Jövőre is elmarad a Telekom osztalék?

Vágólapra másolva!
Az Erste Bank elemzője megerősítette várakozását, miszerint a Magyar Telekom jövőre sem fog osztalékot fizetni. Ebben pedig komoly szerepe lehet annak, hogy a nettó eladósodottsági ráta továbbra is a menedzsment komfortzónáján kívül maradhat.
Vágólapra másolva!
  • Az osztalék elmaradásában a folyamatban lévő frekvenciatender játszik kulcsszerepet, erre mintegy 41 milliárd forintot költhet a szakértő szerint a telekomcég. Ezzel a kiadással viszont a nettó eladósodottsági ráta továbbra sem tud majd visszakúszni a 30-40 százalékos sávba, ami így nagy veszélyt jelent az osztalékra.
  • Jelenleg egyébként a piaci konszenzus alapján 22,5 forintos osztalék várható jövőre, ami mintegy 6,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Az ezt követő két évben pedig 30 forint körüli osztalékkal számolnak az elemzők.
  • Ennek ellenére az elemző 325 forintra emelte a telekompapírra vonatkozó célárát 300 forintról. A lépést a modellben használt alacsonyabb kockázatmentes hozam és a magasabb EBITDA előrejelzés indokolja. Utóbbi esetében 0,6 százalékos csökkenést vár (korábban: -4%) idén az Erste.
  • A céláremelés ellenére az ajánlás tartásról csökkentésre romlott, és összességében a jelenlegi részvényár mellett profitrealizálást javasol. Ez egyébként részben azzal is indokolható, hogy csökkent annak az esélye, hogy a DT kivásárolja a Magyar Telekomot.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.