Ma mond valamit Magyarországról a Standard & Poor's

tőzsdeválság, gazdasági válság, tőzsdekrízis, Standard and Poor's leminősíti Amerikát
Vágólapra másolva!
Ma vizsgálja  Magyarország államadós-besorolásait a Standard & Poor's. A hitelminősítő az idén első ízben vizsgálja a magyar besorolásokat. A cég 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország ezután szeptember 18-án kerül ismét sorra.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő az idén első ízben vizsgálja a magyar besorolásokat. A cég 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország ezután szeptember 18-án kerül ismét sorra.

A Moody's nem nyúlt hozzá Magyarországhoz

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service adósosztályzat-elbírálási listáján Magyarország két hete szerepelt, ám a Moody's akkor nem hajtott végre államadós-besorolási felülvizsgálatot a magyar minősítések esetében. Ez nem is kötelező.

Ma kiderül, mit lép a S&P Forrás: AFP/Stan Honda

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott és Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében.A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

Stabilak vagyunk

Magyarországot mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Standard & Poor's mellett a Moody's és a Fitch Ratings is - stabil osztályzati kilátással tartja nyilván.

A Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél "BB/B". A hosszú futamidejű "BB" magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.