Oroszország kockázatosnak minősítette az ukrán cégeket

Vágólapra másolva!
Az orosz vámőrség szerdától kockázatosnak tekinti az összes ukrán céget és áruikat, ezzel határozatlan időre akadályozza az ukrán áruk beszállítását.
Vágólapra másolva!

A szövetség közleménye szerint ezentúl alapos vizsgálatnak vetik alá az ukrán szállítmányokat, emiatt a vagonok és egyéb szállítóeszközök jóval tovább vesztegelnek a határon, ami áremelkedéshez, illetve az áru megromlásához vezethet. Ukrán szakértők szerint Moszkva lépése az idei év második felében 2-2,5 milliárd dollár veszteséget okozhat Ukrajnának.

Az orosz vámosok eljárásáról szóló hírt felháborodással fogadta Volodimir Olijnik, a kormányzó Régiók Pártjának befolyásos képviselője, aki szerint Moszkvának ez egy újabb próbálkozása arra, hogy Ukrajnát az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba kényszerítse.

Az általa múlt századi eszköznek nevezett intézkedés szerinte nem fog kedvező fogadtatásra találni az ukrán lakosság körében, akik - mint fogalmazott - egyébként eléggé kedvelik Oroszországot. Megjegyezte, hogy a lépés az orosz lakosságot is sújtja, gyakorlatilag megfosztva őket az ukrán importcikkektől.

A Vitalij Klicsko vezette UDAR (Ütés) párt részéről Okszana Prodan parlamenti képviselő azon véleményének adott hangot, hogy Moszkva ily módon próbálja akadályozni Ukrajna európai integrációját, beleértve Kijev és az EU társulási megállapodásának aláírását. Szerinte a kormánynak és a parlamentnek a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) kell fordulnia, hogy adekvát szankciókkal sújtsák Oroszországot, amiért mindenféle magyarázat nélkül korlátozásokat vezet be Ukrajnával szemben.