9 dolog, ami miatt a vállalkozó a bátor legkisebb fiúra hasonlít

Légy képben, Jön a vihar, itt a riasztás
Vágólapra másolva!
A vállalkozóval a legtöbben akkor találkoznak, amikor már bizonyított. Pedig ennél jóval informatívabb, hogyan jutott el odáig, hogy érdemes megjegyezni a nevét, érdemes legyen odafigyelni rá. Mi minden alapján gondoljuk tehát, hogy a diadalmas mesehősre hasonlít?
Vágólapra másolva!

Először beleegyezik, utána találja ki a stratégiát

A legkisebb fiú önbizalma acélos. Valódi igenember, így vagy úgy szinte mindenhez pozitívan áll, amivel az úton találkozik. Tudja, hogy ezen az úton minden részlet szakmába vág, abban erősíti őt. Ha elbukik, abból tanul a legtöbbet, ha sikerre viszi a vállalkozását, rengeteget nyer. Bővül, terjeszkedik, munkahelyeket teremt.

Kész tanulni

A legkisebb fiú nem sértődik meg, ha terhelnie kell magát. Akármerre néz maga körül, azt látja, suhanatsebesen fejlődik a környezet – miért éppen ő volna kivétel ez alól? Dehogy kell neki különleges bánásmód, szeretné érteni a majdani ügyfeleit, szeretné érteni a majdani beszállítóit, és mindenkit, akit érint az üzlete. Lelkesen utánajár, hogyan legyen egyre jobb és jobb abban, amit csinál.

A missziót tartja szem előtt

Lehet, hogy a technológiai újítás az ő feladata a világban, lehet, hogy másokat kell ráébresztenie a megújulás jelentőségére. Akár így, akár úgy, kompromisszumra nem nagyon hajlik, amíg a prototípus nem kapott lehetőséget a bizonyításra. Ennek nem mond ellent, hogy kezdettől a konszenzusos modellben gondolkozik. Mert tudja, hogy a startup felépítésének az a módja.

Kiáll

Magáért, a vállalkozásáért, az ötletéért. A kétkedőkkel, az ellenvéleménnyel, a statisztikával, a fanyalgókkal, az alaptalan kritikusokkal, a 20 százalékos bukás fenyegető rémével szemben.

Ha esik, ha fúj, a legkisebb fiú tör előre Forrás: Thinkstock

Saját értékrendje szerint él

Ha nem így lenne, nagyvállalatokhoz, de legalábbis nagy vállalatokhoz küldözgetné az önéletrajzát, és akkor elégedne meg, ha az öltöny-nyakkendő-céges kütyü-jelmezkombinációba kellene beleugrania reggelente.

Együttműködik az angyalával

Sőt beszéli a nyelvét. Az angyal gyakran visszavonult vállalkozó vagy vezető, és mindig több érdekli a startupból, mint a kötvények vagy a résztulajdon. Az angyal többet tud az okos, szofisztikált várakozásról, mint bárki a szakmában. Az angyal nemcsak tőkével, hanem szakértelemmel, mentorálással, kapcsolatokkal, bátorítással szolgál. A legkisebb fiú csak hátranéz, és ő ott áll mögötte.

Félelem nélkül indul el a vár felé

Bár ő persze jó okkal nevezi inkubátorháznak: a népmesékkel ellentétben ott tárt karokkal várják, a sárkányok ki vannak helyezve a piacra, bőven elég terepen megmérkőzni velük.

Kitartó

Michael Gladwell mondta először, hogy egy készséget csúcsformáig fejleszteni 10 000 munkaórába telik. Ebben nem az elképesztő számjegy az elsődleges mutató, hanem a rendíthetetlenség. Van az a puncs, amitől valaki nem ügyről-ügyre repked, hanem odaáll egyetlen elképzelés, álom, terv, cél mellé. Ez a dilettantizmus ellentéte. Nem arról van szó, hogy a legkisebb fiú többet és mazochistábban dolgozik, mint más, hanem hogy tudja, mikor kell azt mondania, „Köszönöm, nem”: valahányszor olyasmivel találkozik, amiért le kéne vennie a szemét a lézerirányzékról.

Úgy él, ahogy más csak szeretne

Einstein megbukott fizikából. A Wright testvéreknek nem volt pilótaengedélyük. Steve Jobsnak nem volt diplomája. Miklósa Erika nem járt a Zeneakadémiára. Mautner Zsófi közgazdász és hét nyelven beszél.

Végül semmi nem ér fel a bátorsággal.