Mosolygós galaxishalmazt fotóztak le

SDSS J1038+4849 galaxishalmaz
A mosolygó SDSS J1038+4849 galaxishalmaz
Vágólapra másolva!
Mintha egy hatalmas szmájlit formázna a Hubble űrteleszkóppal készült képen lévő galaxishalmaz. A furcsa jelenséget az erős gravitációs lencsézés nevű hatás hozza létre.
Vágólapra másolva!

A NASA/ESA Hubble űrtávcsővel készült felvétel közepén az SDSS J1038+4849 galaxishalmaz „mosolyog” a szemlélőre.

Jól kivehető a két narancsszínű szem és a fehér gomborr. Ennél a „vidám arc”-nál a két szem, két nagyon fényes galaxis, és a félrevezető mosolyvonalakat valójában az erős gravitációs lencsézés jelensége hozza létre.

A mosolygó SDSS J1038+4849 galaxishalmaz Forrás: NASA/ESA Hubble Space Telescope

A galaxishalmazok a világegyetem legnagyobb tömegű képződményei, amelyek olyan erős gravitációs vonzást fejtenek ki, hogy meghajlítják maguk körül a téridőt, és kozmikus lencsékként viselkednek, amelyek képesek felnagyítani, eltorzítani és elhajlítani a mögülük jövő fényt.

Ezt a jelenséget – több más a Hubble segítségével létrejött felfedezéssel egyetemben – Einstein általános relativitáselméletével lehet magyarázni.

A gravitációs lencsézés e speciális esetében egy gyűrű – úgynevezett Einstein-gyűrű – képződik a meghajlított fényből. Ez a gyűrű a forrás, a lencse és a megfigyelő pontos és szimmetrikus elhelyezkedésének a következménye.