Földgázár: Budapestnél csak Bukarest olcsóbb

Vágólapra másolva!
A nemzetközi összehasonlításban is olcsóbbodó magyar lakossági energiaárakra hívta föl a figyelmet Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi további 6,5 százalékos földgáz árcsökkentés hatására a budapesti lakossági fogyasztók földgáz átlagárai a második legolcsóbbak a vizsgált 23 ország közül - áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményében.

A MEKH árösszehasonlító elemzéséből kiderül, vásárlóerőparitáson a budapesti földgázár már csak a negyedik legolcsóbb a vizsgált fővárosok közül. Az elekromos áramnál Budapest a harmadik legolcsóbbnak számít, ám vásárlóerőparitáson már a mezőny első harmadában van, a 23 vizsgált város közül a hetedik legdrágább.

A hivatal hangsúlyozza, hogy tavaly júliusban a vizsgált országok közül csak Bukarestben költötték a fogyasztók jövedelmük nagyobb részét rezsiköltségekre, mint Budapesten, ám idén áprilisban Bukaresten kívül Pozsonyban, Prágában, Varsóban és Lisszabonban is jövedelmük nagyobb részét voltak kénytelenek villamos energiára és földgázra fordítani a lakosok

Az összehasonlító árelemzésük tanúsága szerint azonban ez még mindig azt jelenti, hogy Budapesten a hatodik legmagasabb a rezsire fordított jövedelmi arány 20 vizsgált városból.