Tökéletes fotó arról, miért nehéz elcsípni a meteorokat

Meteorit a légkörben Vasvár térségében, ahol egy szupercella halad el 2014. augusztus 13-án éjjel, vihar, időjárás
Vasvár, 2014. augusztus 14. Meteorit a légkörben Vasvár térségében, ahol egy szupercella halad el 2014. augusztus 13-án éjjel. Az országon átvonuló viharzónát felhők közötti villámok kísérték. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Hol a szuperhold, hol a zivatarok zavarják az amatőr csillagászokat. Vasváriban zivatarfelhő fölött suhant át egy meteor, Tápiószecsőn videokamerával követik a Perseidákat.
Vágólapra másolva!

A hétvégén 2014 legfényesebb földközeli teliholdja, utána pedig a felhős-zivataros időjárás miatt volt nehéz megfigyelni a szokásos augusztusi hullócsillagokat. A Perseida-meteorraj minden év augusztusában éri el maximumát, idén ez augusztus 12-13-ára esett.

Az MTI Fotó munkatársa 13-án este fél 10 órakor készítette az alábbi fotót Vasváriban. A felvétel jól jellemzi, milyen az esti égbolt ezekben a napokban Magyarországon. A fotó felső sávjában egy meteor csíkja látszik, alatta egy tornyosuló, szupercellává alakult zivatarfelhő, amelyben látványosan csapkodnak a villámok. Az átvonuló hidegfront felhőzete miatt péntekre virradóan is nehéz lesz megfigyelni a meteorokat.

Vasvár, 2014. augusztus 14.: szupercella, villámlás és meteor egyetlen fotón. Az országon átvonuló viharzónát felhők közötti villámok kísérték Forrás: MTI/Varga György

A Perseidák maximumához közeledve számos hullócsillagot sikerült rögzítenie a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület meteormegfigyelő kamerájának Tápiószecsőn. Videokamerákkal az 1970-es évek óta figyelnek meg meteorokat. A technológia előnye, hogy a csillagászok pontosabban megkapják a meteorok koordinátáit, feltűnési idejét, sebességét és fényességét. Mivel a felvétel hosszú időn keresztül készül, a meteorok fényességének változása is könnyen meghatározható.