A kínaiak veszik az autót, mint a cukrot

Vágólapra másolva!
Júliusban Kínában közel tíz százalékkal nőtt az új járművek eladása, már ha hinni lehet a hivatalos adatoknak.
Vágólapra másolva!

Kínában 9,9 százalékkal nőtt a júliusban eladott új járművek száma az egy évvel korábbi adathoz képest. Július nem volt kiugró, mert júniusban 11, májusban közel tíz százalékkal több autót vettek a kínaiak, mint egy évvel korábban.

A Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) azt közölte, hogy 1,52 millió járművet értékesítettek a múlt hónapban. Ezen belül 1,24 millió volt az új autó, ami 10,5 százalék növekedés éves összevetésben.

Az adatokat azonban nem árt némi fenntartással kezelni, Kínában ugyanis elég masszívan megy a számok kozmetikázása. A manipulációra azért is terelődik egyre nagyobb figyelem, mert a világ második legnagyobb gazdasága a lassulás jeleit mutatja.

Egy év elején ismertetett nemzetközi felmérés szerint a külföldi autógyártók számára továbbra is Kína a legfontosabb célpont. Harmincegy ország 200 autóipari vezetőjének 70 százaléka számára az első beruházási célpont - Indiát, Oroszországot és Brazíliát megelőzve - Kína. Az ázsiai ország 2009-ben vette át az eladott autók számát tekintve a világelső helyét az Egyesült Államoktól.