Megtartották az első Hungarikum Gálát

Vágólapra másolva!
A budapesti Operettszínházban kedd este megtartották az első Hungarikum Gálát. A rendezvény azokat a termékeket és márkákat hivatott népszerűsíteni, amelyek "nemzeti értéket" közvetítenek.
Vágólapra másolva!

A szervezők a gálát figyelemfelhívó, a magyarság önbecsülését erősítő pillanatnak szánták. Amikor a hungarikum elismerés odaítéléséről döntenek, a hagyomány és a műveltség egészét vizsgálja a bizottság azon előterjesztéseknél, amelyek a magyarság értékeinek megőrzőitől, egyesületektől származnak.

A Hungarikum Bizottság elé azok az értékek kerülnek, amelyek túllépik a települési és megyei, valamint külhoni értéktárak kereteit, és bekerültek a magyar értéktárba.

Legutóbb a gyulai kolbász, a szikvíz, a magyar operett, a Kassai-féle lovasíjász módszer és Puskás Ferenc életműve került fel a jelenleg 24 hungarikumot tartalmazó listára.

A keddi gálát egyébként megelőzte a Hungarikum Szövetség Közgyűlése, amin újabb három tag felvételéről döntöttek: hungarikum lett a Zsolnay porcelán, a legeredményesebb magyar ökölvívó, a háromszoros olimpiai bajnok Papp László életműve képviseletében Ifj. Papp László, valamint az egész Európában, Amerikában és Japánban is ismert, mintaként követett, magyar jellegzetességgé vált könnyűlovasság, a huszárok képviseletében a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség.

A HUSZ közgyűlése egyúttal új alelnökévé választotta Alföldi Istvánt, a Neumann Számítógéptudományi Társaság ügyvezető igazgatóját.