Ne akarjon a belvárosban bevásárolni!

Vágólapra másolva!
Kiszorítanák a belvárosból a forgalmat, ezért teszik kötelezővé az új boltoknak, hogy létesítsenek parkolót - ezzel magyarázta a Nemzetgazdasági Minisztérium az új szabályozást.
Vágólapra másolva!

A parkolólétesítési kötelezettség előírásának célja a kereskedelmi törvény módosításában az, hogy a növekvő városi forgalmat a külvárosi részek felé terelje - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kormány új szabályozást vezetne be, amely szerint az új boltoknak kötelező lenne a méretüknek megfelelő számú parkolóhelyet biztosítani. Ez a sűrű forgalmú belvárosban gyakorlatilag lehetetlenné teszi az új üzlet nyitását. Például a körúton szinte képtelenség megoldani egy új szupermarketnek, hogy parkolót biztosítson a vendégeknek. Mint kiderült, épp ez a kormány célja: az új boltokat, és így a forgalmat a külvárosokba terelnék, ahol több hely áll rendelkezésre.

A parkolóhelyekre vonatkozó előírás a törvénymódosítás hatályba lépésétől lép érvénybe, de nem kell alkalmazni azokra a napi fogyasztási cikket értékesítő üzletekre, amelyeket a kereskedelmi hatóság a törvény hatálybalépését megelőzően vett nyilvántartásba, illetve már rendelkezik működési engedéllyel.

Hogy pontosan mekkora boltnak hány parkolót kell adnia, kormányrendelet fogja meghatározni. A napi fogyasztási cikket értékesítő új üzleteknél a parkolóhelyek előírása a tárca szerint azért is fontos, mivel ezek cikkek olyan gyorsan forgó termékek, amelyek rendszeres, általában napi, illetve heti szintű szállítást igényelnek, így a városokon belül létrejövő üzletek nemcsak a vásárlói személyautók, hanem a tehergépjárművek forgalmát is megnövelik, ezáltal terhelik a városi forgalmat és környezetet.