Meghalt, mert az edzés végzetessé tette az allergiáját

nő, edzőterem, egészséges életmód, edzés
Woman using exercise machine in health club
Vágólapra másolva!
Ritka betegségben halt meg egy életvidám londoni huszonéves. A mogyoróallergiában és asztmában szenvedő nő újabban edzeni kezdett, de az erőteljes testmozgás nem várt tüneteket váltott ki nála.
Vágólapra másolva!

A huszonegy éves Maisie Durant London nyugati részén élt. A fiatal nő gyerekkora óta asztmában és mogyoróallergiában szenvedett. Tünetei sosem voltak súlyosak. Éppen ezért csak recept nélkül kapható allergiagyógyszereket szedett, erősebb szerekre nem volt szüksége.

Január végén edzés után elfogyasztott egy gabonapehely-szeletet, de nem figyelt fel rá, hogy a termék mogyorót tartalmaz. Durant az edzőteremből hazatérve összeesett. A kiérkező mentők kórházba szállították, de pár órán belül elhunyt. Az orvosok szerint az edzés váltott ki nála úgynevezett anafilaxiás sokkot a mogyorót tartalmazó szelet elfogyasztása miatt. Édesapja elmondása szerint a mentők és az orvosok mindent megtettek a lányáért, de elkésett a beavatkozás.

Az edzés végzetessé teheti az allergiát Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Elég, ha a beteg táncol egy jót

A sokkot viszonylag kis erőfeszítés is kiválthatja. A londoni Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust kórház egyik allergológus orvosa arról számolt be a Daily Mail napilapnak, hogy volt olyan betege, aki az után került sokkos állapotba, hogy feltolta a gyermekkocsit egy emelkedőn. A sokkot az is kiválthatja, ha a beteg építőtelepen dolgozik, táncol, vagy fut egy pár kört.

Az edzéssel előidézett anafilaxiás sokk ritka betegség. Lényege az, hogy az erőteljes testmozgás súlyosbíthatja és akár végzetessé is teheti az egyébként szinten tartható allergiás tüneteket. Ilyenkor az immunrendszer túlzott módon reagál egy allergiát kiváltó anyagra, hisztamint szabadítva fel a fehérvérsejtek bizonyos típusaiból.

Szédülés, megduzzadó nyelv

A háttérben álló okok nem pontosan ismertek. A leginkább elfogadott elmélet szerint a testmozgás miatt jelentősen gyorsabban áramlik a vér, továbbá a belek áteresztőképessége is megnő. A tünetegyüttest súlyosbíthatja a meleg, a fáradtság, a stressz és az alkoholfogyasztás. Maisie Durant halálában valószínűleg közrejátszhatott, hogy az asztmában szenvedőknél nagyobb a sokk előfordulásának kockázata.

Anafilaxiás sokkra utaló tünet, ha a beteg alig tud nyelni, szédül, megduzzad a nyelve, duzzanat keletkezik a szájában vagy a szemében, sípolva vagy nehezen lélegzik, eszméletlenné válik. Ezek a tünetek azonnali sürgősségi ellátást igényelnek. Ha nincs a közelben orvos, aki szükség esetén beadja az életmentő adrenalininjekciót, akkor mentőt kell hívni. A sokk átlagosan az allergén anyag elfogyasztása után két órával jelentkezik, ha a beteg élelmiszer-allergiás.