Emberi hímvesszőket növesztettek laborban

Vágólapra másolva!
Laborban növesztett péniszeket ültetnének emberekbe amerikai kutatók. A kutatás azoknak a férfiaknak nyújthatna segítséget, akik valamilyen születési rendellenesség baleset, vagy daganat miatt vesztették el nemi szervüket.
Vágólapra másolva!

Nem először terveznek transzplantációs célból emberi szerveket az Anthony Atala által vezetett észak-karolinai WFIRM (Wake Forest Institute for Regenerative Medicine) regenerációs orvoslással foglalkozó intézetben. A kutatók korábban már hoztak létre emberi húgycsövet és vaginát, amiket aztán emberekbe ültettek.

A páciens sejtjeiből

Akárcsak a korábbi szerveknél, a péniszt a páciens saját sejtjeiből hoznák létre, hogy elkerüljék a kilökődést. Ehhez sejtmintákat vesznek a páciens hímvesszőjének maradványából, és ezeket petricsészékben szaporítják 4-6 héten keresztül. Fontos, hogy a hímvessző összes szövettípusából (izomszövetből, endotéliumból, vérerekből) legyenk sejtek a tenyészetben. Mivel a páciens saját péniszéből (pontosabban annak csonkjából) kell szerezni a sejteket, így a módszer nem alkalmazható nők férfivá operálásánál.

A következő lépésben egy halott donor péniszéből hoznak létre vázat a készülő hímvessző számára. Ehhez speciális tisztítófolyadékkal lemossák a donor nemi szervét, egészen addig, amíg csak a kötőszövetes váz marad. Erre a vázra futtatják fel a tenyészetben létrehozott sejteket: először az izomsejteket, majd az endothel sejteket, amelyek a véredények legbelső falát fogják alkotni.

Nyulakban már működött

A kutatók ezzel az eljárással korábban már készítettek állati péniszeket, ezeket 12 hím nyúlba ültették be. A műtétet követően valamennyi hím nyúl párosodni próbált nőstényekkel. Nyolc állatnak sikerült ejakulálnia, ráadásul négyüknek utódja is született. Atala és munkatársai eddig hat emberi hímvesszőt hoztak létre, ezeket jelenleg vizsgálják. A kutatók az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyére várnak, hogy az emberi teszteket elkezdjék.