Obama levelezett az új iráni elnökkel

Vágólapra másolva!
Barack Obama Vlagyimir Putyinnal vitatkozott, hogy ki is vetette be a vegyi fegyvert Szíriában. Közben elismerte azt is, hogy levelezett az új iráni elnökkel.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök vasárnap bejelentette, hogy levelet váltott Haszan Róháni iráni elnökkel. Az ABC televíziónak nyilatkozó Obama első ízben ismerte el, hogy kapcsolatba lépett Róhánival, aki augusztus elején lépett hivatalba.

Az amerikai elnök azt is mondta, az, hogy vonakodik csapást mérni Szíriára, nem változtat azon, hogy az Egyesült Államok kész erőt alkalmazni Irán atomhatalommá válásának megakadályozására. "Úgy gondolom, az irániak megértik, hogy a nukleáris kérdés sokkal fontosabb számunkra, mint a vegyi fegyvereké" - mondta Obama.

Barack Obama vasárnap Vlagyimir Putyinról is szót ejtett. Visszautasította Vlagyimir Putyinnak azt az állítását, hogy augusztus 21-én a szíriai felkelők vetettek be vegyi fegyvert Damaszkusznál. Az USA korábban azt állította, saját maga megbizonyosodott arról, hogy a kormányerők használták a fegyvereket.

"Úgy gondolom, annak ellenére, hogy köztem és közte számos nézetkülönbség áll fenn, van arra mód, hogy fontos szerepet játsszon" - nyilatkozott Obama orosz kollégája szerepéről a szíriai vegyi fegyverek ügyében.

Obama ugyanakkor üdvözölte és hasznosnak nevezte az orosz államfőnek a válság megoldásával kapcsolatban játszott szerepét. "Üdvözlöm, hogy kijelentette: magamra veszem majd annak felelősségét, hogy nyomást gyakorolok a védencemre, az Aszad-rezsimre, hogy az megoldást keressen ezekre a vegyi fegyverekre".