Ide rakják a pénzüket a befektetők

befektetés csodálkozás para veszteség kockázat
Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt hónapokban az egyre nagyobb kockázatvállalás jellemezte a befektetőket, októberben ismét a legkisebb kockázatot rejtő pénzpiaci alapok voltak a legnépszerűbbek. De ezen kívül is érdekes változások álltak be az alapokba beáramló tőke megoszlásában. Lássuk hát, melyik alapba áramlott még meglepő nagyságú pénzmennyiség, és egyáltalán, miért is lehetett ez.
Vágólapra másolva!

Október folyamán a főbb tőzsdeindexek meredek zuhanása borzolta a befektetők kedélyeit. Ennek hátterében számos olyan súlyos esemény állt, mint például a nem szűnő orosz-ukrán konfliktus, a terjedő Ebola-járvány, vagy a lassuló nyugat-európai gazdasági növekedés. A befektetők egy része már amúgy is egy komolyabb korrekciót várt a részvények árfolyamában, így a zuhanás kezdetekor senki sem tudhatta, ez már az lesz-e. A nagyfokú bizonytalanság értelemszerűen nem csak a részvény árfolyamokat érintette, és például a befektetési jegyek piacán is megfigyelhetők érdekes változások.

S&P 500 napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Erre utal például az is, hogy január óta nem érkezett ekkora pénzmennyiség a befektetési alapokba. A nettó tőkeáramlás 105 milliárd forint volt októberben, szemben a február és szeptember között látott havi 15 és 85 milliárd közötti pénz mennyiségekkel. A befektetési alapok népszerűsége tehát még mindig növekszik, köszönhetően többek között annak, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt a bankbetétek továbbra sem jelentenek vonzó alternatívát a lakosság számára.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

A 105 milliárd forintos havi nettó tőkebeáramláson túl viszont a befolyó tőkének az egyes alap típusokon belüli megoszlása is érdekesen változott.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Bár az elmúlt időszakban a befektetők már hajlandóak voltak a nagyobb hozamok érdekében kockázatosabb típusokat választani, és a vegyes és abszolút hozamú alapok kerültek egyre nagyobb reflektorfénybe, az októberi adatok alapján azonban ismét a pénzpiaci alapok vonzották a legnagyobb tőkét (több mint 46 milliárd forintot). Ez annak fényében kimondottan meglepő, hogy 2014 februárja óta nem volt olyan hónap, hogy a pénzpiaci alapok egyáltalán nettó beáramlást realizáltak volna. A 2013-as bázishoz mérve viszont már nem ennyire radikális a változás (plusz 12 százalék), tekintve, hogy októberben rendre kiugróan nagy tőkebeáramlás figyelhető meg a pénzpiaci alapokba.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Jelentősen visszaesett a kereslet viszont az olyan alapok befektetési jegyeire, amelyek részvényeket is tartalmazhatnak. Októberben ugyanis mind a részvény alapokba, mind pedig a vegyes és abszolút hozamú alapokba jelentősen kevesebb tőke áramlott, mint a korábbi hónapokban. A vegyes és az abszolút hozamú típusba 40 százalék körüli értékkel kisebb vagyon érkezett októberben, a részvény alapok pedig ismét nettó kiáramlással számolhattak. Ebben lehetett némi szerepe az októberben látott részvénypiaci zuhanásnak.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Októberben az ingatlan alapok is jelentősen növelték a kezelt vagyonuk nagyságát, hiszen az az elmúlt időszakban látott átlagos havi beáramlások többszörösét gyűjtötték be októberben.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Érdekes megtekinteni a kötvény alapok befolyó pénzmennyiségeit is. Itt ugyanis havi alapon nézve kevesebb, mint harmad annyi tőke áramlott be, de az előző októberhez mérten is 30 százalékos visszaesés figyelhető meg.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Lehetetlen előre megmondani, hogy az októberben tapasztalt változások egy átrendeződés kezdetét jelzik, vagy csak egy kiugró értéket képeznek a korábban megfigyelt trendekhez képest. Az azonban továbbra is biztosnak tűnik, hogy a kamatkörnyezet nem fog a közeljövőben megváltozni, a befektetési alapok így a későbbiekben is a legnépszerűbb eszközök közé tartozhatnak. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt egy év során már több mint 1000 milliárd folyt be ezekbe az eszközökbe. De nem is csoda ez annak fényében, hogy ezek olyan komplett portfóliókat fednek le, amelyeket profi portfólió menedzserek alakítanak ki, így a diverzifikáción keresztül nagy biztonságot nyújthatnak, miközben pedig hozamuk a legtöbb esetben magasan a bankbetéteké fölött van. Amennyiben tehát befektetési jegyek vásárlását tervezzük, néhány gombnyomással könnyedén megtehetjük ezt az Investor Trader rendszerén keresztül.