Jókora rali jön még a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Mivel a Fed legutóbbi ülésén nem kezdte el az eszközvásárlások visszafogását, a kellő mértékű likviditás a JP Morgan stratégája szerint az év hátralevő részében is emelkedést generálhat a részvénypiacokon.  Tom Lee 1775 pontra várja az S&P 500-at év végére, vagyis 5 százalékkal feljebb, mint ahol jelenleg tartózkodik.
Vágólapra másolva!

A Business Insider összegyűjtötte azt a három indokot, amire az elemzés az optimizmusát alapozza:

1, Nagyon jó jel, hogy az amerikai tőzsde új csúcsra tudott kapaszkodni. Az S&P 500 története során háromszor fordult csak elő, hogy évtizedes csúcsot döntött az index: 1958-ban az 1929-es magasságokat, 1982-ben az 1973-as magasságokat, 1991-ben pedig az 1987-est sikerült felülmúlnia. Azért érdekes ez, mert minden esetben 5-15 éves rali követte az új csúcs meghódítását, 136-314 százalékos elmozdulásokkal. A JP Morgan szerint a korábbi mozgások összhangban vannak azzal a véleményükkel, mely szerint a bikapiac több éven keresztül is kitarthat.

Az S&P 500 index pontban

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

2,Az értékeltségi szintek még mindig a részvények mellett szólnak. Bár a 12 havi előretekintő P/E értéke nem mondható alacsonynak, érdemes lehet ennél mélyebben is megvizsgálni a piacot. 10 438 olyan vállalat van még ugyanis, melynek P/E-je elmarad a kötvényük árazásából elméleti úton visszaszámolható P/E szintjétől. A 2000-es és 2007-es tőzsdei csúcsok idején pusztán 201 és 274 olyan vállalat volt, amelynél ugyanilyen megállapítást lehetett tenni.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?
A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

3, A ciklikus – vagyis a gazdaság rezdüléseire érzékenyebb - szektorba tartozó részvények vezetik az emelkedést. A ciklikus papírok az augusztusi mélypontok óta felülteljesítők, márpedig a gazdasági teljesítmény javul Amerikában, az Eurózónában és a feltörekvő országokban is.

Miközben a JP Morgan számos ponton optimista a részvénypiaci kilátások kapcsán, a befektetők szerintük összességében még mindig félnek attól, hogy csak egy fals kitörést produkáltak a tőzsdék, és a költségvetési és adósságplafon körüli huzavonák eladókat csalnak a parkettre.

A részvénypiaci erő valóban kézzelfogható. Újabbnál újabb csúcsokra másznak az indexek, és pusztán kisebb korrekcióknál nagyobbat egyetlen kockázati tényező (amiből az elmúlt hetekben is volt bőven) sem tudott kiváltani. A gazdasági folyamatok lassú javulása a kötvénypiacok felől még mindig a részvények irányába orientálja a befektetőket (bár a legutóbbi tőkeáramlások ebben kisebb törést jeleznek), hisz a többi eszközkategóriához képest a részvények talán még mindig relatíve vonzónak mondhatók.