Miért kemény a mézeskalács? És ha nem?

Unokáink is főzni fogják! Ismerd meg különleges mézeskalács receptünket!
Vágólapra másolva!
Eljött a kőkemény mézeskalácsok ideje, de mit gondol erről maga a kalács?
Vágólapra másolva!

Mitől lesz puha?

Vagy puhára sütik, vagy felpuhítják. Jó hírünk: mindenképpen puha lesz.

Aki ügyes, annak ilyen szép lesz. Forrás: Thinkstock

A közismert jó alaprecept (a linken) egy rendkívül tartós (szobahőmérsékleten hónapokig elálló, nem penészedő) kekszet ad, amely a környezet páratartalmához igazodva lesz keményebb, vagy nem annyira kemény. Így történhet meg, hogy a kőszáraz levegőjű panelben és a nedves szuterénben lakó barátnők hiába cserélnek mézeskalács-receptet.

A puha nem fog elállni hónapokig, cserébe sütés után rögtön fogyasztható, és hát puha.

Az állagok különbségét a zsiradék és a cukrok mennyiségében keressék. A puhában sokkal kevesebb kisült cukor keményít, a keményben sokkal kevesebb vaj puhít.

puhakemény
1 kg liszt1 kg liszt
30 dkg vaj12 dkg vaj
25 dkg méz1/2 kg méz
3 db tojás4 db tojás
1 evőkanál szódabikarbóna1 evőkanál szódabikarbóna, de elhagyható
40 dkg porcukor

A puha elkészítése hasonlóan történik, mint a keményé, az alapanyagokat alaposan összedolgozom és egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetem. Nyújtom, kiszúrom a formákat. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, közben a kiszúrt, sütőpapírra rakott kalácsokat berakom a hűtőbe. (így nem fognak sütés közben szétfolyni). Az előmelegített sütőbe tolom a kihűlt kalácsokat és 6-7 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Jól zárható fémdobozban pár hétig eláll a puha is, tehát nem reménytelen eset, de ami biztos, ezt nem fogják húsvétkor osztogatni.

De hogy puhul fel a kemény?

Mivel zsiradék alig van benne, marad a víz.

Sok trükk ismeretes, a közös pont a kekszek és a magas páratartalom közös platformra terelése. A legelegánsabb módszer sok szelet almával közösen helyezni a mézeseket egy zárt fémdobozba. Az almát lehet almahéjjal is helyettesíteni.

Aki sajnálja az almát, a fémdobozba zárt kalácsok mellé helyezzen egy pohárba jól benedvesített papírzsebkendőket.

Van, aki a fürdőszobába rakja egy tányérra, ahol a pára felpuhítja.