Új irányelv, hogy kevesebb legyen a női stroke

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok illetékes szakmai szervezetei először állítottak össze speciálisan nőkre szabott irányelveket a stroke kockázatának csökkentésére. Bár az irányelvek főként a kezelőorvosoknak szólnak, nem árt tisztában lenni azzal, hogy nőként mi jelenthet extra kockázatot a férfiakhoz képest.
Vágólapra másolva!

A stroke megelőzésének céljából az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association, AHA) és az Amerikai Stroke Társaság (American Stroke Association) kifejezetten nőkre vonatkozó irányelveket tett közzé a Stroke szakfolyóirat hasábjain. A cikk kiemeli, hogy ugyan stroke-szempontból a férfiakra és a nőkre nagyon hasonló kockázatok leselkednek, ám vannak olyan rizikófaktorok is, amelyek a terhességgel, a szüléssel és a női hormonális változásokkal függenek össze.

A most közzétett irányelvek a kifejezetten nőkre vonatkozó kockázati tényezőket összegzik, és tudományosan alátámasztott ajánlásokat is tesznek a minél hatékonyabb kezelésre. A kezelőorvosok számára összeállított irányelvek többek között az alábbiakat tartalmazzák:

1. A terhesség előtt már magas vérnyomással küzdő nőknél érdemes megfontolni az alacsony dózisú aszpirin és/vagy kalcium előírását, hogy ezáltal csökkenjen a terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) kialakulásának kockázata. (A terhességi magas vérnyomás kezeletlenül súlyos komplikációkat okozhat: vezethet koraszüléshez, vagy felléphet stroke a szülés közben vagy után is).

2. Már kialakult terhességi magas vérnyomás esetén duplájára nő a stroke-kockázat, és négyszeresére emelkedik a későbbi életszakaszban kialakuló magas vérnyomás esélye. Éppen ezért a terhességi magas vérnyomást nem szabad kizárólag a terhesség alatt fennálló rizikófaktornak tekinteni, hanem fel kell ismerni az egyéb rizikófaktorokhoz (pl. dohányzás, elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint) hasonlóan az egész életen átívelő jelentőségét.

3. A terhesség alatt megemelkedett vérnyomással (150-159 Hgmm/100-109 Hgmm) küzdő kismamáknál érdemes megfontolni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek használatát, 160/110-es vérnyomás fölött pedig a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása kifejezetten ajánlott.

4. A fogamzásgátló tabletták alkalmazása előtt vizsgálni kell a nőknél az esetleges magas vérnyomás fennállását, mert a kettő együtt (magas vérnyomás + fogamzásgátló tabletta) növeli a stroke kockázatát.

5. Az aurajelenséggel kísért migrénes fejfájással küzdő nők a dohányzás abbahagyásával csökkenthetik a stroke kockázatát.

6. 75 év feletti nőknél vizsgálni kell az esetleges pitvarfibrilláció meglétét is, mivel az megemelkedett stroke-kockázatot jelent.