Az utolsókat rúgja a tomboló bika

Vágólapra másolva!
Bill Gross, a híres befektető guru aktuális havi hírlevelében hívja fel a figyelmet arra, hogy az év során komoly fordulatra kell számítanunk az amerikai részvénypiacon. A kötvénykirály szerint jobb, ha mindenki időben felkészül arra, hogy 2015-ben véget ér a már majdnem 6 éve tartó töretlen emelkedés az amerikai részvények piacán. De szerencsére nem csak ijesztget, hanem tanácsot is ad annak érdekében, hogy befektetéseink ne érezzék meg a nagy fordulatot, márha bekövetkezik.
Vágólapra másolva!

Újra a figyelem középpontjába került Bill Gross, aki tavaly 50 milliárd forintos éves fizetésről mondott le, amikor elhagyta az általa évtizedek óta hatalmas sikerrel vezetett befektetési vállalatát, a PIMCO-t. Az általa havonta írt hírlevelek aktuális számában ugyanis 2015-re nagyon borús kilátást fest. Bár korábban mindig metaforákkal bőven megtűzdelt írásokkal szórakoztatta az olvasókat, sőt, nem is szigorúan csak a gazdaságot érintő kérdésekkel foglalkozott ezekben, ezúttal nem is beszél másról és egészen egyszerűen fogalmaz: „Vége a szép időknek.”

S&P 500 napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ezt pedig az évek óta tartó folyamatos bika piacra érti, amely kialakulásában véleménye szerint jelentős szerepet játszott az extra laza monetáris politika. Szerinte az egyik fő problémát az jelenti, hogy ennek hatására nem következett be valódi kézzelfogható gazdasági növekedés.

Forrás: Investor.hu

Gross állításai nem egészen új keletűek, már októberi hasonló hírlevelében is kifejtette pesszimista véleményét, miszerint a részvény árfolyamok emelkedésében jelentős szerepe volt a Fed monetáris stimulusának. Az év eddigi eseményei pedig arra utalnak, hogy Gross jó nyomon jár. Az év ugyanis elég nehézkesen indult az amerikai részvénypiacon, bár ezért jó részt az olajáresés tehető felelőssé. Ehhez pedig hozzájön még a Görögország eurózónából való távozásának a veszélye is, amit egyes elemzők súlyosabb eseménynek tartanának, mint a Lehman Brothers 2008-as csődjét.

Nem kell félni, van megoldás

Szerencsére Gross az ijesztgetésen túl azonban tanácsot is ad arról, hogy mibe érdemes fektetni a várható új piaci helyzetben. Véleménye szerint államkötvényeket és jó minőségű vállalati kötvényeket kell vásárolni, bár ezek hozamai megnövekedhetnek, ha a Fed tényleg megkezdi a kamatemelést 2015. folyamán. (A kötvényeknél az árfolyam és a hozam fordított kapcsolatban áll egymással, ha a hozam nő, az árfolyam csökken.)

De megemlíti a részvény piacot is. Ezzel kapcsolatban három fő tényezőt emel ki:

  • olyan részvényeket vásároljunk, amelyeknek alacsony az eladósodottsági szintjük,
  • vonzó osztalékokkal kecsegtetnek,
  • illetve árbevétel szempontjából mind üzemelés, mind földrajzi szempontból diverzifikáltak.

A jó osztalékrészvényekkel kapcsolatban azonban a Causeway Capital Management elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy azok már jelentős szárnyaláson vannak túl, és így problémát jelenthet a velük szemben állított elvárások teljesítése a következő években.

Időnként még ő is téved

Végezetül elmondható, hogy bár a Gross által leírt veszélyek mind valósak, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Gross nem először nevezi tévesen halottnak a bikapiacot. Emellett a kötvénykirálynak akkor sem volt igaza, amikor arra figyelmeztetett, hogy a kötvényhozamok emelkedni fognak, ahogy a Fed bejelenti a QE végét.

De az is lehet, hogy most valami olyat is észrevett, amit a piaci szereplők jó része még nem. Erre célozhatott azzal, amikor azt írta: „El fog jönni az idő, amikor a józanésznek fel kell ismernie, hogy a király meztelen, vagy legalábbis alsónadrágban van.”