Semjén: Másfél milliárd a szórványmagyarokra

Vágólapra másolva!
Egymilliárdból meglátogatja őket száz fiatal.
Vágólapra másolva!

Rendkívül sikeres a diaszpóra magyarságának megtartását célzó Kőrösi Csoma Sándor-program, mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A kormány úgy döntött, a szükséges forrást biztosítja, és a jövőben is működhet a program, tette hozzá. E célra 1 milliárd forintot különítettek el, és további 500 millió áll rendelkezésre a diaszpóra tárgyi örökségét rendezett módon összegyűjtő Mikes-programra.

Kell az állampolgárság

A diaszpóra magyarságának megmaradása úgy érhető el, ha a kulturális, nyelvi identitás megerősítése mellett az állampolgárság felvételére biztatják őket. Ezzel meg lehet állítani az asszimilációt, vagy akár meg is lehet fordítani, véli a miniszterelnök-helyettes.

Száz látogató

Az első évben 47, 2014-ben pedig 100 fiatal látogatott a diaszpóra magyarságához, a program egymilliárdos keretéből jövőre szintén 100 fiatal utazhat majd ki, mondta el Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A Kőrösi-program célja a diaszpóra és az anyaország magyarsága közti kapcsolatok erősítése. A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy magyarországi fiatalok látogassanak el a diaszpóra közösségeihez, segítsék értékőrző munkájukat és tájékoztatási, közösségépítő tevékenységükkel erősítsék a Magyarországhoz való kötődésüket.