Pilóta nélkül repült az F-16-os vadászgép

pilóta nélküli F-16-os, Boeing QF-16, drón
Vágólapra másolva!
A kísérlethez használt, Lockheed Martin gyártmányú QF-16s típusú harci repülőgép egy floridai légi bázisról szállt fel, és a Mexikói-öbölbe repült pilóta nélkül szeptember 19-én.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg hagyományos F-16-os típusként épült gépet korábban egyébként már nyugdíjazták, és tizenöt éven át egy arizonai hangárban porosodott, mielőtt repülésre újból alkalmassá tették. Az átépítés során az F-16-ost pilóta nélküli üzemre is felkészítették.

A 12,2 kilométeres magasságban, 1800 kilométeres óránkénti sebességgel végzett tesztrepülés során a gépet végig egy földi bázisról irányították. A tesztrepülés alatt a vadászgépet két emberi pilóta által vezetett gép is folyamatosan követte, és a biztonság kedvéért önmegsemmisítő rendszerrel is felszerelték.

Így repült a pilóta nélküli F-16-os

A BBC beszámolója szerint a tesztelés során olyan, a műrepülőgyakorlatokhoz hasonló harci manővereket is végrehajtottak a géppel, amelyek fizikai terhelését egy emberi pilóta nem is lett volna képes elviselni. Az emberi pilóták szervezetét 7G-s gyorsulásnak lehet kitenni, a géppel végzett manőverek során 9G-s gyorsulást is elértek.

A QF-16-os gép még a földön Forrás: Boeing

A pilóta nélküli üzemre képes QF-16-os gépet kiképzési célokra tervezik használni a célzás gyakorlásához. Korábban erre a célra a vietnami háború korszakából származó F-4 Phantom repülőgép pilóta nélküli, QF-4 jelű változatát használták. Az a gép azonban nem képes a QF-16-oshoz hasonlóan extrém manőverek végrehajtására, így a ma hadrendben álló harci repülők elleni harcra való kiképzéshez elavulttá vált. A pilóta nélkül repülő F-16-osokból az amerikai légierő hat darabbal rendelkezik.