Hülyét csinált magából a román sportnapilap

szalai ádám, bukarest, románia, magyarország
Bukarest, 2014. október 11. A román Mihai Pintilli (b) és Szalai Ádám a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában vívott Románia-Magyarország találkozón a bukaresti Nemzeti Stadionban 2014. október 11-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A román lapok két játékost dicsérnek, a többiekkel szemben kritikusak, és nem érti, miért állt vissza a szünet után a csapatuk. A játékosok elszalasztott győzelemről beszélnek, de komoly visszhangja van a lelátói balhénak is. A Prosport szerkesztői komplett hülyét csináltak magukból. 

A román sajtó és a válogatott játékosai nem értenek egyet, míg előbbiek szerint Nikolics Nemanja helyzete miatt vereséget úszott meg Románia, addig a futballisták szerint győzelmet szalasztottak el Magyarország ellen. Romániai hangulatjelentés, lapszemle, vélemények és egy kis nyelvtan.

A román sajtóban azt a kérdés boncolgatják, hogy miért állt vissza a szünet után a román válogatott. A Gsp.ro szalagcímében szegezi neki a kérdést a kapitánynak: „Miért álltunk vissza, Piti?”, majd kitér rá, hogy az első félidőben nem sokat mutató magyarokat legyőzhette volna Románia, ha nem adja át a területet a magyaroknak.

Az Adevarul.ro is hasonló véleményen van, két ellentétes félidőről írnak, „az első egy álom mozi, a második egy klasszikus”, de abban szinte minden lap egyetért, hogy Lucian Sanmartean kondíjának köze volt a második félidő halványabb játékához. „Sanmartean, miért nem leszel fiatalabb?” – szegezi kérdést a Prosport.ro szalagcíme az első félidőben ficánkoló, a másodikban viszont el-eltűnő játékosnak, aki a 66. percben sérülésre hivatkozva cserét kért, és innentől a románok játéka is visszaesett.

Amikor a nyelvtannáci pofára esik

A Prosportnak egyébként sikerült komplett hülyét csinálnia magából, miután kikelt az NSO ellen, amiért a magyar sportoldal – helyesírásunk szabályainak megfelelően – kisbetűvel írta Bukarest melléknévi alakját. A hírt gyorsan levették, amikor a kommentelők jelezték nekik, hogy analfabéták, de itt megtekinthető. A Prosport egyébként nem titkolja azt sem, hogy Szalai Ádám érvénytelenített gólja nem volt les, viszont hozzáteszi, a magyar gólt eredményező szabadrúgás előtt nem történt szabálytalanság.

Dzsudzsák kavargat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az erdélyi lapok ünneplik a pontszerzést, a Kronika.ro pontrablást emleget a címlapján, míg a Foter.ro inkább a szurkolói balhéval foglalkozik. Utóbbi cikkében az olvasható, hogy negyvenhat személyt részesítettek orvosi ellátásban a meccs alatt és után, tizenkettőt kellett kórházba szállítani, de közülük csak egy volt magyar: egy vendégszurkolónak szívritmuszavarai lettek a meccsen, őt kellett ellátni.

A lap kitér rá, hogy 30 román szurkolót állítottak elő, és bár a szövetség elnöke dicsérte a csendőrség (Romániában így hívják a készenléti rendőrséget) munkáját, az összes szövetségi tisztviselő nagyon tart tőle, hogy zárt kapus meccsel sújtják majd Romániát a lelátón kitört balhék miatt. Erdélyi kollégánk meg is erősítette, hogy van esély rá.

A játékosok szerint győzniük kellett volna

A játékosok jobbnak értékelték a teljesítményüket, mint a sajtó, szinte mindannyian a vereség elmulasztásáról beszéltek. „Frusztralo pontvesztes, a magyarok nem sok vizet zavartak. Be kellett volna lőnünk a második gólt, es vége lett volna. A szünetben is azt beszéltük meg, hogy támadunk tovább, de a végén erőnlétileg visszaestünk – mutatott rá Alexandru Maxim a románok erőnléti hiányosságaira, de aztán hozzátette, „Győzni megyünk Finnországba.”

Felnőttünk a feladathoz Forrás: MTI/Illyés Tibor

Alexandru Chipciu sajnálja az eredményt, mert „a román nép megérdemelt volna egy magyarok elleni győzelmet”, de most nem jött össze a siker. „Azt hittük, meg tudjuk védeni az előnyünket a második félidőben – mondta a játékos.

A magyar nyilatkozatokat itt, helyszíni tudósításunkat itt, a mérkőzésről szóló értékelésünket pedig itt találja.