Meglepően aktív a haldokló agy

halálközeli élmény, klinikai halál, kórház
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint közvetlenül a klinikai halál beállta után az agy igen intenzív tevékenységet folytat, ami alátámaszthatja a hirtelen szívmegálláson átesettek halálközei élményeinek valóságtartalmát.
Vágólapra másolva!

A hirtelen szívmegálláson átesett, újraélesztett emberek mintegy 20 százaléka számol be halálközeli élményről, és bár a legtöbb túlélő a "valóságnál is valóságosabbnak" írja le az ekkor tapasztalt víziókat és érzékeléseket, mégsem egyértelmű a tudomány számára, hogy miként képes - ha egyáltalán képes - az agy ilyen tevékenységre a keringés leállását követően.

Sok szakember vitatja, hogy a klinikai halált követő agyi aktivitás tudatos elmetevékenységre utalna, ám a Michigani Egyetem kutatóinak most közzétett cikke szerint a szív megállása után az agyműködésnek olyan mintáját lehet regisztrálni, amely a tudatos percepcióra jellemző.

A kutatás során a szakemberek kilenc altatásban lévő patkány agyműködését vizsgálták elektroenkefalográfia (EEG) segítségével, miközben mesterséges szívmegállást idéztek elő náluk. A szív leállását követő 30 másodpercben az állatok mindegyikének agya átmeneti, rohamszerű, igen összehangolt tevékenységbe kezdett, amely az agy magas ébrenléti szintjére utaló jeleket mutatott. Igen hasonló agytevékenységet regisztráltak oxigénhiányos állapotban lévő, haldokló patkányok esetében is.

Tudatánál van a haldokló agy

A kutatók elmondták, hogy az eredmények igazolták azon feltételezésüket, miszerint egyfajta tudatos tevékenység jelei mutatkoznak az agyban szívmegállást követően. Még a tudósok sem számítottak azonban ennyire erős aktvitásra: az EEG segítségével alkotott képek értelmében az agyműködés még az ébrenléti állapotnál is tudatosabb lehet a klinikai halál korai stádiumában.

Sokáig úgy gondolták a szakemberek, hogy a hirtelen szívmegállást követően inaktív az agy, és mindeddig nem is végeztek szisztematikus vizsgálatokat a "haldokló" agy neurofiziológiai állapotára vonatkozóan. A mostani eredmények tükrében azonban úgy tűnik, hogy az oxigén, illetve az oxigén és glükóz hiánya képes úgy stimulálni az agyi aktivitást, hogy az a tudatos információfeldolgozáshoz hasonlóvá váljon, ez a felfedezés pedig újraértelmezheti a halálközeli élmények kutatásának tudományos kereteit is.