volt a leghalványabb.

Ma egyébként a lengyel jegybank kamatdöntő ülést tart, ahol a Reuters által megkérdezett elemzők többsége 25 bázispontos csökkentésre számít. Így történelmi mélységbe, 2,5 százalékra eshet az alapkamat nagysága. Az ülés utáni sajtótájékoztató is fontos lehet a zloty szempontjából, hiszen bármilyen komment, ami után gyengülni kezd a zloty áttételesen hathat a forintra is.

Forrás: Origo

9:45 - Már 295 fölött a forint

Nem tud szembe menni a forint a negatív nemzetközi hangulattal. Az euró-forint devizapár a reggeli 294 alatti szintekről nagy lendülettel 295 fölé ugrott. A dollár és a svájci frank is erősödik a forint ellenében, előbbi 228 körül, utóbbi 239,7 körül mozog.

A hangulatnak az sem tesz jót a forint piacán, hogy az első negyedéves adatok szerint 3,8 százalék volt az államháztartás GDP-arányos hiánya Magyarországon az első negyedév végén. 2011 negyedik negyedéve óta ez számít a legnagyobb hiánynak.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo