Érdemes közelről nézni a Stromboli kitörését?

Stromboli, vulkán, lávafolyás
Lava from the Stromboli volcano flows into the sea, on August 9, 2014. Stromboli, one of Europe's most active volcanoes, is part of the seven-island Eolian Archipelago just off Sicily in southern Italy. AFP PHOTO/GIOVANNI ISOLINO
Vágólapra másolva!
Április óta a szokottnál is hevesebb robbanásos kitöréseket produkál a Stromboli a Lipari (Éoli)-szigeteken, Szicíliától északra. Van esély arra, hogy a szokásos működésen túl olyan hevesen tör ki a vulkán, mint 2003-ban és 2007-ben.
Vágólapra másolva!

A Strombolit vasárnap lezárták a turisták elől, mert egy 650 méter magasan keletkezett kráterből izzó láva ömlött a tengerbe. A híres vulkánnál általában 15-20 percenként fordulnak elő a tűzijátékszerű, robbanásos kitörések, most viszont gyakrabban – írja tűzhányókkal foglalkozó blogjában dr. Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-geokémiai Tanszékének vezetője.

Az ilyen típusú kitörést az okozza, hogy a vulkán kürtőjét kitöltő magmában lassan felfelé áramlanak és egyre növekednek a gázbuborékok, majd kipukkadnak, és az izzó lávacafatok a kürtőktől néhány tíz méteres távolságban hullnak le. Ez ezerötszáz éve rendszeresen végbemegy a Strombolin.

A dél-olaszországi vulkán azonban időnként más típusú, veszélyesebb kitöréseket is produkál, hatalmas robbanással, több száz méterre elrepülő, méteres nagyságú kőzettömbökkel, több kilométerre felemelkedő kitörési felhővel. Egyik-másik kőtömb a 2 km-re eső tengerparti településeket is elérheti, volt rá példa 2003-ban és 2007-ben is – áll Harangi Szabolcs elemzésében.

Folyik a láva a Tirrén-tengerbe a Stromboli oldalán augusztus 9-én Forrás: AFP/Giovanni Isolino

A friss magma a veszélyesebb

Az elmúlt hónapok és napok eseményei arra utalnak, hogy egy ilyen paroxizmális kitörés lehet készülőben a Strombolin. Akárcsak 2003-ban és 2007-ben, jelenleg is erősebbek a megszokottnál a lávatűzijáték-kitörések, majd megszűnnek, és lávafolyás indul a vulkán meredek oldalán. Ilyen jelenség júniusban, júliusban és most augusztusban is előfordult.

Az olasz vulkanológusok megfigyelései szerint ilyenkor nagyjából négymillió köbméter magma tör ki, és nagyjából ennyi tárolódik a vulkán alatt. Ezt friss magma követi, gázbuboréktól felhangzott kőzetolvadékkal, ami a felszín közelében hatalmas robbanással tódul ki. Azt viszont nem lehet előre jelezni, hogy valóban megtörténik-e a paroxizmális kitörés, és azt végképp lehetetlen megmondani, hogy mikor következik be – mondja a szakember.

Megéri tájékozódni

Plusz kockázat, hogy most a fő turistaszezonban nagyon aktív a Stromboli, mert az ilyen kitörések nagyon gyorsak, és a kicsi szigeten nem igazán van hová menekülni. Mit tanácsolnak a vulkanológusok azoknak, akik augusztus-szeptemberben látogatnak a helyszínre? Valószínűleg csak a 400 méteres magasságban kiépített kilátóig juthatnak fel, védősisakot kell viselniük, és előtte érdeklődjenek az olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet helyi, cataniai részlegénél az aktuális helyzetről.