Mit csinált Pistorius a halálos lövések után?

Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
Ma tovább folytatódik Oscar Pistorius tárgyalása. A barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban lelövő műlábú futó ma is beszél a végzetes éjszakáról. Kövesse velünk percről percre a pretoriai bíróságon történteket!
11:00
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Ez lesz ma

Ma Pistorius vélhetően arról fog mesélni, hogy mit csinált, miután megtalálta barátnője holttestét.

11:09
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Így várják a vádlottat

Már egy órával a tárgyalás előtt megjelentek az első újságírók a bíróság előtt.

11:15
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Meg is érkezett

A szokásos fekete öltöny, fehér ing, fekete nyakkendő kombóban érkezett meg Pistorius.

11:33
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Nem tudta megemelni

Elkezdődött. Barry Roux, Pistorius ügyvédje arról kérdezi a vádlottat, hogy mit csinált, miután megtalálta a holttestet. A sportoló elmondja, hogy leguggolt hozzá, látta, hogy nem lélegzik. Kihúzta a vécéből, hogy fel tudja emelni, de először nem sikerült neki, így a feje alá tett egy szőnyeget. A nő telefonjával akart mentőt hívni, de nem tudta a feloldani, mert nem tudta a kódot, így bement a szobába a saját telefonjáért.

11:42
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Első hívás a barátnak

Először Johan Standert, egyik barátját hívta, ez a hívás hajnali 3 óra 19 perckor történt.

11:52
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Mintha lélegezne

"Megpróbáltam Reevát felemelni, de nem tudtam. Meg voltam rémülve, és féltem attól, hogy még több kárt okoz vele, ha megmozdítom. Ekkor azt láttam, mintha lélegezne, vagy legalábbis próbálna lélegezni, ekkor hívtam a 911-et. Nem emlékszem, hogy pontosan mit mondtam, de azt tudom, hogy mindenképp kórházba akartam vinni, mert úgy éreztemn, nincs idő arra, hogy megvárjam, amíg kiérnek hozzá" - meséli Pistorius, majd zokogni kezd.

11:58
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

A szájába tettem az ujjaim

Aztán sikerült megemelnie, és levitte a földszintre, ekkor érkezett meg Mr. és Miss Stander, ők a környék felügyelői, amolyan birtokvezetők. Pistorius azt kiáltotta nekik, hogy segítsenek kórházba vinni a nőt. Mondták, hogy a mentők már úton vannak, tegye le Reevát.

"Letettem, és csak tehetetlenül vártam a mentőket. Az ujjaimat a szájába tettem, próbáltam segíteni neki a légzésben, a kezem pedig a csípőjén lévő sérülésre nyomtam, hogy valamennyire tompítsam a vérzést" - meséli a sportoló.

12:02
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Reeva meghalt

Ekkor megérkezett a házba Dr. Stipp, aki közölte, hogy ő orvos. "Kicsit megkönnyebbültem. Emlékszem, sírva kértem, hogy segítsen. Letérdelt mellénk, majd felállt, és kiment. Utánakiabáltam, hogy jöjjön vissza segíteni. Közben megérkeztek a rohammentősök, felálltam, és néhány méterrel arrébb mentem, be a konyhába. A rohammentősök ezután közölték velem, hogy Reeva meghalt."

12:11
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Azonosítás, zsaruk, sírás

"Fel kellett mennem a hálószobába Reeva irataiért az azonosításhoz. Aztán a konyhában leültem a padlóra, és sírtam. nem tudom, mennyi idő telt el, de rövidesen megérkeztek a rendőrök. Ketten votlak, mindketten civilben. Kérdezték, hogy mi történt, de nem tudtam válaszolni, mire ők mondták, hogy maradjak a konyhában."

12:15
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Megmosakodhatok?

"A konyhában álltam, és mindig, amikor felnéztem, egyre több embert láttam a házban fel-alá mászkálni. Megkérdeztem a rendőröket, hogy lemoshatom-e a kezemről a vért, mert rosszul vagyok a szagától. Megengedték, így megmostam a kezem és az arcom."

12:21
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Le vagyok tartóztatva

"Csak álltam a konyhában, és minden alkalommal, amikor Reevára néztem, rosszul lettem. Aztán kivittek a garázsba, órákat töltöttem ott, volt velem egy felügyelő tiszt is. Később visszamentünk a házba, odajött hozzám Van Rensburg ezredes, közölte, hogy mivel egyedül én voltam a házban a gyilkosság idején, ezért le vagyok tartóztatva. Figyelmeztetett, hogy a ház előtt rengeteg újságíró van már."

12:28
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Itt a krikettütő

"Csak sírtam, és nem akartam senkivel beszélni. Aztán beültettek egy autóba, és bevittek egy mamelodi kórházba, ahol több vizsgálatot is elvégeztek rajtam" - meséli Pistorius, majd váratlanul előkerül a tárgyalóteremben a krikettütő, meg kell mutatnia, hogy hogyan próbálta betörni vele a vécéajtót. Azt mondja, a térdcsonkjain egyébként is alig tud megállni, nemhogy még közben egy krikettütővel is hadonásszon.

12:31
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

A három zaj

Megkérdezik tőle, hogy a tanúk által említett három zaj mi lehetett. "Ahogy próbáltam a krikettütővel betörni az ajtót" - válaszol. Azt mondja, először jöttek a lövések, majd a krikettütős történések. Szerinte körülbelül öt perc telhetett el a kettő között, 3 óra 12 perc a lövések, 3 óra 17 perc az ütések időpontja.

12:38
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Reeva családja

Az anyuka jobbra.

12:45
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

A kilincsig rúg fel

A vécéajtót megpróbálta berúgni, miután visszament a szobába, hogy felcsatolja a protéziseit. Most meg kell mutatnia, hogy meddig tud felrúgni. Körülbelül a kilincsig.

Aztán meg kell mutatnia, hogy hogyan próbálta betörni az ajtót a krikettütővel. "A teljes testsúlyomat beleadtam, de csúszott a talaj, mert zokni volt a protéziseimen, és csempézett padlón álltam."

12:50
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Itt élt

A bíróságon mutatnak egy képet arról a környékről, ahol Pistorius lakott.

Forrás:

12:56
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Fákat adott ajándékba

Psitorius mesél a közvetlen szomszédjairól, akik azt vallották, hogy egy férfit sírni hallottak azon az éjszaka. 2008-ban lettek szomszédok, akkor Pistorius néhány fát adott ajándékba az alábbi képen 285-ös számmal jelzett szomszédnak. Néha elbeszélgettek erről-arról, például autókról, jó szomszédok voltak, de nem jártak össze.

13:01
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Maximum a fejem búbját

Az egyik szomszéd azt mondta, hogy látott valakit a fürdőszobában. Pistorius szerint amikor nem voltak felcsatolva a protézisei, akkor nem láthatta őt, maximum a feje búbját, így ez akkor történhetett, amikor már a műlábain állva bement, hogy berúgja a vécéajtót.

13:06
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Tudom, hogy hülye kérdés, de...

Roux és ügyfele, Pistorius párbeszéde:
- Tudom, hogy hülye kérdés, de amikor lőtt, akkor fel voltak csatolva a lábai?
- Nem, a térdcsonkjaimon álltam.
- Meg akarta ölni Reeva Steenkempet?
- Nem akartam megölni sem őt, sem soha senkit.

13:10
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Mondja ki, hogy megölte őt

A vád képviselője, Gerrie Nel következik. "Maga a világon az egyik lehíresebb embere, akit az egyik legkönnyebb felismerni. Megölte Reeva Steenkampaet. Ez egy hiba volt. Mondja ki, hogy megölte őt."

"Megtettem. Én vagyok a felelős Reeva haláláért" - válaszol Pistorius.

13:21
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

Pistorius és a zombie stopper

Mi az a "zombie stopper"? - kérdezi Nel Pistoriust, aki közli, hogy nem tudja, mi az. Erre a vád képviselője bemutat egy videót, amelyen Pistorius görögdinnyére lövöldöz, nagyokat kacag közben, és a "zombi stopper" kifejezést használja a pisztolyra. Íme a videó, amely egy hónappal Reeva halála előtt készült:

13:25
2014. április 9.
Vágólapra másolva!

A videó berekeszti a tárgyalást

Roux azonnal tiltakozik, szerinte a bizonyítékok listájára nem vették fel előzetesen ezt a videót, így nem is játszhatják le. A bíróság visszavonul, és megvizsgálja a felvételt, csak csütörtökön folytatódik a tárgyalás.