Megbízható, mint a magyar állam

Vágólapra másolva!
A Deloitte felmérésében a magyar válaszadó cégek 92 százaléka súlyos problémának, a versenyképességi lemaradás egyik legfőbb okának nevezték, hogy az állam és az adóhatóság teljesen kiszámíthatatlan.
Vágólapra másolva!

A cégek jobban értékelik a kiszámíthatóságot és az adóellenőrzések korrektségét, mint az alacsony adókulcsokat - derült ki a Deloitte 29 országban elvégzett felmérése.

A magyar cégesk adószakembereinek többsége a jogszabályi környezet bizonytalanságát tekintette legnagyobb kihívásnak, és továbbra is gondot okoznak az adminisztrációs terhek, illetve a kiszámíthatatlan adóhatósági ellenőrzések is.

A 29 ország ezer megkérdezett vállalata azt tartotta kedvező adókörnyezetnek, ahol az adórendszer egyszerű és kiszámítható, az adóhatóság pedig együttműködő. Magyarországon viszont a válaszadók 92 százaléka szerint kifejezetten nagy a bizonytalanság a rendszerben, amely legfőbb oka a gyakori jogszabályváltoztatás. Ez az arány az összes országot figyelembe véve 60 százalék, vagyis Magyarországon kifejezetten problémás az adókörnyezet kiszámíthatatlansága.

A magyar versenyképesség szempontjából az érintett válaszadók 83 százaléka tartja problémásnak a stabilitás hiányát, ez az arány az összes megkérdezett körében csak 46 százalék. A foglalkoztatáshoz kötődő adók kulcsának 1-2 százalékos csökkentését a válaszadók negyede tartotta fontosnak ahhoz, hogy javuljon a versenyképesség.

A megkérdezettek szerint a legjobb Hollandiában és Nagy-Britanniában adózni, mert ott stabil, egyszerű és kiszámítható a szabályozás. A Deloitte szerint a két ország direkt vonzó adókörnyezet kialakítására törekedett, az eredmények pedig azt bizonyítják, hogy sikeresen. Ezzel szemben Oroszország és Olaszország a másik végpont, ahol az adminisztrációs terhek, a kiszámíthatatlan és bonyolult jogszabályok és a hosszadalmas hatósági eljárások nehezítik a vállalkozást.

Az összes megkérdezett cég 75 százaléka mondta, hogy az elmúlt három évben volt náluk adóellenőrzés, Magyarországon ez az arány 95 százalék (főleg nagyobb vállalatokról van szó). A leggyakrabban ellenőrzött terület a társasági nyereségadó és az általános forgalmi adó.